Home

  •   
         

  • Integrarea pietei europene se confrunta cu intarzieri majore
    2013-01-30

    Planul emblematic al UE de integrare a pietelor de energie electrica din intreaga Uniune pana in 2014 se confrunta cu intarzieri majore, a avertizat marti (29 ianuarie) directorul organismului de reglementare pan-europeana ACER, Alberto Pototschnig.
    Dar, in ciuda acestui regres, a reiesit faptul ca atat Polonia cat si Romania sunt interesate sa se alature proiectului de cuplare a pietei din Europa Centrala si de Est (CEE), contrar afirmatiei anterioare a Poloniei, referitoare la faptul ca implicarea sa va fi conditionata si de aderarea Germaniei la acest proiect.
    Proiectul de cuplare a pietelor pentru ziua urmatoare din Nord-Vestul Europei (NWE), a carui intrare in exploatare era de asteptat sa se intample in luna ianuarie 2013, nu poate incepe pana in noiembrie sau decembrie anul curent, a declarat Pototschnig.
    Si proiectul de cuplare a pietelor intrazilnice din Nord-Vestul Europei, a carui data de inceput era de asemenea o data din trimestrul in curs, se confrunta in prezent cu o intarziere si nu se astepta sa se lanseze mai devreme de trimestrul III, a spus directorul ACER.
    Proiectele au fost marcate de mai multe probleme aflate in spatele acestor intarzieri, a declarat Pototschnig la o conferinta pe tema energiei de la Bruxelles.

    Sursele regenerabile de energie
    Intarzierile ar putea impiedica, de asemenea, o patrundere mai puternica a energiilor regenerabile in mixul energetic european, a declarat Pototschnig pentru ICIS, deoarece "cuplarea pietelor intrazilnice este vitala pentru integrarea surselor de energie regenerabile" pe intregul continent.
    Pototschnig a adaugat ca datele oficiale de lansare pentru ambele proiecte de cuplare a pietelor vor fi anuntate in curand.
    Inge Bernaerts, care conduce una dintre diviziile de energie ale Comisiei Europene, a declarat ca urmatoarele luni vor fi cruciale pentru indeplinirea obiectivelor pentru 2014.
    Comisarul european pentru energie, Günther Ottinger a indemnat statele membre sa puna in aplicare al treilea pachet in domeniul energiei.
    "Este imperios necesar ca normele in vigoare [al treilea pachet, REMIT si, in curand regulamentul privind infrastructura energetica] sa fie corect puse in aplicare de catre statele membre. Si apoi revine autoritatilor de reglementare sarcina de a se asigura ca acestea sunt aplicate in mod adecvat", a adaugat Ottinger.

    Infrastructura
    Potrivit presedintelui Retelei Europene a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica ENTSO-E, Daniel Dobbeni, dezvoltarea infrastructurii energetice a fost una dintre principalele provocari cu care s-a confruntat proiectul de integrare.
    "In 2006, ne-am gandit ca infrastructura existenta ar fi fost suficienta pentru a sprijini integrarea", a spus el. Dar sursele regenerabile de energie s-au intensificat mai repede decat s-a anticipat si dezvoltarea infrastructurii energetice care sa sprijine acest proces nu a reusit sa tina pasul, a adaugat el.
    Participantii au mentionat dificultatile generate de volumele mari produse din sursele regenerabile din Germania, care au creat fluxuri de energie problematice in tarile vecine, inclusiv in Polonia si Republica Ceha, fortand operatorii sa reduca productia de energie curata, care, mai departe, a condus la plati financiare compensatorii pentru reducerile aplicate.
    Se considera ca regulamentul privind infrastructura transfrontaliera va juca un rol vital in accelerarea procesului de autorizare a noii infrastructuri, reducand procedura de autorizare de la o medie de 10 ani pana la aproximativ 3-4 ani (a se vedea EDEM din 18 decembrie 2013).
    Michael Goodwin, reprezentantul presedentiei irlandeze a Consiliului European, a declarat la conferinta la Bruxelles ca accelerarea si sustinerea proiectelor de infrastructura ar fi una dintre prioritatile Consiliului in 2013.

    Europa Centrala si de Est (CEE)
    Dintr-o prezentare separata a reiesit faptul ca atat Polonia cat si Romania sunt interesate sa se alature Republicii Cehe, Slovaciei si Ungariei in proiectul de cuplare a pietei din Europa Centrala si de Est (CEE).
    Anuntul a urmat unei reuniuni de luni (28 ianuarie) intre autoritatile de reglementare a energiei din regiunea CEE, operatorii de retea si bursele de energie, inclusiv OTE, CEPS, Transelectrica, MAVIR, PSE, HUPX, TGE si OPCOM.
    Ungaria si-a cuplat piata pentru ziua urmatoare cu cele din Republica Ceha si Slovacia in luna septembrie 2011.
    Intr-o declaratie comuna a operatorilor de transport si de sistem din regiunea CEE se afirma ca proiectul de cuplare a pietelor a fost benefic pentru participanti si se arata ca extinderea proiectului catre Polonia si Romania reprezinta un "pas logic inainte."
    Decizia Poloniei a venit in ciuda insistentelor sale anterioare de a nu adera la proiect fara implicarea Germaniei (a se vedea EDEM din 4 ianuarie 2013).

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17021 / 30 IANUARIE 2013)

    Back to index
    Opcom Announcements
    13/11/2024
    01/11/2024
    01/10/2024
    02/09/2024
    01/08/2024
    01/07/2024
    14/06/2024
    03/06/2024
    Opcom Press Releases