Home
În ciuda riscurilor lichiditatea pieţei carbonului se menţine ridicată
2011-02-01

Lichiditatea se mentine ridicata în piaţa forward a certificatelor de emisii, în ciuda îngheţării tranzacţiilor spot şi riscului de a cumpara certificate de emisii din UE(EUA) furate.
Volumele tranzacţionate pe IntercontinentalExchange (ICE), pentru contractele futures cu certificate EUA, au o medie de 12,5 milioane tone echivalent CO2 (tCO2e)/zi în ultima săptămână. Această situație se compară cu 10,4 milioane tone echivalent CO2 (tCO2e)/zi în săptămâna care începe cu 10 ianuarie, înainte de atacul unui hacker care a dus la suspendarea registrelor la nivelul UE (a se vedea EDCM 20 ianuarie 2010).

Riscul responsabilităţii
Acest risc implică faptul că majoritatea traderilor continuă să încheie tranzacţii între ei, în ciuda îngrijorărilor cu privire la responsabilitatea re-tranzacţionării certificatelor EUA furate. În unele, dar nu în toate ţările UE, aceasta este o fraudă în sine, contrapărţile care cumpără certificate furate, chiar şi cu bună credinţă, își asumă riscul pierderii lor. În jur de 3 milioane de certificate EUA au fost furate în luna ianuarie.
Unii participanţi spun că acum vor să tranzacţioneze doar cu operatorii supuși obligațiilor de conformitate în încercarea de a reduce acest risc. Barclays Capital este un exemplu.
Dar alţi traderi afirmă că acest lucru nu este o abordare larg răspândită. Chiar dacă majoritatea se tem de riscurile legate de responsabilitate, acest lucru nu este suficient pentru a opri tranzacţiile cu partenerii lor tradiționali.
Oricum acest risc este mai mic în piaţa futures. O companie care încheie un contract forward şi cumpără certificate de emisii EUA nu o va face decât pentru termen de livrare până în luna decembrie a acestui an, cel mai devreme. Până atunci traderii se aşteaptă ca certificatele EUA furate sa fie depistate şi cel puţin îngheţate - astfel încât acestea să nu ajungă în conturile lor.
În plus, multe dintre certificatele EUA furate sunt deja îngheţate în conturile diferitelor registre. Cu cât perioada de suspendare se prelungeşte cu atât şansa de a le depista și suspenda este mai mare.

O sursă a declarat că "Oamenii ar putea să stea departe de contractele pentru martie [2010], dar pentru cele care încetează în decembrie, volumele sunt semnificative".

Mult așteptatul proces privind frauda cu TVA din Marea Britanie in tranzacțiile cu CO2
Cazul împotriva a şapte persoane fizice, pentru care autoritatea fiscală din Marea Britanie pretinde că au fraudat statul cu 38 milioane de Lire (44,3 milioane de Euro) neplătind taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru tranzacţionarea contractelor de emisii, este putin probabil să intre în audiere înainte de 6 februarie 2012, a anunțat marţi (1 februarie) un tribunal din Londra.
Cei cinci bărbaţi şi două femei sunt acuzaţi de conspiraţie pentru a frauda statul şi de transferul fraudulos al proprietăţii. Acuzarea a declarat marţi că procesul acoperă de asemenea şi spălare de bani.
Acuzarea are termen pana la 12 aprilie să strângă dovezi pe baza tranzacţiei cu certificate de emisii ale inculpaţilor şi diferitelor companii din Marea Britanie pe care le-au înfiinţat. Pentru adunarea dovezilor din străinătate nu s-a fixat un termen limită.
Apărarea va avea timp până pe 3 iunie să prezinte dovezile proprii iar mărturiile celor şapte persoane fizice vor fi audiate pe 9 iunie.
Se aşteaptă ca procesul să dureze pâna la 12 săptămâni. Această perioada ar putea fi devansată dar ar trebui ca un alt tribunal să dispună de spaţiul necesar în programul său pentru a găzdui un caz de o asemenea anvergura.
Autorităţile fiscale susţin că presupusa fraudă a avut loc între august 2009 şi mai 2010. (RAPOARTELE ICIS HEREN – EDCM 6021 / 1 februarie 2011)


Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022