Home

  •   
         

  • Comunicat de presă
    25 octombrie 2021

    Proiectul de cuplare a piețelor pentru ziua următoare din România și Bulgaria este pregătit pentru lansare în 27 octombrie 2021, cu prima zi de livrare pe 28 octombrie 2021

    După finalizarea cu succes a tuturor activităților de testare, lansarea Proiectului de cuplare a piețelor pentru ziua următoare din România și Bulgaria este reconfirmată pentru 27 octombrie 2021.

    Proiectul de cuplare a piețelor pentru ziua următoare din România și Bulgaria este format din OPEED-urile și OTS-urile din Bulgaria și România, respectiv IBEX EAD, OPCOM S.A., ESO EAD și CN Transelectrica S.A, și urmărește să integreze granița România-Bulgaria în Cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare (SDAC) conform prevederilor Regulamentului UE 2015/1222 CACM (linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor), permițând alocarea implicită a capacității de transport transfrontaliere și a energiei electrice.

    IBEX EAD, OPCOM S.A., CN Transelectrica S.A și ESO EAD

    Despre SDAC

    SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

    Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.

    Pentru informații suplimentare despre SDAC accesați:
    http://www.nemo-committee.eu/sdac
    https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/

    *******

    Despre OPCOM

    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.


    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro .

    COMUNICAT de PRESĂ 25.10.2021 


    Back
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024