Home

  •   
         

  • Lansarea pieței comune intrazilnice europene stabilită pentru 2017
    2015-06-08
    Data de lansare a pieței comune intrazilnice transfrontaliere europene a fost stabilită pentru 2017 cel mai curând, a rezultat la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul unei întâlniri a entităților interesate, Forumul Florența.
    Piața transfrontalieră intrazilnică va fi implementată în 12 regiuni separate. Între primele piețe unde operatorii de transport și de sistem își vor adapta regulile pentru tranzacționare intrazilnică transfrontalieră vor fi Franța, Belgia și Olanda.
    Măsurile ce trebuie aplicate includ modificarea închiderii porții pentru ofertare la 24 de porți pe parcursul zilei la intervale orare, în locul a 12 porți la interval de două ore așa cum se practică pe granițele Belgiei.
    Intenția este de a face piețele mai flexibile prin a se permite traderilor să reacționeze mai aproape de timpul real la modificări ale cererii și ofertei.
    Piața intrazilnică reprezintă o parte a codului de rețea privind alocarea capacităților și managementul congestiilor (CACM), unul dintre cele trei coduri aferente pieței prevăzute să intre în vigoare în următorii ani.

    Cronologie


    Codurile de rețea pentru energie electrică, elaborate de Rețeaua europeană a operatorilor de transport și de sistem din domeniul energiei electrice (ENTSO-E), sunt împărțite în trei categorii: coduri privind conectarea, coduri operaționale și coduri aferente pieței.
    Cele trei coduri aferente pieței, care se află în etape de dezvoltare diferite, sunt:

    • CACM: Ar trebui să intre în vigoare în iulie sau august după examinarea de către Parlamentul European și Consiliu.
    • Codul de rețea privind alocarea la termen a capacității (n.t. - Forward capacity allocation) (FCA): Ar trebui să fie adoptat de către Comisia Europeană pentru comitologie până în septembrie sau octombrie. Acesta va include introducerea platformei europene comune de licitație tranfrontalieră.
    • Codul de rețea privind echilibrarea: Se află, în prezent, în analiză de către Agenția pentru cooperarea reglementatorilor din domeniul energiei după retransmiterea de către ENTSO-E. Ar putea fi adoptat pentru comitologie în 2016. Codul privind echilibrarea include, de asemenea, o serie de elemente privind răspunsul pe parte de consum.

    A fost sugerat, totodată, că un nou cod de rețea privind răspunsul pe parte de consum ar putea fi necesar pentru a facilita ceea ce este considerat a reprezenta un element crucial pentru securitatea aprovizionării, reducerea cererii la vârf și uşurarea integrării energiei fluctuante eoliene şi solare.
    Dar directorul pentru energie de la Comisia Europeană Mechthild Worsdorfer a afirmat, la o conferinţă care a avut loc joi la Bruxelles, faptul că, pentru perioada următoare, nu a fost planificată elaborarea unor noi coduri de reţea.


    (Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 19108 / 08 iunie 2015; www.heren.com)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024