Cadrul general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon este stabilit prin Hotărârea de Guvern Nr. 318 din 4 aprilie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 333/10.04.2024.
Mecanismul Contracte pentru Diferență este un mecanism care asigură sprijinirea dezvoltării de capacități de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Tehnologiile eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează:
a) resurse eoliene onshore;
b) resurse eoliene offshore;
c) resurse solare fotovoltaice;
d) resurse hidro;
e) resurse nucleare;
f) hidrogen;
g) stocarea energiei;
În cazul schemelor de tip CfD, contractele CfD sunt acordate solicitanților de finanțare prin participarea acestora la o licitație CfD, în funcție de rezultatul acesteia. Astfel, contractele pentru diferență vor fi oferite producătorilor eligibili printr-un proces de licitație competitivă, derulat de Operatorul schemei CfD (CNTEE Transelectrica S.A.).
În cazul ajutorului de stat CfD ad-hoc, ministerul de resort (Ministerul Energiei), cu ajutorul Contrapărții CfD (OPCOM S.A.), poate atribui contracte CfD ad-hoc pentru proiecte de producere de energie electrică pentru care nu se poate aplica un proces de selecție competitivă.