Home

  •   
         

  • 30 Septembrie 2022:
    SIDC: Extinderea produselor de 15 minute către Bulgaria

    Operatorii Pieței de Energie Electrică Desemnați (OPEED) și Operatorii de Transport și de Sistem (OTS) implicați în Cuplarea unică a piețelor intrazilnice (SIDC – cunoscută anterior ca XBID) au plăcerea să anunțe că produsele intrazilnice de 15 minute vor fi disponibile pentru tranzacționare transfrontalieră pe granița România-Bulgaria începând cu 1 octombrie 2022 (zi de livrare). 

    Finalizarea acestei etape în direcția unei mai bune integrări în piață a surselor regenerabile vine la 3 ani după ce Bulgaria și România s-au alăturat SIDC ca parte a celui de-al doilea val de integrare și după introducerea produselor intrazilnice de 15 minute în România în luna februarie 2021.

    Introducerea produselor transfrontaliere cu granularitate mai mică pentru tranzacționarea continuă pe această interconexiune va oferi participanților la piața din Bulgaria acces la lichiditatea existentă pentru produsele de 15 minute, permițându-le să își ajusteze mai bine pozițiile comerciale pe această piață. Astfel, va fi posibil ca o ofertă pentru un produs de 15 minute să fie corelată cu o altă ofertă pentru un produs de 15 minute pe piețele intrazilnice deja cuplate prin acest produs din Austria, Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, România și Slovenia.

    În prezent, SIDC cuplează piețele intrazilnice continue din 23 de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia.

    Despre SIDC:
    Soluția SIDC este bazată pe un sistem IT comun cu un registru unic de ordine (SOB), un modul de management al capacităților (CMM) și un modul de transfer transfrontalier (SM). Aceasta permite ca ordinele introduse de participanții la piață pentru corelarea continuă într-o zonă de ofertare să fie corelate cu ordine introduse similar de participanții la piață în orice altă zonă de ofertare din cadrul proiectului, atât timp cât capacitatea de transport este disponibilă. Soluția intrazilnică permite atât alocarea explicită pe granițele Croația/Slovenia și Franța/Germania (asa cum a fost solicitat de către autoritățile de reglementare respective) cât și tranzacționarea continuă implicită. Aceasta este în concordanță cu modelul țintă al UE pentru o piață intrazilnică integrată.

    Cuplarea intrazilnică la nivel european este o componentă esențială pentru finalizarea pieței interne europene de energie. Odată cu creșterea cotei producției intermitente în mixul energetic european, conectarea piețelor intrazilnice prin tranzacționarea transfrontalieră este un instrument din ce în ce mai important pentru ca actorii pieței să își mențină pozițiile echilibrate. Scopul inițiativei SIDC este de a crește eficiența globală a tranzacționării pe orizontul de timp intrazilnic.

    Pentru informații suplimentare despre SIDC, accesați:
    http://www.nemo-committee.eu/sidc 
    https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sidc/ 

     

    *****

    Despre OPCOM

    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

    COMUNICAT de PRESĂ  30.9.2022 


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Back
    Opcom Announcements
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    02/12/2024
    13/11/2024