Home

  •   
         

  • Fluxurile de energie electrica dintre Turcia si ENTSO-E ar putea fi crescute la intreaga capacitate dupa succesele inregistrate
    2013-07-24

    Turcia si-ar putea spori in acest an capacitatea transfrontaliera aferenta schimburilor de energie electrica cu sistemul european pana la 1 GW, deoarece rezultatele obtinute in cadrul perioadei de testare actuale sunt "foarte bune", a declarat pentru ICIS o sursa din cadrul operatorului de retea turc TEIAS.
    Conectarea sistemului turc cu omologii sai bulgar si grec a inceput in septembrie 2010. Pana in prezent, in cadrul perioadei de proba a procesului de interconectare au fost finalizate doua etape tehnice care au implicat sincronizarea retelelor.
    Cele doua etape s-au incheiat in iunie 2011 si au fost urmate de o a treia si ultima faza, care a implicat realizarea de schimburi comerciale de energie electrica limitate cu Bulgaria si Grecia (vezi EDEM 4 mai 2011).
    Este de asteptat ca acum TEIAS si ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity), autoritatea care supravegheaza interconectarea, sa evalueze rezultatele testelor efectuate pana in acest moment si sa decida cu privire la etapele viitoare.
    "Rezultatele de pana acum sunt foarte bune", a spus sursa din cadrul TEIAS. "Am realizat o multime de investitii si am crescut recent capacitatea de transport a retelei (NTC)."
    El a explicat ca TEIAS a efectuat investitii, in special în sud-estul Turciei, unde exista tendinta ca sistemul sa fie suprasolicitat in timpul perioadei de irigatii.
    In aceasta luna, TEIAS, impreuna cu omologii sai din Grecia si Bulgaria, ADMIE si ESO, si-a crescut importurile din cele doua tari de la 400 MW, puterea alocata initial, la 550 MW si exporturile catre cele doua tari de la 300 MW la 412 MW.
    Fluxurile in ambele directii isi pastreaza proportiile existente, ceea ce inseamna ca doua treimi din volum merg spre si dinspre Bulgaria, iar o treime spre si dinspre Grecia (a se vedea EDEM 22 aprilie 2013).
    Potrivit unui scenariu stabilit de catre TEIAS in master planul sau pentru 2013-2022 si publicat luna trecuta, atunci cand perioada de proba se va incheia si Turcia va fi considerata pregatita pentru a incepe sa vehiculeze fluxuri permanente sincrone, aceasta tara ar putea importa 1 GW din Bulgaria si Grecia.
    Nici sursa din cadrul TEIAS, nici ENTSO-E nu au putut confirma acest volum.
    ENTSO-E a declarat intr-un e-mail ca Turcia are drept termen pentru finalizarea perioadei de proba luna septembrie.
    "Daca, in septembrie, situatia ramane stabila, va incepe procesul de control al conformitatii", a declarat un ofiter de presa de la ENTSO-E.
    Dacă TEIAS va fi gasit în conformitate cu politicile ENTSO-E, va fi invitat sa semneze un contract cu operatorii de sisteme de transport din Europa continentala.
    Acest contract va stipula aspectele juridice ale participarii TEIAS la functionarea zonei sincrone.

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17141 / 23 IULIE 2013)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024