Home

  •   
         

  • Emisiile de dioxid de carbon, tranzactionate pe Bursa din 2007
    2010-04-06

     

    Companiile românesti mari poluatoare vor primi, imediat ce legislatia va fi implementata, un numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pe care le vor putea vinde, din 2007, în cazul în care cantitatea de dioxid de carbon emisa în atmosfera este sub nivelul aprobat de Ministerul Mediului.

    Pâna la sfârsitul anului, fiecare companie mare poluatoare va primi o cota de emisii de dioxid de carbon pe care nu are voie sa o depaseasca, adica sa o emita în atmosfera, au declarat, vineri, la un seminar organizat de Petroleum Club of Romania, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGAP).

    Aceasta cota de emisii va fi determinata pe baza emisiilor produse între anii 2000-2004. Marii poluatori au primit deja chestionare pentru a raporta nivelul emisiilor pe baza carora se va face o prognoza pâna în 2012.

    În functie de cantitatea (exprimata în tone - n.r.) de dioxid de carbon pe care estimeaza ca o va emite, fiecare companie va primi un numar de certificate, un certificat corespunzând unei tone de dioxid de carbon.

    La finele fiecarui an, începând cu 2007, fiecare companie va fi verificata de un organism independent, pentru a se vedea daca a depasit sau nu nivelul alocat.

    Daca o companie va reusi sa emita mai putin dioxid de carbon decât cantitatea prognozata, va putea sa vânda certificatele de emisii altor companii care au nevoie de un numar suplimentar de certificate, pentru ca produc mai mult si deci polueaza mai mult.

    Aceste certificate de emisii a gazelor cu efect de sera vor fi tranzactionate, începând din 2007, pe o platforma special dedicata, care ar putea fi operata de OPCOM, operatorul pietei de energie electrica.

    În statele membre ale Uniunii Europeane, implementarea schemei de tranzactionare a certificatelor de emisii a fost realizata înca din 2005.

    "Pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa peste limita aprobata, companiile vor fi amendate cu 40 euro în 2007 si cu 100 de euro în 2008-2012", a declarat Dumitra Mereuta, director la MMGAP.

    Pe termen scurt, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului va realiza inventarierea tuturor instalatiilor care genereaza astfel de emisii.

    La rândul sau, MMGAP va stabili numarul total de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, precum si metoda de alocare a acestora, pentru fiecare instalatie eligibila.

    MMGAP lucreaza în prezent la Planul National de Alocare a emisiilor, primul draft urmând sa fie publicat pe pagina de internet a institutiei la data de 30 iunie, pentru a fi trimis spre avizare Comisiei Europene si implementat din 2007.

    Realizarea schemei de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera face parte din obligatiile de mediu pe care România si le-a asumat în Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

    Acest mecanism este gândit ca un instrument de implementare a Protocolului de la Kyoto, pe care România l-a ratificat în 2001.

    Conform Protocolului, pîna în 2012, România ar trebui sa elaboreze un plan national de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

    Potrivit lui Ionut Purica, reprezentant al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, România si-a asumat angajamentul ca pîna în 2012 sa reduca emisiile de gaze cu 8%.

    "Noi producem însa cu 40% mai putin, ceea ce înseamna o cantitate de 40-50 de milioane de tone de dioxid de carbon disponibila, pe care o vom putea vinde", a afirmat Purica.

    Potrivit acestuia, piata certificatelor de emisii este extrem de volatila. Astfel, daca anul trecut un certificat se tranzactiona cu 25 de euro, acum câteva zile acestea costau 12 euro.

    Ionut Purica a mai declarat ca, începând cu 2007, fiecare operator al instalatiilor poluatoare va trebui sa detina autorizatie primind emisiile de gaze cu efect de sera.

    Potrivit specialistilor, unitatile cele mai poluante sunt cele din industria energetica, metalurgica, chimica etc.

    (MEDIAFAX)


    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024