Home

  •   
         

  • Pieţele europene de energie electrică în 2014: termenul limită [pentru finalizarea procesului de integrare europeană]
    2014-01-30
    07 ianuarie 2014 18:07:56 | edem

    Anul acesta este termenul limita pentru proiectul Uniunii Europene de cuplare a pietelor pentru ziua urmatoare, in nord-vestul Europei cuplarea urmând sa fie lansata pe 04 februarie, iar in sud-vestul Europei, sincronizarea fiind aşteptata in luna martie. Programul complex, cuprinzând mai multi participanti, s-a dezvoltat pe parcursul mai multor ani, şi un rezultat de succes ar fi un pas important spre obiectivul pe termen lung al UE de creare a pietei unice a energiei electrice. in Marea Britanie, evolutiile interne prezinta anul 2014, de asemenea, ca un an al reformei. in prima parte a unei serii de doua articole, ICIS evidentiaza tendintele cheie din anul care vine, prezentând mai intâi pietele nord şi vest Europene.

    Marea Britanie

    Urmatoarele 12 luni s-ar putea dovedi esentiale in evolutia pietei de energie din Marea Britanie, deoarece interventia Ofgem in calitate de reglementator asupra lichiditatii pietei - care s-a perfectionat pe parcursul mai multor ani – a dus in cele din urma la actiuni concrete.

    incepând cu 1 aprilie, cei şase mari furnizori vor fi obligati sa depuna oferte atât de vanzare, cât şi de cumparare, intr-o gama de produse in afara celui de al patrulea sezon pe curba forward pe parcursul a doua ferestre de tranzactionare a câte doua ore, cu incepere la ora 10.30 si la ora 15:30, ora Londrei. Ofgem nu a indicat o anumita platforma, lasând piata sa decida unde sa fie indeplinita obligatia.

    Mişcarea vine intr-un moment de tensiune in ceea ce priveşte lichiditatea pe piata de energie electrica din Marea Britanie, când numarul participantilor [non-fizici] işi reduc sau inceteaza operatiunile de tranzactionare, totul pe fondul creşterii nivelului de reglementare şi a unei lipse a cererii din partea clientilor traditionali. Cel mai recent caz este cel al Bank of America Merrill Lynch (a se vedea povestea separat).

    • in plus, pretul pentru ziua urmatoare pentru zona Marii Britanii, o valoare ponderata cu volumul tranzactionat calculat pentru activitatea pe ambele burse de energie din Marea Britanie, APX si N2EX, este programat pentru lansare pe 04 februarie, ca parte a proiectului de cuplare a pietelor NWE.

    • Şi peste toate acestea, cu proiectul de lege de anul trecut, devenit lege a energiei in acest an, contractele pentru diferenta (CfD), ca tip de subventie pentru producerea de energie electrica cu emisii reduse de carbon - piatra de temelie a reformei pietei de energie electrica, vor avea primii solicitanti spre sfarşitul acestui an.

    Modul in care modelul va afecta piata angro de energie electrica este inca subiect de dezbatere. Unii participanti la piata se aşteapta la o reducere accentuata de lichiditate pe contractele la termen, in timp ce altii au sustinut ca CfD-urile vor aduce jucatori mai mici pe piata, permitându-le sa intre in acorduri de cumparare de energie pe termen lung, inacceptabile in trecut (a se vedea EDEM 18 martie 2013).

    Germany

    • Din punct de vedere politic, 2014 este anul deciziilor pentru piata germana de energie electrica, cu reforma subventiilor pentru energie regenerabila programata pentru a fi adoptata in aceasta vara. Acest an ar putea aduce claritate şi in ceea ce priveşte posibilele plati pentru capacitate pentru centralele electrice conventionale, ceea ce ar deschide calea pentru dezafectarea mai multor centrale.

    • in esenta, nu exista nici un indiciu ca presiunea pe scaderea preturilor la energie din Germania va fi mai mica in 2014 decât a fost in ultimii ani. Pentru prima data, cantitati semnificative de energie eoliana offshore vor intra in sistem in 2014, când 1.6GW urmeaza sa se adauge celor 520MW deja in functiune. Cu un potential de peste 4.000 de ore de functionare la capacitate maxima pe an, un flux mai constant de energie electrica ieftina este de aşteptat. De asemenea, mai multe centrale pe carbune, urmeaza sa inceapa operatiunile comerciale in acest an.

    Creşterea capacitatii conventionale nete in acest an se prognozeaza la 3.2GW, in toate tehnologiile, urmata de o pierdere neta de 1.2GW, care este de aşteptat de-a lungul anilor 2015 şi 2016.

    • Cu toate acestea, preturile la termen la energia electrica au ajuns atât de jos, incat protectia pe care ar fi oferit-o utilitatilor care s-au asigurat la preturi mai mari in anii anteriori, dispare incet. Compania germana de utilitati RWE a declarat anul trecut ca un pret al energiei electrice de € 35.00/MWh ar aduce chiar şi centralele nucleare la "marginea profitabilitatii." Deci, 2014 ar putea fi un an de decizii dificile pentru producatorii de energie electrica, aflati sub presiune din punct de vedere financiar.

    in plus, factorii de cost cei mai importanti in producerea energiei electrice, carbunele şi emisiile de carbon, par sa-şi fi gasit un minim. Preturile forward europene la carbune au scazut la aproximativ, 81.00 $/tona, dar analiştii considera ca o revenire semnificativa este putin probabila inainte de sfârşitul anului 2014.

