Home

  •   
         

  • Privatizarea complexului energetic Turceni, v�nzare directa de actiuni si majorare de capital
    2010-04-06
    MEC solicita Guvernului sa aprobe privatizarea complexului energetic Turceni, prin vânzare directa de actiuni si majorare de capital, astfel încât în urma acestor operatiuni investitorul strategic sa ajunga sa detina un pachet de 51% din capitalul social majorat.
     Tranzactia se va realiza prin majorarea capitalului prin subscrierea unui numar de actiuni nou-emise care sa reprezinte 35% din totalul actiunilor complexului dupa majorare, se arata într-un proiect de hotarâre de guvern.
     Concomitent cu subscrierea din cadrul majorarii de capital, statul va vinde direct cumparatorului un  pachet de actiuni care sa îi asigure investitorului 51% din capitalul social al firmei.
     Numarul actiunilor subscrise de catre investitorul strategic va fi variabil în functie de participarea la majorarea capitalului social companiei si ai altor actionari.
    Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation si-au exprimat interesul pentru a partcipa la privatizarea complexulkui Turceni.
     Într-o etapa ulterioara, dar nu mai târziu de un an de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, MEC, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie, va vinde prin oferta publica secundara  un pachet de actiuni de minim 5% din capitalul societatii.
     Cumparatorul va fi ales în urma unei selectii de oferte angajante.
    Consultantul ales pentru privatizarea complexului energetic Turceni este consortiul format din Deloitte Central Europe Limited si Fondul Româno - American pentru Investitii.
     Pentru coordonarea privatizarii va fi constituita o comisie de sase membri, condusa de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.
     Membrii comisiei vor primi o indemnizatie lunara de 50% din venitul directorul general al societatii Turceni.
     Indemnizatia va fi acordata membrilor comisiei de la data intrarii in vigoare a hotarârii a strategii de privatizare a complexului Turceni pâna la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor catre investitorul strategic.
     Pentru reabilitarea capacitatilor de productie existente necesarul de finantare este estimat la 450 milioane dolari, iar îndeplinirea cerintelor de mediu negociate cu Uniunea Europeana este estimata la circa 500 milioane dolari.
     Investitorul va trebui sa realizeze alte investitii necesare în suma de 178-300 milioane dolari.
     Centrala termoelectrica Turceni este cea mai mare din România având o capacitate instalata de 2.310 MW, reprezentând aproximativ 15% din capacitatea totala instalata de productie.
     Capacitate operationala curenta este de aproximativ 1.575 MW (5 grupuri operationale, un grup în reabilitare si un grup retras din exploatare). Grupurile au fost puse in functiune in perioada iulie 1978 - 1987.
    (MEDIAFAX)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024