Home
Comisia: Primele registre s-ar putea redeschide la jumătatea săptămânii
2011-02-01
Comisia Europeană se așteaptă ca primele registre de emisii să fie redeschise până la jumătatea săptămânii care începe în 31 ianuarie, conform unei declarații făcute la scurt timp după ce piața s-a închis pentru tranzacționare in ziua de vineri (28 ianuarie).
Cu toate acestea, niciun registru național nu a fost nominalizat.
O notificare în acest sens fusese așteptată cu interes de-a lungul zilei, întrucât Comisia afirmase anterior că au fost primite primele solicitări de redeschidere.
Atunci când registrele se vor redeschide din punct de vedere comercial, tranzacțiile spot cu certificate EUA și certificate de emisii certificate (CER) vor putea fi reluate – în anumite cazuri – după o întrerupere de două săptămâni.
Deși vineri Bruxelles părea că este pe punctul de a permite redeschiderea primelor registre, în piață încă se mai auzeau voci care blamau Comisia pentru că nu a luat măsuri suficiente de prevenire a furtului celor 2 milioane de certificate.

IETA solicită un termen limită
Grupul de presiune Asociația Internațională de Tranzacționare a Emisiilor (IETA) a declarat că Bruxelles trebuie să impună un termen limită ferm până la care toate registrele să fie operaționale din nou. IETA a sugerat că registrele de emisii care găzduiesc cele mai importante piețe ar trebui să-și reia activitatea în prima săptămână din februarie, în timp ce un termen limită final ar trebui fixat pentru jumătatea lui aprilie – dar numai pentru registrele cele mai lente.
Atunci când Comisia a închis toate registrele din UE, aceasta a declarat că nu va aproba decât o redeschidere progresivă atunci când anumite criterii de securitate sunt îndeplinite. Statele membre au covenit asupra acestor criterii, însă detaliile rămân confidențiale.
IETA dorește ca aceste detalii să fie făcute publice, astfel încât piața să fie asigurată că soluțiile adoptate de către registre nu sunt doar niște măsuri luate în grabă și având costuri minime.
Grupul menționat propune ca toate registrele să impună un sistem de autorizare pe două niveluri, fie cu identificarea electronică a utilizatorului, fie cu transmiterea detaliilor tranzacției printr-un mesaj pe telefonul mobil sau prin e-mail. Prin impunerea amândurora ca fiind obligatorii, potențialii autori de atacuri informatice ar trebui să spargă atât sistemele software, cât și hardware.

Înlăturarea lacunelor din sistemul de securitate
De asemenea, conform IETA, pentru a înlătura lacunele existente in sistemul de securitate, Comisia ar trebui de asemenea să pună la dispoziţie o locaţie oficială centrală publică unde pot fi publicate seriile certificatelor EUA furate. O altă problemă care trebuie rezolvată este cea legată de responsabilitatea pentru achiziţionarea de certificate de emisii furate, care de asemenea trebuie să fie rezolvată.
Nu este prima dată când au fost făcute solicitări de creare a unui avizier informativ public pentru certificatele de emisii furate. La scurt timp după ce Comisia a oprit toate tranzacţiile spot, BlueNext, cu sediul la Paris, a înaintat o idee similară (a se vedea EDCM 20 ianuarie 2011).
Clarificarea legală a acestui impas legat de certificatele furate nu este deloc facilă, deoarece fiecare stat membru UE are legi diferite privind deţinerea şi transferarea mai departe (chiar involuntar) a bunurilor furate. Cu toate acestea, anumite reguli ar trebui standardizate, astfel încât riscul la care este expusă comunitatea traderilor să fie minimizat.

Stadiul actual al registrelor închise
Registrul ceh OTE - care a avut 1,3 milioane de certificate EUA furate din cinci conturi - a declarat joi seara că în prezent nu se aşteaptă să se redeschidă pentru cel puţin şase săptămâni. Acesta a afirmat că a cooperat atât cu poliţia cât şi cu alte registre europene pentru a depista certificatele şi pentru a rezolva situaţia cât mai repede posibil.
Registrul din Polonia, Kashue, a declarat vineri că se asteaptă să fie închis pentru încă două săptămâni.
Alte registre au declarat că încă nu ştiu când s-ar putea redeschide.

(RAPOARTE ICIS HEREN - EDCM 6019/28 ianuarie 2011)

Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022