Home

  •   
         

  • Piețele de energie electrică din Europa în 2014: subvenţionare, reformă şi cuplare
    2014-01-30

    08 ianuarie 2014 14:56:13 | edem

    In urmatoarele 12 luni se va observa un val de reforme privind subventiile pe pietele europene de energie electrica, deoarece statele urmeaza sa revizuiasca costurile aferente schemelor de sustinere a surselor regenerabile de energie, in timp ce cuplarea pietelor va re-conecta multe dintre pietele pentru ziua urmatoare din regiune. In a doua parte a seriei de doua articole, ICIS evidentiaza tendinte-cheie in 2014, de data aceasta concentrandu-se pe Europa Centrala, de Est si de Sud.

    Italia

    • Piata italiana de electricitate se va integra in continuare cu restul Europei in 2014, deoarece Italia face demersuri pentru a cupla pietele pentru ziua urmatoare cu tarile din Europa Centrala si de Sud (CSE). Proiectul include, de asemenea, Franta, Elvetia, Austria, Slovenia si Grecia .

    Cuplarea pietei ar trebui sa creasca importurile si, prin urmare, preturile din Italia sa scada, desi efectul net nu va fi imediat, potrivit participantilor la piata.

    • O plata suplimentara pentru capacitate este planificata sa fie pusa in aplicare in primul trimestru, deoarece centrale italiene care produc energie electrica pe baza de gaze naturale au vazut cum marjele lor de profit au continuat sa scada in 2013, pentru luna urmatoare indicatorul ”clean spark spreads” scazând la circa 50 %, din ianuarie pâna in decembrie. Asociatia nationala de electricitate Assoelettrica a declarat ca o capacitate de aproximativ 4 - 5GW folosind combustibili fosili ar putea sa nu functioneze in acest an.

    Mai mult decât atât, unele centrale noi nu au intrat inca in functiune sau functioneaza la numai 1,200-2,000 de ore pe an. Rezultatele financiare recente ale companiilor de electricitate si de gaze naturale care activeaza pe piata italiana au subliniat eforturile lor pentru a opera centralele pe baza de combustibili fosili in mod profitabil in conditiile de piata existente. E.ON din Germania a anuntat ca este in cautarea unui cumparator pentru activele sale din Italia, in timp ce compania italiana Sorgenia se ocupa cu restructurarea datoriilor sale.

    • Intre timp, stimulentele pentru instalatiile de producere a energiei regenerabile vor fi limitate in 2014. Subventia prin tariful feed-in pentru producerea de energie fotovoltaica, cunoscut sub numele de V Conto, a incetat sa fie acordat in vara anului trecut deoarece intreaga suma alocata pentru subventii a fost utilizata. Guvernul italian nu intentioneaza sa acorde subventii suplimentare pentru noi centrale regenerabile, deoarece doreste sa reduca facturile consumatorilor. Expertii spun ca cresterea industriei fotovoltaice a atins pragul de stagnare, in perspectiva atingerii in urmatorii trei ani a nivelului corespunzator de dezvoltare al retelei.

    In ceea ce priveste alte tehnologii regenerabile, precum energia eoliana, biomasa si micro-hidro, unele licitatii pentru tarife feed-in vor continua, dar vor reprezenta jumatate din ceea ce obisnuia sa fie valoarea colectiva a certificatelor verzi. Certificatele verzi sunt eliminate treptat pe masura ce cota obligatorie este diminuata gradual, cu incepere de anul trecut si pâna ce va deveni zero in 2015.

    Disparitia a certificatelor verzi, precum si preturile mai mici la gaze naturale din contractele renegociate de tip “take-or-pay” au avut un impact major in sensul scaderii preturilor pe piata italiana angro de energie electrica si par a provoca reduceri suplimentare asupra preturilor din Italia in 2014. Acest fapt este de adaugat la situatia macro-economica: Cererea a scazut cu 2 % de la an la an, in noiembrie 2013, conform operatorului de retea Terna.

