Home

  •   
         

  • COMUNICAT de PRESĂ

    (Bucuresti, 15 Mai 2019)

    OPCOM va pune la dispoziția participanților la piața intrazilnică din România o nouă soluție locală de tranzacționare pentru a accesa cuplarea unica a piețelor intrazilnice

    Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale "OPCOM" SA are plăcerea de a informa factorii interesați și media despre noua soluție pentru piața intrazilnică.
    OPCOM va începe să furnizeze participanților la piața intrazilnică din România servicii de tranzacționare continuă pe baza tehnologiei M7 Trading dezvoltată de Deutsche Börse AG și a experienței dovedită de aceasta în domeniul serviciilor de tranzacționare cu energie. Soluția M7 Trading oferă o conectivitate completă la soluția XBID.
    În calitatea sa de Operator al Pieței de Energie Electrică Desemnat prin Decizia nr. 2515/14.12.2015 a Președintelui ANRE, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor, OPCOM operează piața intrazilnică din România începând cu luna ianuarie 2014 și s-a angajat să se alăture inițiativei intrazilnice transfrontaliere (proiectul XBID) în cel de-al doilea val care se va lansa la o dată care urmează să fie anunțată public de către părțile proiectului XBID în perioada următoare.
    Victor Ionescu, Director general OPCOM, declară: „Sunt convins că această cooperare în domeniul tranzacționării intrazilnice va servi nevoilor participanților la piață și va spori oportunitățile de tranzacționare locală și transfrontalieră de îndată ce piața intrazilnică din România va fi conectată la XBID și OPCOM va deveni operațional în cadrul SIDC care permite o tranzacționare transfrontalieră continuă în întreaga Europă. Vom ține participanții la piață informați cu privire la dezvoltarea și implementarea acestui proiect.”
    Reprezentantul DBAG declară:
    „Suntem bucuroși să sprijinim OPCOM în extinderea activității sale de tranzacționare. Cu ajutorul produsului M7-Trading - sistemul nostru de tranzacționare pentru piețele intrazilnice de energie, OPCOM va face parte din piața de energie electrică europeană cuplată și va beneficia, de asemenea, de diverse funcționalități oferite de M7. Așteptăm cu nerăbdare intensificarea colaborării noastre", a declarat Antoine Viguès, Director Energy IT, Deutsche Börse AG.

     

    Despre OPCOM
    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata  unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 460 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.
    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.
    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

    COMUNICAT de PRESĂ 15.5.2019


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Back
    Opcom Announcements
    10/07/2024
    16/07/2024
    09/07/2024
    08/07/2024
    01/07/2024
    27/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024