Home

Comunicat de presă

27 octombrie 2021: Închiderea buclei - integrarea graniţei RO-BG în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare (SDAC)

Odată cu includerea graniţei RO-BG, o buclă geografică a fost închisă, iar regiunea sud-est europeană este acum pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare. Aceasta marchează încă o etapă importantă în procesul de integrare a piețelor europene pentru ziua următoare de energie electrică.

Operațiunile de cuplare aferente granitei RO-BG în SDAC au fost lansate astăzi, miercuri, 27 octombrie 2021, cu prima zi de livrare 28 octombrie 2021.

Astăzi, pentru prima dată, capacitatea transfrontaliera dintre România și Bulgaria a fost alocată implicit prin algoritmul Euphemia. Implementarea cuplarii prin pret permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, determinată de o coordonare mai puternică între piețele de energie, urmărește să maximizeze bunastarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

Integrarea granitei dintre zonele de ofertare Bulgaria si România în SDAC marchează încă o etapă importantă în finalizarea modelului țintă european. În plus față de linia de înaltă tensiune în curent continuu dintre Grecia și Italia, piețele pentru ziua următoare din Grecia și Bulgaria sunt acum conectate și la nord, prin interconexiunea RO-BG, în SDAC.

Această cuplare de succes a fost rezultatul colaborării strânse dintre partile bulgare și române, OPEED și OTS, respectiv IBEX, OPCOM, ESO și Transelectrica, impreuna cu autoritatile nationale de reglementare respective.

Despre SDAC

SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.

Pentru informații suplimentare despre SDAC accesați:
http://www.nemo-committee.eu/sdac
https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/

*******

Despre OPCOM

OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.


Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro .

COMUNICAT de PRESĂ 27.10.2021 


Inapoi