Home

  •   
         

  • RE: XBID – prima aniversare și anunțul lansării celui de-al 2-lea val

    12.06.2019 - București

    XBID, soluția de cuplare unică a piețelor intrazilnice (SIDC) împlinește astazi un an! De la lansarea cu succes în 12/13 iunie 2018 au fost stabilite peste 16 milioane de tranzacții. Extinderea SIDC în alte șapte țări este prevăzută pentru trimestrul 4 2019

    Părțile SIDC sunt încântate să confirme un prim an de funcționare de succes, cu un număr de tranzacții mare și în creștere, împreună cu o performanță stabilă și robustă a sistemului. Peste 16 milioane de tranzacții au fost încheiate cu succes de la lansarea în iunie 2018.

    Pregătirea și testarea sunt acum în plină desfășurare pentru lansarea celui de-al doilea val, care urmează să aibă loc spre sfârșitul trimestrului 4 2019. Următoarele țări vor fi vor fi integrate în regiunea cuplată deja existentă pe orizontul intrazilnic: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovenia. Țările operaționale de la prima lansare sunt Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Austria, Portugalia, Suedia și Spania.

    Un eveniment de pre-lansare a celui de-al doilea val este planificat pentru începutul lunii octombrie 2019 pentru a informa părțile interesate înaintea lansării. O perioadă de testare cu participanții la piață este, de asemenea, pregătită pentru a oferi oportunități pentru noii utilizatori de a se familiariza cu soluția SIDC și de a efectua propriile teste.

    Co-președinții Comitetului de coordonare al SIDC, Jean Verseille și Stefano Alaimo, au declarat: "Suntem foarte mulțumiți că am atins această etapă importantă de un an de operațiuni. Creșterea tranzacțiilor demonstrează rolul important al unei piețe intrazilnice integrate. Așteptăm cu nerăbdare extinderea și dezvoltarea în continuare a SIDC. Cele șapte țări care urmează să se alăture în continuare proiectului până la sfârșitul anului 2019, vor asigura o acoperire geografică a SIDC de 21 de țări. Părțile interesate discută deja despre detaliile unei extinderi prin lansarea unui al treilea val."

    SIDC este, de asemenea, dezvoltată pentru a oferi beneficii suplimentare, ulterior în 2019 urmând să fie lansată o a doua versiune a SIDC. Foarte important pentru participanții la piață, această dezvoltare va crește adâncimea registrului de ordine la 100, o creștere semnificativă față de adâncimea actuală de 31 de ordine.

    O piață intrazilnică integrată va spori eficiența globală a tranzacționării intrazilnice prin promovarea unei concurențe eficiente, prin creșterea lichidității și prin facilitarea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere din Europa.

    În condițiile creșterii cantității de producție intermitentă din surse regenerabile, interesul pentru tranzacționarea pe piețele intrazilnice este în creștere, deoarece poate deveni din ce în ce mai dificil pentru participanții la piață să fie în echilibru după închiderea pieței pentru ziua următoare. A fi echilibrat în rețea mai aproape de momentul livrării este benefic atât pentru participanții la piață, cât și pentru sistemele energetice, printre altele, prin reducerea rezervelor necesare și a costurilor asociate. În plus, piața intrazilnică este un instrument esențial care permite participanților la piață să țină cont de schimbările neașteptate ale consumului și de ieșirile din funcțiune.

    COMUNICAT de PRESĂ 12.6.2019 


    Back
    Opcom Announcements
    10/07/2024
    16/07/2024
    09/07/2024
    08/07/2024
    01/07/2024
    27/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024