Home

  •   
         

  • Negocierile cu potentialii investitori la CNE Cernavoda vor dura 30 de zile
    2010-04-06

    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va supune aprobarii Guvernului rezultatele discutiilor cu potentialii investitori la constructia unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclear-Electrice (CNE) de la Cernavoda, în termen de 30 de zile de la desemnarea comisiei de selectare a companiei de proiect.

    MEC va desemna, prin ordin al ministrului Codrut Seres, o comisie speciala pentru continuarea lucrarilor la grupurile 3 si 4 ale CNE Cernavoda de catre un producator independent de energie electrica, prin concesionarea lucrarilor pe o anumita perioada, care va fi stabilita de Executiv, potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern propus pentru analiza în sedinta de Guvern de miercuri (6 septembrie).

    Componenta comisiei va fi stabilita în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a hotarârii de Guvern privind continuarea investitiei la Cernavoda.

    MEC a selectat 13 scrisori de intentie din cele 15 depuse de firme si consortii interesate sa participe la constituirea companiei care va construi grupurile 3 si 4 ale centralei nucleare.

    Astfel, pentru etapa negocierilor s-au calificat AES Corporation SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Republica Coreea de Sud si RWE Power Germania.

    Compania de proiect va avea un capital social initial de circa 650 milioane euro, reprezentând 30% din valoarea totala estimata a investitiei, de 2,2 miliarde euro.

    Investitorii vor putea sa depuna oferte angajante în termen de circa o luna dupa ce Guvernul va aproba memorandumul privind proiectul de constructie a celor doua reactoare, au declarat pentru MEDIAFAX, la începutul saptamânii, surse oficiale.

    Memorandumul va cuprinde detalii despre negocierile derulate cu investitorii privati si modelul de constituire a companiei de proiect, cu mai multi actionari.

    Într-o etapa ulterioara, comisia de selectie va realiza o lista scurta a potentialilor investitori care au depus oferte angajante, cu care vor fi purtate în continuare negocieri în vederea asocierii.

    Rezultatul acestor negocieri finale va fi supus spre aprobare Guvernului, dupa care urmeaza sa fie constituita compania de proiect, ca societate comerciala înregistrata în România.

    Înregistrarea la Registrul Comertului a companiei mixte care va asigura construirea unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda ar putea avea loc pâna la finele anului.

    Potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres, operatorul unitatilor 3 si 4 va fi Nuclearelectrica, iar apa grea si uraniul folosit drept combustibil vor fi asigurate din productia interna.

    Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.

    În prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura 10% din consumul national de energie electrica.

    Cel de-al doilea reactor este programat sa intre în exploatare comerciala în luna septembrie 2007. Dupa punerea în functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.

    (MEDIAFAX)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024