    Franta

    • Reglementatorul francez in domeniul energiei CRE este aşteptat sa selecteze câstigatorii celei de-a doua licitatii de energie eoliana offshore din tara, inainte de sfârsitul acestei luni. Compania de energie cu sediul la Paris, GDF SUEZ si compania franceza de utilitati EDF au inaintat oferte concurente pentru fiecare dintre cele doua locatii de câte 500 MW licitate. Oferta poate redresa dezechilibrul creat de prima licitatie, lansata in 2011, in care EDF a câştigat trei dintre cele cinci locatii licitate, in timp ce toate cele patru oferte GDF au fost respinse.

    in cea de a doua licitatie, GDF este in consortiu cu compania portugheza EDP Renewables, dezvoltatorul francez de proiecte din surse regenerabile Neoen Marine si producatorul francez de echipamente Areva. EDF este in consortiu cu dezvoltatorul german de parcuri eoliene offshore WPD si compania franceza de inginerie Alstom. Guvernul se asteapta ca proiectele sa fie operationale in 2021-2023.

    • CRE este asteptat sa se decida daca schimba nivelul tarifului ARENH la care compania de electricitate EDF este obligata sa faca disponibila pentru furnizorii concurenti un sfert din capacitatea sa instalata in centrale nucleare, dupa luna martie. Tariful se va schimba numai dupa publicarea unui decret care va stabili daca metoda de calcul se va baza pe costurile contabile ale EDF sau pe costurile economice, ceea ce este de asteptat inainte de sfârsitul lunii martie.

    Metodologia aleasa va stabili daca extinderea duratei de viata a centralelor nucleare apartinând EDF, despre care unii se asteapta sa fie acordata, va face posibil ca tariful sa fie mai mic prin extinderea amortizarii costurilor pe mai multi ani, au declarat analiştii. Numai Autoritatea franceza in domeniul nuclear va decide in 2015 daca va acorda extideri ale duratei de viata, dar convingerea ca extensia va fi acordata ar putea influenta noul tarif ARENH, spun analiştii.

    Tariful ARENH a fost introdus ca o masura de liberalizare a pietei si a fost stabilit la 42.00 € /MWh inca de la inceputul anului 2012. Traderii au declarat ca un ARENH mai mic ar fi un semnal negativ pentru piata.

    Tariful actioneaza atât ca un sprijin cât şi ca limita superioara pentru preturile energiei electrice tranzactionate. in cazul in care preturile scad sub ARENH, cei care au cumparat anterior la tariful ARENH vin la piata, impingând preturile en-gros pâna la nivelul ARENH. in cazul in care preturile de pe piata cresc cu mult peste tarif, tariful ARENH mai mic reduce lichiditatea din piata.

    • Producatorii de energie eoliana din Franta s-ar putea confrunta cu o perioada fara subventii daca cea mai inalta instanta administrativa din Franta, Consiliul de Stat decide ca tariful feed-in pe care acestia il primesc constituie ajutor de stat, ceea ce face tariful ilegal. Este de asteptat ca Instanta sa ia o decizie in acest trimestru.

    Producatorii de energie eoliana ar trebui apoi sa astepte pâna când un nou tarif feed-in este notificat si aprobat de Comisia Europeana si vor trebui intre timp sa-si vânda energia la preturile de piata. Nu este clar cât timp ar putea dura aceasta situatie.

    in conformitate cu legislatia UE, orice forma de ajutor de stat trebuie notificata la Comisia Europeana si va primi aprobare numai in cazul in care acesta este in concordanta cu un alt obiectiv stabilit de UE, cum ar fi cresterea ponderii surselor regenerabile in mixul energetic. Deoarece Franta nu a notificat Comisia cu privire la tariful feed-in existent la energia eoliana, acesta ar putea fi anulat, in cazul in care este considerat ajutor de stat.

    Olanda

    • Olanda va introduce licitatii saptamânale pentru ca producatorii de energie electrica sa-şi vânda capacitatea de rezerva operatorului de retea TenneT, incepând cu 13 ianuarie. Noul cod de retea(sistem) va inlocui un model anterior in care producatorii trebuiau sa pastreze 1% din capacitate ca rezerva fara sa fie platiti, si TenneT considera ca acest lucru va duce la scaderea preturilor pe piata angro de energie electrica.

    • Olanda are in vedere extinderea capacitatii transfrontaliere cu Germania in incercarea de a accesa volume mai mari de energie ieftina din surse regenerabile de energie de peste granita, mentinând in acelasi timp paritatea dintre preturile la energie electrica intre cele doua piete. O evaluare a situatiei este de asteptat sa fie oferita de catre TenneT in lunile urmatoare.

