Home

  •   
         

  • Bulgaria consideră tarif de import pentru energia electrică începând din 1 august
    2015-07-21

    Guvernul bulgar consideră impunerea unui tarif de 5% la veniturile aferente importului de energie electrică, confom unui act normativ aflat în prezent în discuție.
    În prima parte a acestei luni ministrul energiei a afirmat că a fost planificată stabilirea unui fond pentru securitatea sistemului care ar urma să colecteze 5% din veniturile lunare provenite din vânzările de energie electrică, veniturile din vânzările de certificate de emisii precum și veniturile din tariful aferent obligațiilor publice ale tuturor producătorilor de energie electrică (a se vedea EDEM 6 iulie 2015).
    Fondul reprezintă una dintre măsurile pe care guvernul a dorit să le introducă pentru lupta cu deficitele în creștere din sistem și pentru pregătirea pieței în vederea deschiderii depline începând din data de 1 ianuarie 2016.
    Majoritatea banilor din fond ar urma să meargă la NEK, compania de utilități aflată în proprietatea statului, care, în calitate de furnizor public, este obligată să cumpere energie electrică din surse regenerabile și convenționale.
    Propunerea ministrului a facut obiectul dezbaterilor parlamentare în ultimele două luni. Este așteptată să fie inclusă în legea energiei până la sfârșitul acestei săptămâni și să își producă efectele începând din data de 1 august.
    Pe parcursul dezbaterilor membrii parlamentului au considerat o serie de opțiuni referitoare la cine ar trebui să plătească banii către fond. Ultima propunere prevede că, printre alții, traderii de energie electrică importând energie electrică pentru livrare în interiorul Bulgariei vor trebui, de asemenea, să plătească 5% din veniturile provenite din energia electrică importată, exclusiv TVA.

    Tariful de import

    În esență, acesta ar urma să fie un tarif de import al energiei electrice de 5%, au apreciat participanții la piață consultați joi (21 iulie) de ICIS.
    Este probabil că traderii ar urma să evite, ca rezultat, să importe energie electrică din străinătate.
    Bulgaria este exportator net dar energia electrică din România și chiar și din Turcia a fost, recent, profitabilă pentru import, a precizat un trader bulgar. Cu importurile trebuind să facă obiectul unui tarif, este de așteptat ca traderii să cumpere doar de la producătorii locali. Cu toate acestea, cum producătorii locali ar urma, de asemenea, să fie obligați să plătească 5% din venitul din vânzările lor către fond, aceștia probabil își vor majora prețurile de vânzare, a adăugat traderul.
    “Toate se vor duce, în final, la consumatori,” a precizat traderul.
    “Ideea este clară - cumpărați [energie electrică] din Bulgaria,” a adăugat un al doilea trader.
    Între timp, piața așteaptă, de asemenea, o decizie de la EWRC, reglementatorul din domeniul energiei, referitoare la noul tarif de export al energiei electrice începând din data de 1 august (a se vedea EDEM 29 iunie 2015).

    (Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 19139 / 21 iulie 2015; www.heren.com)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024