Home

  •   
         

  • Traderii români critică planul ce le-ar putea dezvălui pozițiile
    2014-11-21

    Reglementatorul român din domeniul energiei propune ca OPCOM, bursa deținută în proprietate de stat a țării, să publice identitatea fiecărei companii împreună cu cantitatea de energie electrică pe care fiecare a cumpărat­-o și a vândut-o pentru ziua următoare, în scopul de a face tranzacționarea "mai transparentă", a aflat ICIS.
    Propunerea ANRE, văzută de ICIS, prevede publicarea cantității de energie electrică pe care fiecare participant la piață a cumpărat-o sau a vândut-o în fiecare oră. Informațiile ar urma să fie disponibile pe website-ul OPCOM a doua zi după livrare.
    Traderii au reacționat vineri cu furie faţă de propunerile fără precedent, etichetându-le ca fiind "inutile", "extreme" și "nenecesare", cu potenţial de a compromite pozițiile de tranzacționare ale companiilor individuale pentru întreaga piață.
    Chiar dacă nu ar compromite poziţiile active pentru ziua următoare, riscul teoretic este că tranzacţionarea în mod repetat pe o parte a pieței, de exemplu cumpărarea unui volum mare pentru zile consecutive, ar dezvălui o poziție short pentru săptămâna sau luna în livrare.
    OPCOM publică deja volumul total tranzacționat şi preţul pentru fiecare oră pentru produsul ziua următoare - acesta este standardul general pentru toate bursele din Europa.
    Dar ANRE vrea să meargă mult mai departe. Autoritatea de reglementare consideră că pasul referitor la identitate este necesar, afirmă documentele propuse, deoarece are preocupări legate de absenţa unor reguli specifice privind publicarea tranzacțiilor în cadrul reglementărilor pieței pentru ziua următoare.
    Acest aspect, continuă documentele, se abate de la prevederile legii naţionale a energiei.
    "ANRE a realizat importanța implementării prevederilor referitoare la transparență în mod similar pe toate piețele angro de energie electrică", a menționat documentul.
    Dar traderii au criticat propunerea, declarând că va duce transparența la un nivel extrem și impracticabil.
    "Dacă vor o piață transparentă ar trebui doar să copieze Germania", a recomandat un trader.
    A fost sugerat un compromis de către o sursă din piață, să fie făcute publice ofertele individuale de vânzare şi de cumpărare, dar nu și identitatea companiilor. Acesta este un model practicat deja în piețe mai transparente, cum ar fi piaţa futures nordică administrată de Nasdaq.
    "Care este scopul?" a întrebat un trader român și a adăugat: "De ce nu vom publica și numărul de la pantofi pentru toţi participanții?". ANRE nu a fost disponibil pentru comentarii, la momentul scrierii articolului.
    Bursa OPCOM s-a alăturat oficial miercuri inițiativei de cuplare a piețelor a burselor din Ungaria, Slovacia şi Cehia (a se vedea EDEM 18 noiembrie 2014). Irina Peltegova

    (Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 18227/21 noiembrie 2014; www.heren.com)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024