    Nord Pool si tarile Baltice

    • Asa cum a fost planificat, piata pentru ziua urmatoare Nordica - Nord Pool Spot a lansat o noua zona de licitatii in Letonia, pe 3 iunie si o noua piata intra-zilnica pentru Letonia si Lituania, pe 10 decembrie. Cu toate acestea, drumul spre o mai buna integrare a tarilor baltice ramane accidentat, pe fondul cresterilor frecvente de pret cauzate de congestii intre Letonia si Lituania si de lipsa de capacitate de interconexiune. Extinderea retelei si a produselor de gestiune a riscului pe termen lung pentru interconectari au fost considerate de catre participantii la piata ca folositoare, in special o a treia legatura intre Estonia si Letonia.

    • Nord Pool Spot a declarat ca va restabili oferte orare flexibile inainte de lansarea proiectului NWE de cuplare a pretului, programat pentru lansare in februarie 2014. Bursa Nordica a suspendat orele flexibile, dupa un esec in calcularea preturilor pentru Ziua Urmatoare, la data de 4 august a anului trecut, legate de functionarea algoritmului de ore flexibile in apropiere de rezultatele preturilor de sistem si zona.

    Norvegia

    • Interconectorul de 700 MW, Skagerrak 4, dintre Danemarca si Norvegia este programat pentru finalizare mai târziu, in acest an. Este de asteptat ca va stimula fluxurile de energie regenerabila, inclusiv energia eoliana din Danemarca si energia hidro din Norvegia. in plus, o decizie de investitie privind interconectorul de 1.4GW cu Marea Britanie se va face in acest an, conform operatorului de retea Statnett.

    • Energia hidro ramâne principalul motor pentru preturile la energia electrica in Norvegia, si Statkraft a si anuntat o investitie de € 236m pentru 2014 in upgrade-uri si intretinerea hidrocentralelor imbatranite.

    Suedia

    • Suedia, a declarat in luna decembrie ca si-a atins cota de energie din surse regenerabile stabilta pentru 2020 cu sapte ani mai devreme, dar nu s-a culcat pe laurii victoriei. tara incearca sa impulsioneze si pe mai departe imbunatatiri la reteaua interna dar si extinderea acesteia, precum si sa faca progrese cu cablul de 700 MW NordBalt care ar asigura legatura cu Lituania, care este programat sa intre in functiune in 2015.

    • Reglementatorul in domeniul energiei din Suedia lucreaza cu partenerii sai pentru a elimina barierele din calea integrarii in continuare a pietei si de a alinia (adapta) oportunitati de hedging pe termen lung pentru interconexiuni, cum ar fi drepturi de transfer financiar sau a drepturilor de transfer fizic.

    • Upgrade-urile la centralele nucleare din Suedia au adus deja la o creştere a capacitatii de 30% in 2013, si este de asteptat ca intretinerea si modernizarea in continuare a reactorului Oskarshamn 2 al centralei nucleare OKG sa mareasca suplimentar capacitatea in toamna anului 2014.

    Finlanda

    • Operatorul de sistem finlandez Fingrid si omologul sau estonian Elering au finalizat cu succes prima faza de testare a interconexiunii de 650MW, Estlink 2. Cablul urmeaza sa fie inaugurat la toata capacitatea pâna la 6 februarie, cu toate acestea, capacitatea a fost deja pusa la dispozitia pietei in timpul perioadei de proba. De asemenea, o reducere permanenta de capacitate de 20 % pe cablul de 550MW Fenno - Skan 1 poate fi decisa inainte de septembrie 2014.

    • Modificari ale diferentelor de pret zonal in regiunea nordica si Rusia au dat un imbold exporturilor de energie electrica din Finlanda in Rusia. Aceste exporturi urmeaza sa inceapa in 2014, pe o recenta legatura transfrontaliera bi directionala de 350mW. Capacitatea suplimentara va depinde de evolutia pietei, conform Fingrid.

    • Dupa incheierea in decembrie a unui contract de furnizare intre Rusatom Overseas – filiala a Rosatom, si compania de electricitate finlandeza Fennovoima, o decizie finala privind investitia la centrala nucleara Hanhikivi 1 din Pyhajoki este de asteptat in 2014. in plus, compania de utilitati finlandeza Fortum este programat sa achizitioneze centrala pe baza de carbune Inkoo de 1GW, deconectata de la retea in februarie 2014.

    Denmarca

    • in noiembrie, Agentia pentru Energie din Danemarca (DEA) a publicat un grafic detaliat pâna in 2020 privind evolutia noilor proiecte de energie eoliana offshore, in valoare totala de 1.45GW, care include locatiile Kriegers Flak si Horns Rev 3 (a se vedea EDEM 21 noiembrie 2013). Anunturile de participare si caietul de sarcini pentru Kriegers Flak si Horns Rev 3, precum si pentru capacitatea de 450 MW de lânga tarm, vor fi lansate in cursul acestui an. intre timp, o decizie de investitie pe o interconexiune de energie electrica de 700 MW intre Danemarca si tarile de Jos a fost amânata pâna in decembrie 2014.


    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024