    • Un proiect major de interconexiune de 200 MW care sa lege reteaua de electricitate din Malta cu cea din Sicilia ar trebui sa devina operational in 2014. Optiunea de a importa energie electrica prin intermediul cablului ar putea reduce preturile siciliene la energie desi expertii sunt sceptici.

    Republica Ceha

    • Principalul factor care a afectat tranzactionarea spot si in timp real pe piata ceha de electricitate anul trecut a fost energia regenerabila, in special energia eoliana din tara vecina, Germania, fapt care va continua si in noul an. Cantitati suplimentare vor proveni din energia regenerabila interna, care s-a dublat ajungând la 2.9TWh in al doilea trimestru al anului 2013, cea mai recenta perioada pentru care exista date disponibile.

    Polonia

    • Unii dintre principalii factori ce au determinat variatia pretului pentru contractul pentru anul urmator pe piata poloneza de energie electrica pe parcursul anului 2013 au fost deciziile luate de legea suspendarii de la tranzactionare a unui numar de certificate de emisii de carbon pe parcursul anului. Emisiile au afectat pretul din Germania pentru anul urmator, iar piata poloneza a urmat echivalentul german. In plus, Polonia a avut propriile sale reglementari care au afectat curba preturilor forward. Din 2014 operatorul de retea PSE va oferi fonduri producatorilor, determinându-i sa puna la dispozitie rezerve de putere si sa echilibreze a deficitul din orele de vârf. Traderii au crezut ca reglementarile vor sprijini piata angro.

    • Pe piata spot poloneza, volatilitatea care a caracterizat piata in 2013 pare sa continue. Polonia a crescut capacitatea de generare in energie eoliana de la 272MW in al treilea trimestru al anului 2013, atingând 3,080 MW la sfârsitul lunii septembrie. Traderii polonezi sunt de acord ca reducerile neasteptate de capacitate transfrontaliera din Polonia au fost un alt factor semnificativ ce a contribuit la volatilitatea pe piata spot, având loc in principal pe bursa POLPX. Acesta, conform traderilor regionali, a facut ca piata sa fie mai putin dorita a se alatura prin cuplare pietelor CEE existente, situatie care ar putea continua.

    Ungaria

    • Temerile cu privire la situatia ofertei pe piata din Ungaria ramân deoarece nivelurile hidro din Balcani continua sa scada. Dunarea a fost raportata la aproape jumatate din nivelul sau sezonal mediu, dar o sursa a indicat lipsa de zapada in regiune ca unul dintre principalii factori determinanti care au influentat cresterea nivelului apei. "Zapada este cruciala pentru T2. In prezent nu ploaua si lacurile de acumulare se golesc ", a adaugat sursa. Cu toate acestea, un trader a subliniat faptul ca un deficit in sistem este putin probabil, citând o prognoza meteo blanda in lunile de iarna ramase si faptul ca centrala nucleara a tarii de la Paks, isi incheie programul de intretinere la mijlocul lunii ianuarie.

    • Fluxurile din România si Bulgaria sunt de asteptat sa creasca date fiind reducerile tarifelor de export din ambele piete ce au intrat in vigoare la 1 ianuarie, dar participantii la piata au considerat semnalele de scadere a pretului date de energia suplimentara injectata in retea ca fiind de scurta durata. Ungariei este de asteptat sa i se alature România in cuplarea pietei cu pietele vecine din Cehia si Slovacia, in T4 2014 ( a se vedea EDEM 27 august 2013).

    • Reglementatorul in domeniul energiei MEKH are in vedere unele modificari la sistemul de sprijin a energie produsa din surse regenerabile din Ungaria in 2014. Desi neconfirmate, posibile ajustari ale reglementarilor ar avea in vedere vânzarea de energie verde pe bursa HUPX, care, potrivit surselor, vor creste volumele tranzactionate si posibil volatilitatea pe bursa (a se vedea EDEM 20 decembrie 2013).

    Serbia

    • Serbia ar trebui sa lanseze propria bursa in acest an, având trimestrul al patrulea ca posibila perioada de lansare. Piata pentru ziua urmatoare a EPEX Spot ar urma sa sprijine operatorul sistemului de transport si de piata din Serbia Elektromreža Srbije (EMS) in acest proiect (a se vedea EDEM 19 decembrie 2013).

