Home

  •   
         

  • MEC: Scrisoarea CE contine recomandari, si nu �ngrijorari ale oficialilor europeni
    2010-04-06
     Scrisoarea transmisa ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, de catre directorul Directiei Generale pentru Energie si Transport a Comisiei Europene, Matthias Ruete, contine recomandari, si nu îngrijorari ale oficialilor europeni, potrivit Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
     "În documentul respectiv se arata ca România este în acest moment lider regional în reforma sectorului energetic, prin felul în care a fost desenata piata, s-a derulat privatizarea si s-a structurat reforma de ansamblu a sectorului", se arata într-un comunicat al MEC.
     Scrisoarea transmisa de oficialul european face referire la progresele României referitoare la reforma în sectorul de energie electrica, mentionând însa ca aceste progrese s-au încetinit în ultimele luni în ceea ce priveste configurarea pietei.
     "România a devenit lider regional în comunitatea energetica prin faptul ca si-a stabilit propriile tinte în ceea ce priveste reforma pietei, configurarea acesteia, privatizarea si alte elemente, în Foaia de parcurs pentru sectorul energetic din 2003. Cu toate acestea progresele în implementarea configurarii pietei s-au încetinit în ultimele luni", se spune în scrisoare.
     Matthias Ruete a aratat ca reprezentantii Comisiei au aflat ca au fost reinitiate dezbateri despre unele variante de restructurare care au fost respinse prin Foaia de parcurs.
     Într-o anexa a scrisorii se arata ca restructurarea sectorului de productie a electricitatii a stagnat din aceasta cauza, iar Ruete recomanda implementarea fara întârziere a cerintelor din Foaia de parcurs.
     Constituirea unor companii cu capacitati de productie mixte, hidro, termo si nucleare nu reprezinta o modalitate eficienta de a promova investitiile si concurenta în sector, se mentioneaza în scrisoare.
     De asemenea, oficialul european afirma ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt companii functionale, iar avantajele lor operationale si financiare nu trebuie destabilizate.
     Ministerul admite ca delegatia sa la Comisia Europeana a discutat la 27 iulie cu reprezentantii Comisiei restructurarea sectorului energetic în forma complexelor termo-hidro-nuclear, dar sustine ca restructurarea sectorului energetic prin unificarea capacitatilor de productie din sectoarele termo, hidro si nuclear a fost promovata si sustinuta de "alti fosti membri ai Executivului".
     "MEC a primit propuneri cu diverse solutii de restructurare a sistemului energetic, fara a aproba sau a promova vreuna dintre acestea. (...) Saptamâna trecuta, la recomandarea MEC,  Transelectrica a lansat anuntul de atragere a unui consultant care sa propuna o strategie de reorganizare a sectorului de productie a energiei", mentioneaza MEC.
     Pe de alta parte, ministrul Codrut Seres a declarat, la sfârsitul lunii aprilie, agentiei MEDIAFAX, ca MEC intentioneaza sa restructureze productia energetica la nivel national pâna la sfârsitul acestui an, prin combinarea unor termocentrale cu hidrocentrale.
     El a aratat atunci ca Institutul de Studii si Proiectari Energetice începuse deja, în urma cu câteva luni, sa elaboreze un studiu tehnic pentru identificarea de solutii de restructurare a sectorului energetic, prin combinarea structurilor termo cu cele hidro.
     "Eu mi-as dori sa primim într-o luna, o luna si jumatate acordul de la Bruxelles, astfel încât pe perioada verii sa poata fi realizata noua structura termo-hidro, pregatita pentru sezonul de iarna", spunea Seres la acea vreme.
     O alta recomandare - cuprinsa în scrisoarea din luna august - a oficialului european se refera la sectorul de productie a energiei termice.
     Ruete a afirmat ca autoritatile române trebuie sa depuna urgent eforturi, în special pentru a implementa masurile referitoare la activele "esuate", referindu-se la unitatile cu costuri ridicate, care trebuie închise, si la stergerea arieratelor si pierderilor istorice.
     De asemenea, unitatile viabile ar trebui reabilitate si modernizate din punct de vedere al emisiilor, a adaugat Ruete.
     Potrivit MEC, situatia datoriilor Termoelectrica si, implicit, viitorul sectorului productiei de energie termica este în analiza Consiliului Concurentei, o decizie urmând sa fie luata dupa ce acesta se va pronunta cu privire la stergerea respectivelor datorii.
     Comisia a mai atras atentia asupra importantei co-generarii (productiei simultane de energie electrica si termica - n.r.), solicitând autoritatilor sa transmita planurile de dezvoltare si implementare a masurilor de promovare în domeniu. Potrivit CE, dupa aderarea României, orice sprijin pentru producatorii de energie cu un randament redus nu va mai fi permis.
     Oficialul european a cerut, de asemenea, scoaterea la privatizare a complexurilor energetice Turceni si Rovinari, afirmând ca procesul a fost amânat mult timp, precum si listarea Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti si finalizarea programului de privatizare a distributiilor de electricitate.
     "CE vrea sa fie informata despre lansarea procesului de reforma, îndelung amânat, pentru complexurile energetice Turceni si Rovinari, întrucât continuarea amânarii va pune în pericol siguranta alimentarii cu energie electrica si respectarea de catre Guvern a angajamentului privind introducerea instalatiilor de desulfurizare si alte investitii de mediu, conform calendarului agreat în tratatul de aderare", se mai arata în scrisoarea CE.
     Ruete a amintit si ca aceasta este ultima masura din domeniul reformelor structurale ramasa neîndeplinita, dintre cele asumate prin programul PAL2 cu Banca Mondiala.
     În replica, MEC afirma ca strategia de privatizare a celor doua complexuri se afla la Ministerul Finantelor Publice, pentru avizare.
     "De altfel, MEC a promovat în repetate rânduri strategii de privatizare a celor doua complexuri, dar nu a primit vreun raspuns din partea fostilor membri ai Executivului, responsabili de acest sector", afirma Ministerul Economiei.
     Un pachet reprezentând 10% din capitalul Transelectrica este tranzactionabil, de la sfârsitul lunii august, la Bursa de Valori Bucuresti.
     Ruete a apreciat deschiderea pietei de electricitate si a aratat ca vrea sa fie informat la momentul în care producatorii de energie electrica sunt obligati sa tranzactioneze pe piata contractelor bilaterale.
     În luna iunie, MEC a emis un ordin prin care toti producatorii de energie electrica sa încheie obligatoriu contracte de vânzare a energiei prin intermediul bursei OPCOM, precizeaza ministerul.
     De asemenea, saptamâna trecuta, Executivul a aprobat memorandumul initiat de MEC pentru atragerea de investitori pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda, iar la sfârsitul lunii august consultantul ales a finalizat strategia de privatizare pentru cele trei distributii de energie ramase în proprietatea statului.
    Documentul se afla în acest moment în circuitul de avizare interna din cadrul Ministerului Economiei.
     Ministerul mai aminteste ca au fost îndeplinite sau sunt în curs de realizare cerintele referitoare la atragerea de investitii privateîn sectorul hidro si cel nuclear.
     (MEDIAFAX)

    Back to index
    Opcom Announcements
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    02/12/2024
    13/11/2024