Home

Comunicat de presă

15 Iunie 2021. Interim Coupling: Lansarea confirmată pentru data de 17 iunie 2021
Un pas înainte către o piață europeană integrată de energie electrică

După finalizarea cu succes a pregătirii tehnice, lansarea Interim Coupling este confirmată pentru data de 17 iunie 2021 (prima zi de livrare 18 iunie 2021).

Interim Coupling are ca scop cuplarea 4M MC și MRC prin introducerea alocării implicite a capacității nete de transport (NTC) pe șase granițe (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT). Proiectul reprezintă un pas important către extinderea cuplării unice europene a piețelor pentru ziua următoare, prevăzută de Regulamentul 2015/1222 (orientări privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor / CACM).Despre SDAC

SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontaliera pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă
Pentru informații suplimentare despre SDAC accesați:
http://www.nemo-committee.eu/sdac
https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/

*******

Despre OPCOM

OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd`s Register LRQA.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

NOTĂ DE COMUNICARE  15.06.2021 


Inapoi
Opcom Comunicate de presă