Home

  •   
         

  • Grecia, Turcia vor realiza licitaţii pentru capacitate pe noua platformă
    2015-06-18

    Capacitatea transfrontalieră lunară pentru Grecia şi Turcia va fi licitată pe platforma regională de licitaţii pentru energie electrică SEE CAO cel mai curând în septembrie, a rezultat joi (18 iunie).
    Oficiul pentru licitaţii coordonate pentru sud-estul Europei (SEE CAO) înfiinţat recent deserveşte, în prezent, doar graniţele dintre Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Albania şi Muntenegru pentru licitaţii zilnice şi lunare. Grecia, Turcia şi Kosovo sunt, de asemenea, părţi în proiect.
    Aleksandar Mijuskovic, Director executiv al SEE CAO, a afirmat, la un eveniment în domeniul energiei la Budapesta, că platforma va fi gata să înceapă licitaţii pentru capacitate transfrontalieră lunară în luna septembrie a acestui an. Până atunci vor fi efectuate o serie de teste viitoare pentru a se asigura o bună funcţionare a platformei.
    Platforma pentru licitaţii comune este menită să unifice regiunea şi să îmbunătăţească uşurinţa comercializării prin realizarea, în acelaşi loc, a licitaţiilor pentru şapte operatori de reţea (n.t. – de transport) diferiţi.
    Proiectul SEE CAO a întâmpinat deja o serie de dificultăţi, cu prima licitaţie transfrontalieră lunară pentru energie electrică decalată cu două luni datorită unor aspecte tehnice, din octombrie 2014 până în decembrie (a se vedea EDEM 23 septembrie 2014).
    Graniţa dintre Grecia şi Albania ar putea, de asemenea, să lanseze licitaţii anuale la începutul anului 2016. Întârzierea ar rezulta, până în prezent, din aspecte tehnice. Mijuskovic a adăugat că licitaţiile pentru capacitate pe graniţe ar putea începe cu (n.t. – licitaţii) zilnice şi lunare pentru a fi prevenite orice aspecte cu platforma la licitaţiile anuale.
    În timp ce operatorul de transport şi de sistem din Bulgaria este reticent în a se alătura platfomei de licitaţie, o serie de aspecte referitoare la TVA au împiedicat, de asemenea, MEPSO Macedonia să participe în proiect.
    Mijuskovic remarca faptul că platforma lucrează încă împreună cu EMS, operatorul reţelei (n.t. – de transport) din Serbia, în vederea unei posibile colaborări pentru licitaţii anuale.
    O platformă unică europeană unde participanţii să poată oferta pentru capacitate transfrontalieră reprezintă parte a iminentului regulament european, aşa cum este precizat în codul reţelei pentru alocarea la termen a capacităţii.
    (Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 19116 / 18 iunie 2015; www.heren.com)


    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024