Home

  •   
         

  • ACER prezinta planurile privind implementarea REMIT in vederea obtinerii de observatii de la partile interesate
    2012-07-23

    In ultimele sale recomandari privind colectarea datelor si raportarea, aferente conusltarii partilor interesate, super-reglementatorul UE ACER a subliniat posibilitatea realizarii unei baze de date de contracte standardizate, similara cu cea din legislatia financiara.
    Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei (ACER) a prezentat un document spre consultare publica, pe 19 iulie la Ljubljana, subliniind cele mai recente recomandari ale agentiei in legatura cu Regulamentul privind integritatea si transparenta pietei energiei (REMIT) (a se vedea EDEM 04 mai 2012).
    Consultarea publica va dura pana la 31 iulie, urmand ca dupa aceea, in luna septembrie 2012, ACER sa prezinte recomandarile sale Comisiei Europene.
    Scopul REMIT este de a preveni manipularea pietei si efectuarea de tranzactii bazate pe informatii privilegiate, precum si de a realiza o mai mare transparenta pe pietele de energie prin sporirea datelor colectate si a raportarilor privind tranzactiile efectuate.
    Volker Zuleger, expert national detasat al ACER, a prezentat principalele recomandari ale ACER. Prezentarea a inclus o propunere de definitii in cadrul REMIT pentru intelegerea obligatiilor privind colectarea datelor si raportarea precum si o propunere privind inregistrarile aferente tranzactiilor si o propunere privind listele de contracte.

    Modelul legislatiei financiare
    Propunerea include posibilitatea ACER de a stabili o baza de date pentru o lista de contracte standardizate de pe site-ul sau, folosind modelul aferent Directivei pentru instrumentele financiare (MiFID).
    De asemenea, in documentul prezentat sunt incluse propuneri privind normele „de minimis” pentru reglementarea contractelor incheiate de catre micii producatori, normele uniforme aferente sistemelor de raportare a tranzactiilor, atat pentru calendar cat si pentru forma de raportare, pentru evitarea dublei raportari si pentru canalele utilizate pentru raportarea tranzactiilor.
    Propunerea privind inregistrarile tranzactiilor efectuate va tine seama de experientele si evolutiile din legislatia aferenta pietei financiare din UE.
    Inregistrarile tranzactiilor vor include ordinele de tranzactionare atat pentru contractele standardizate cat si pentru contractele nestandardizate.
    Prima consultare cu privire la tipul si formatul datelor pe care participantii la piata angro trebuie sa le transmita, in conformitate cu REMIT, a avut loc in aprilie 2012.
    Asociatia companiilor din industria energiei electrice, Eurelectric, Federatia Europeana a Traderilor de Energie (EFET) si alte organizatii au preferat sa nu faca niciun comentariu cu privire la consultare, deoarece acestea pregatesc raspunsurile lor oficiale, care urmeaza sa fie publicate dupa terminarea consultarii.
    Se preconizeaza ca ACER sa inceapa colectarea de date si monitorizarea la 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului.
    De asemenea, se preconizeaza ca firmele care tranzactioneaza energie se vor inregistra, in conformitate cu prevederile REMIT, in cel de-al doilea trimestru al anului 2013, astfel ca, din luna iulie a anului viitor, ACER si autoritatile de reglementare naţionale sa poata sa inceapa colectarea de date si monitorizarea.
    Din vara anului viitor ar trebuie sa inceapa si implementarea in legislatiile statelor membre a competentelor autoritatilor nationale de reglementare rezultate din REMIT.
    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 16140 / 23 IULIE 2012)


    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024