Home

  •   
         

  • Raportarea tranzactiilor pentru firmele din domeniul energiei amanata cu sase luni
    2013-04-25

    Companiile din industria energiei electrice si din cea a gazelor naturale vor avea o jumatate de an in plus pentru a se pregati in vederea indeplinirii noilor obligatii UE de raportare a tranzactiilor, deoarece Comisiei Europene i-a luat mai mult timp decat se aticipase pentru a lista formatele si orarul de transmitere pentru datele ce urmeaza a fi colectate.
    Regulamentul UE privind integritatea si transparenta pietei energiei (REMIT) isi propune sa combata abuzul de piata, inclusiv prin plasarea de ordine false sau care induc in eroare piata cu privire la capacitatatile disponibile (a se vedea EDEM 29 noiembrie 2011).
    Pentru a permite autoritatilor sa le monitorizeze activitatile in materie de abuz de piata, traderii vor trebui sa raporteze tranzactiile pe care le efectueaza pe piata angro de energie Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), un organism creat la nivelul UE.
    REMIT a intrat in vigoare în decembrie 2011, dar autoritatile de reglementare si organismele UE lucreaza inca pentru a pune la punct infrastructura necesara aplicarii acestui regulament.
    Cu toate acestea, Aviv Handler de la firma de consultanta ETR Advisory spune ca traderii trebuie sa se pregateasca de acum pentru a indeplini cerintele de raportare impuse de REMIT, denumind drept ”masiv” volumul de munca cu care sunt confruntate companiile din domeniul energiei.
    Initial se preconiza ca ACER sa inceapa in aceasta vara colectarea de date referitoare la tranzactii si monitorizarea companiilor pentru respectarea cerintelor REMIT (a se vedea EDEM 5 octombrie 2011).
    Dar, data de incepere a acestui proces a fost amanata, deoarece Comisiei i-a luat mai mult timp decat se anticipase pentru a defini contractele de energie care sunt supuse obligatiilor de raportare precum si viteza cu care companiile trebuie să trimita catre ACER informatiile cu privire la tranzactiile incheiate.
    In textul REMIT-ului se prevede ca urmeaza sa fie intocmita de Comisie o lista a contractelor, instrumentelor financiare derivate si ordinelor de tranzactionare pe care companiile trebuie sa le raporteze, urmand, de asemenea, sa fie stabilite de Comisie modul de esalonare in timp si formatul de transmitere a acestor informatii.
    In acest moment, se preconizeaza ca aceste definitii, care vor fi stabilite prin intermediul unor acte de punere in aplicare, vor fi emise pana la sfarsitul acestui an, fata de inainte de luna iunie, termenul avut in vedere initial.
    Comisia a trebuit sa solicite feedback-ul de la ACER si de la companiile energetice pe tot parcursul procesului, ceea ce a cauzat aceasta întarziere, trage concluiza ICIS.
    O consultare cu privire la faptul ca obligatiile de raportare a datelor, stipulate de REMIT, ar trebui sa urmeze standardele utilizate in reglementarile financiare este in curs de desfasurare si se va incheia la 7 mai.
    ACER va publica o parte a datelor referitoare la tranzactii pe care le va primi intr-o forma agregata, pe o viitoare platforma, care va fi deschisa interesului public. Nu s-a decis inca exact ce informatii vor fi facute publice.
    Intr-o a doua etapa, platforma publica va prezenta, de asemenea, date privind fundamentele care determina cererea si oferta. Acestea vor fi extrase, in primul rand, de la platformele de transparenta ale pietei de energie care vor fi realizate de organizatiile la nivelul UE ale operatorilor sistemelor de transport a energiei electrice si gazelor naturale, ENTSO-E și ENSTOG.
    "Ideea este ca ACER va colecta date de la platformele de transparenta pentru energie electrica si gaze naturale si le va agrega pe o platforma mai larga, unde vor fi incluse si informatii referitoare la tranzactii", a declarat pentru ICIS o sursa din cadrul ACER. Graficul de realizare a acestui proiect nu a fost inca stabilit.
    REMIT obliga deja companiile energetice sa publice, inainte de efectuarea tranzactiilor, informatiile privilegiate aferente acestora. Conform definitiilor din REMIT, constituie informatie privilegiata orice data care, daca este cunoscuta, ar putea sa conduca la schimbare in mod semnificativ a preturilor (a se vedea EDEM 24 noiembrie 2011).

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17080 / 25 APRILIE 2013)

    Back to index
    Opcom Announcements
    13/11/2024
    01/11/2024
    01/10/2024
    02/09/2024
    01/08/2024
    01/07/2024
    14/06/2024
    03/06/2024
    Opcom Press Releases