Home

  •   
         

  • Scrisori de interes pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, p�na la 23 iunie
    2010-04-06

     

    Firmele care vor sa participe la constructia Unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda pot depune scrisori de interes pâna la 23 iunie, contributia minima la capitalul companiei de proiect fiind de 50 milioane euro în numerar, a anuntat vineri (26 mai) operatorul centralei, compania Nuclearelectrica.

    Ofertele câstigatoare vor fi comunicate pâna la 30 iunie, se arata într-un anunt al Nuclearelectrica.

    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, care necesita costuri de 2,2 miliarde de euro.

    Compania de proiect va asigura un capital initial în valoare de circa 660 de milioane de euro, reprezentând 30% din costurile totale estimate, diferenta de 70% urmând sa provina din împrumuturi fara garantii guvernamentale.

    "Firmele care depun scrisorile de interes trebuie sa precizeze si cu ce participare initiala vin la formarea companiei de proiect. Din contributia lor, trebuie sa se ajunga la 30% din costuri", a declarat vineri agentiei MEDIAFAX directorul de proiect pentru Unitatile 3 si 4, Ion Rotaru.

    Potrivit acestuia, ofertele vor fi analizate de o comisie a Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care se va ocupa apoi si de negocieri.

    "Sunt multe firme interesate, producatori de energie - Enel din Italia, RWE si E.ON din Germania, compania ceha CEZ, Electrica, dar si mari consumatori, Marco Group, Mittal Steel, Tenaris Grup", a adaugat Rotaru.

    Una dintre conditiile de eligibilitate este ca potentialul investitor sa fie cotat de agentiile de rating Moody’s, Standard & Poor`s sau Fitch.

    "Aceste ratinguri ale companiilor selectate vor constitui o garantie în vederea obtinerii prin împrumut a 70% din necesarul de finantare a proiectului", a afirmat oficialul Nuclearelectrica.

    Companiile interesate de participarea la constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda va trebui sa specifice în scrisoarea de intentie randamentul urmarit al investitiei, precum si participatia în structura companiei (actionar minoritar/majoritar).

    "Companiile deja calificate în 2004 trebuie doar sa confirme interesul de a participa la proiect, în noile conditii mentionate în acest document", se arata în anuntul de selectie al Nuclearelectrica.

    La sfârsitul anului 2004 au fost selectate firmele LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL -Canada, Hidro Nuclear & Power - Coreea de Sud, Grupul Tender -România si AEFM pentru a participa la constructia unitatii 3, dupa ce MEC a primit 12 scrisori de interes pentru acest proiect.

    Construirea separata a Unitatii 3 ar fi implicat, potrivit studiului de fezabilitate, costuri de 1,4 miliarde de euro.

    Cheltuielile anuale de operare pentru cele doua reactoare sunt estimate la 100 de milioane de euro.

    Graficul de realizare prevazut pentru fiecare unitate este de 64 de luni din momentul constituirii companiei de proiect, la care Nuclearelectrica va fi actionar minoritar, participând cu activele existente la unitatile 2 si 3, terenul aferent si prima dotare cu combustibil nuclear si apa grea.

    Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.

    În prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura peste 10% din consumul national de energie electrica.    

    Cel de-al doilea reactor este programat sa intre în exploatare comerciala în luna martie 2007. Dupa punerea în functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.

    (MEDIAFAX)


    Back to index
    Opcom Announcements
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    02/12/2024
    13/11/2024