Home

  •   
         

  • OTS-ul din Bulgaria propune deconectarea unei parti din productie
    2013-06-07

    Operatorul sistemului de transport (OTS-ul) bulgar, ESO, ia in considerare intreruperea, la un moment dat, a functionarii, pentru o perioada de mai multe luni de zile, a uneia din cele doua unitati de 1 GW fiecare ale centralei nucleare de la Kozlodui, in cazul in care cererea interna scazuta de energie electrica si lipsa exporturilor vor persista, a declarat ESO joi (6 iunie) seara.
    ESO a restrictionat, de la inceputul lunii aprilie, toate tipurile de productie, inclusiv cea nucleara, in incercarea de a echilibra sistemul (a se vedea EDEM 04 aprilie 2013).
    Potrivit informatiilor de pe site-ul ESO, in special centralele eoliene si cele solare si-au vazut redusa capacitatea de productie cu 40%, in cea mai mare parte a timpului din lunile aprilie si mai.
    "Scaderea consumului si a exporturilor din aceasta tara, datorate prezentei crize economice, combinata cu escaladarea producerii cu prioritate a energiei electrice din surse regenerabile, au ca rezultat scaderea incarcarii capacitatilor de productie conventionale", a spus ESO intr-o declaratie transmisa prin e-mail.
    Potrivit ESO, cresterea productiei din surse regenerabile creaza probleme tehnice cu echilibrarea sistemului si cauzeaza, de asemenea, probleme financiare pentru producatorii locali de carbune energetic.
    Potrivit unui reprezentant al minelor, care a vorbit vinerea trecuta la o sedinta a Consiliului energetic al Bulgariei, producatorii de carbune din bazinul Maritsa Est se confrunta cu falimentul.
    O inregistrare a unei parti din acesta sedinta a fost publicata pe website-ul Ministerului bulgar al Energiei.

    Propunerile ESO
    ESO a propus o masura sau o combinatie de masuri, care ar putea rezolva problema daca situatia persista, dar care, la randul lor, ar putea duce la apartitia unor probleme suplimentare:
    • Oprirea uneia dintre unitatile de la Kozlodui din primavara pana in toamna, ceea ce ar putea perturba ciclul de lucru a instalatiei respective;

    • Limitarea severa a productiei de energie electrica din surse regenerabile, ceea ce ar putea conduce la neindeplinirea tintelor obligatorii fixate Bulgariei privind energia din surse regenerabile;
    • Construirea unor centrale hidro noi cu acumulare prin pompare;
    • Cresterea numarului de cicluri de pornire/oprire ale centralelor electrice pe carbune, ceea ce ar putea conduce la cresterea costurilor.

    Desi fiecare dintre masurile mentionate ar aduce dupa sine scaderi de venituri si aparitia unor poveri financiare suplimentare, ESO va face o analiza cu privire la cele mai bune optiuni.

    Eliminarea tarifului

    Traderii sustin ca o solutie usor de realizat ar fi eliminarea tarifului de export, ceea ce ar face ca energia produsa in Bulgaria sa devina din nou competitiva. Acest lucru ar stimula exporturile si ar rezolva problema dezechilibrelor din sistem, au spus traderii.
    De asemenea, doua surse separate au subliniat ca ideea opririi uneia dintre unitatile nucleare de la Kozlodui ar trebui sa fie reconsiderata.
    "Aceasta [masura] ar duce la pierderi mari pentru Kozlodui, deoarece ei au anumite costuri de functionare constante, ceea ce va insemna ca, in cazul in care una dintre unitati va fi scoasa din functiune, vor produce la un pret cu 40-50% mai mare, a declarat un trader din Bulgaria.
    Un trader roman a subliniat ca, in general, este periculos sa intervi asupra timpului de functionare al unui reactor nuclear.
    Potrivit mediei locale, Kozlodui a facut o contrapropunere care prevede ca excesul de energie sa fie vandut pe piata libera. Cu toate acestea, Kozlodui nu a raspuns, pana la momentul scrierii acestor randuri, solicitarii pentru comentarii facute de ICIS.
    Bulgaria a fost paractic pusa, in acest an, in imposibilitatea de a exporta energie electrica, deoarece surplusul de energie din regiune a impins preturile din tarile vecine si din Ungaria la valori situate sub pretul de export al energiei electrice din Bulgaria. Pretul mai mare al energiei exportate din Bulgaria este datorat existentei in aceasta tara a unui tarif de export de 17,52 €/MWh. Acest lucru a transformat Bulgaria dintr-un exportator net intr-o tara de tranzit (a se vedea EDEM 21 februarie 2013).
    In luna februarie Asociatia Traderilor de Energie Electrica din Bulgaria a declarat ca, in anul 2012, producatorii bulgari au pierdut venituri potentiale in valoare de 153 milioane €, datorita scaderii exporturilor de energie electrica cauzata de existenta tarifului de export (a se vedea EDEM 14 februarie 2013).
    Guvernul lucreaza pentru a determina modalitatiile de reducere a tarifului, care a fost prevazut pentru a compensa cheltuielile companiei de stat NEK si ale OTS-ului. Reducerea tarifului ar putea fi realizata cel mai devreme in luna septembrie (a se vedea EDEM 21 mai 2013 si EDEM 03 iunie 2013).
    In scopul stimularii exporturilor, Comisia Europeana a recomandat ca Bulgaria sa construiasca o linie electrica noua de inalta tensiune, care sa lege complexul energetic pe carbune Maritsa Est de reteaua electrica din Turcia (a se vedea EDEM 29 mai 2013).

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17109 / 7 IUNiE 2013)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024