    Bulgaria

    • Piata de echilibrare din Bulgaria este programata sa inceapa in totalitate operatiunile in acest an dupa ce, anul trecut, tara a adoptat noile reguli de tranzactionare a energiei electrice prevazute de al treilea pachet energetic al UE. Licentierea coordonatorilor grupurilor de echilibrare a durat mai mult decât era de asteptat si se estima ca va dura pâna la sfârsitul anului trecut. Operatorul de retea ESO a declarat ca este gata sa lanseze piata de echilibrare odata ce procedura de licentiere a fost realizata, dar nu exista inca nici un termen limita stabilit (a se vedea EDEM 31 octombrie 2013).

    •Lansarea mult asteptatei Piete pentru ziua urmatoare ar trebui sa fie un punct culminant al anului 2014, cu toate ca este inca neclar care companie o va opera. In luna iunie a anului trecut ESO a declarat ca a este pregatit sa lanseze bursa in maxim doua luni de la lansarea piata de echilibrare, dar in mod neasteptat a retras in octombrie cererea sa de a deveni operator. O luna mai târziu, un consortiu cunoscut sub numele de Bulgarian Energy Exchange Shareholding a depus o cerere de a organiza o bursa de energie electrica, dar o aprobare oficiala din partea reglementatorului din domeniul energiei nu a fost anuntata. La sfârsitul lunii decembrie, ministrul energiei Dragomir Stoynev a declarat ca o intreprindere necunoscuta, aparent detinuta de stat, numita Bulgarian Independent Energy Exchange, ar urma sa lanseze Piata pentru ziua urmatoare la inceputul anului 2014. Mai multe detalii nu au fost dezvaluite (a se vedea EDEM 19 decembrie 2013).

    România

    •Piata de energie electrica din Romania va suferi o modernizare, cateva evenimente fiind in curs de desfasurare in primele luni ale anului. OPCOM are ca obiectiv lansarea mult asteptatei platforme over-the-counter la 1 februarie, in urma testarii acesteia in luna ianuarie (a se vedea EDEM 03 octombrie 2013) . Participantii de pe piata spera ca noua platforma este un pas inainte, usurând tranzactionarea si aducând o imbunatatire dupa ce guvernul a interzis toate tranzactiile in afara OPCOM in 2012 .

    Mai mult decât atât, OPCOM va implementa câteva schimbari pe piata intra-zilnica, care includ permiterea tranzactiilor cu pâna la doua ore inainte de livrare (a se vedea EDEM 11 octombrie 2013). Pâna in prezent, platforma intra-day functiona timp de o ora, toate activitatile de tranzactionare incheindu-se la ora 14:00 CET, a zilei dinaintea livrarii.

    •Reglementatorul din domeniul energiei ANRE, conform asteptarilor anterioare privind reducerile la tarifele de import si export ale tarii, a renuntat la tarifele de transport zonale in luna august, urmata de o reducere a taxei de cogenerare de la 1 ianuarie ( a se vedea EDEM 02 ianuarie 2014 ). Participantii de pe piata se asteapta si in continuare la reducerea componentei ramase a tarifului de export, deoarece România se pregateste sa se alature proiectului de cuplare a pietelor cu pietele vecine, din Cehia, Ungaria si Slovacia la sfârsitul acestui an (a se vedea EDEM 27 august 2013).

    •O mai mare capacitate de producere din surse regenerabile (RES) este de asteptat sa fie conectata la reteaua de energie in ciuda reducerilor recente ale schemei de sprijin pentru producatorii de energie verde. Intre timp, surse au declarat ca reglementatorul a sugerat intr-un proiect de lege introducerea unui tarif feed-in pentru instalatii mici din surse regenerabile in anul 2014 (a se vedea EDEM 22 noiembrie 2013).

    Turcia

    • Sectorul energiei electrice din Turcia a inregistrat schimbari importante in 2013. Fuziunea licentelor de vânzare cu amanuntul si angro, precum si reducerea pragului de eligibilitate la 5MWh/year pentru gospodarii a creat o mai mare lichiditate de pe piata, o caracteristica care este de asteptat sa continue in 2014.

    • Asteptarile principale pentru acest an se refera la lansarea bursei spot pentru mai multe marfuri EPIAS care ar trebui sa preia activitatea de la existenta PMUM, cu deosebirea ca actionariatul si structura de guvernanta ar trebui sa includa o prezenta mare din partea sectorului privat. Desi ar trebui sa devina operationala la sfârsitul anului 2013, lansarea EPIAS a fost amânata si s-ar putea materializa in prima jumatate a acestui an.

    •Inceperea fluxurilor comerciale din Georgia ar putea sa insemne pâna la 700 MW importati in Turcia, la sfârsitul acestei veri. Operatorul de retea georgian GSE a publicat deja capacitatea de transfer net pentru intregul an si se asteapta la cereri de la companii pentru aceasta capacitate pâna la 10 ianuarie.

    • Pretul-corect, cu toate ca variatiile pretului spot de anul trecut au fost in scadere deoarece consumul a fost redus, o crestere a cererii cauzata de un val de frig in decembrie a reinnoit asteptarile unei reveniri a preturilor in acest an. Ca urmare, cele mai multe companii se asteapta ca energia in baza in T1`14 sa fie la o medie de 160.00 TL /MWh, cu circa 21.00 TL /MWh mai mare decât rezultatul mediu de livrare pentru energie in baza in T1 `13 pe bursa PMUM. In mod similar, preturile din aprilie, care istoric au inregistrat o mare reducere fata de preturile din martie, s-au intarit, facând ca ecartul dintre cele doua luni sa se micsoreze. Un motiv ar putea fi o asteptare a unei cresteri a preturilor la gazele naturale care ar putea fi adoptata imediat dupa alegerile locale din martie.

    Germania

    •Din punct de vedere politic, 2014 este anul deciziilor pentru piata germana de energie electrica, cu reforma subventiilor pentru energie regenerabila programata pentru a fi adoptata in aceasta vara. Acest an ar putea aduce claritate si in ceea ce priveste posibilele plati pentru capacitatea centralelor electrice conventionale, ceea ce ar deschide calea pentru dezafectarea mai multor centrale.

    •In esenta, nu exista nici un indiciu ca presiunea in sensul scaderii preturilor la energie din Germania va fi mai mica in 2014 decât a fost in ultimii ani. Pentru prima data, cantitati semnificative de energie eoliana offshore vor intra in sistem in 2014, când 1.6GW urmeaza sa se adauge celor 520MW deja in functiune. Cu un potential de peste 4.000 de ore de functionare la capacitate maxima pe an, un flux mai constant de energie electrica ieftina este de asteptat. De asemenea, mai multe centrale pe carbune urmeaza sa inceapa operatiunile comerciale in acest an.

    Cresterea capacitatii conventionale nete in acest an se prognozeaza la 3.2GW, in toate tehnologiile, urmata de o pierdere neta de 1.2GW, care este de asteptat de-a lungul anilor 2015 si 2016.

    •Cu toate acestea, preturile la energia electrica la termen au ajuns atât de jos, incât protectia pe care ar fi oferit-o utilitatilor care s-au asigurat la preturi mai mari in anii anteriori, dispare incet. Compania germana de utilitati RWE a declarat anul trecut ca un pret al energiei electrice de 35.00 €/MWh ar aduce chiar si centralele nucleare la "marginea profitabilitatii." Deci, 2014 ar putea fi un an de decizii dificile pentru producatorii de energie electrica, aflati sub presiune din punct de vedere financiar.

    In plus, factorii de cost cei mai importanti in producerea energiei electrice, carbunele si emisiile de carbon, par sa-si fi gasit un minim. Preturile europene forward la carbune au scazut la aproximativ, 81.00 $/tona, dar analistii considera ca o revenire semnificativa este putin probabila inainte de sfârsitul anului 2014.

    Back to index
    Opcom Announcements
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    02/12/2024
    13/11/2024