Home

  •   
         

  • Termoelectrica ar putea fuziona cu Hidroelectrica, dupa ce va fi scutita de datorii de trei mld. lei
    2010-04-06
    Termoelectrica va fuziona cu Hidroelectrica dupa ce filialele sale vor trece în proprietatea statului, iar compania va fi scutita de datorii în suma totala de circa trei miliarde de lei (877 mil. euro), potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
    Actul normativ vizeaza acordarea unor masuri de sprijin financiar productorului de energie electrica si termica, tinând cont de situatia financiara dificila în care se afla compania si de imposibilitatea întreruperii activitatilor acesteia.
    Astfel, compania urmeaza sa fie scutita de la plata obligatiilor în valoare de 2,074 miliarde de lei catre fondul de risc aferent împrumuturilor externe garantate sau subîmprumutate de stat. Suma include restantele consemnate la sfârsitul anului trecut, precum si dobânzile si penalitatile aferente.
    Totodata, compania va beneficia de scutirea de la plata TVA în suma de pâna la 306,83 milioane lei si a altor obligatii, catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, în valoare de 292,8 milioane de lei.
    De asemenea, Termoelectrica va fi scutita de unele obligatii privind taxele si comisioanele vamale, pentru importurile realizate, în limita sumei de 254,4 milioane lei si de  datoriile catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, constând în creante preluate de la Distrigaz Sud si E.ON Gaz România, în valoare de 51,32 milioane de lei.
    "Creditorii obligatiilor scutite la plata conform actului normativ vor renunta la orice actiuni judiciare sau extrajudiciare împotriva Termoelectrica si vor întreprinde de îndata demersurile necesare în vederea ridicarii oricarei sarcini, garantii sau masuri de executare silita instituite în vederea recuperarii acestor creante", se arata în proiectul elaborat de MEC.
    Actul normativ mai prevede ca plata datoriilor Termoelectrica catre furnizorii de materii prime, combustibili si servicii, în suma de 379,13 milioane de lei, va fi efectuata din veniturile din privatizare si din valorificarea activelor bancare neperformante.
    Dupa ce va beneficia de aceste masuri de sprijin financiar, compania va intra într-un program de restructurare pentru eficientizarea activitatii, care prevede închiderea grupurilor neperformante si transferarea actiunilor detinute la filialele ELCEN Bucuresti, Electrocentrale Galati si Electrocentrale Deva în proprietatea statului, reprezentat de MEC.
    Transferul titlurilor va fi realizat fara plata în baza unui protocol, urmând ca Ministerul Economiei sa opereze direct pe piata de energie electrica si termica pe baza unor planuri de afaceri viabile, potrivit proiectului.
    Totodata, actiunile detinute de Termoelectrica la Termoserv Bucuresti, Constanta, Mures, Galati si Deva vor fi transferate fara plata la ELCEN, Electrocentrale Galati si Electrocentrale Deva, iar Termoserv Turceni, Rovinari si Craiova vor fi preluate de complexurile energetice.
    Ulterior programului de restructurare compania va fuziona cu Hidroelectrica, urmând ca aceasta sa preia Termoelectrica prin absorbtie.
    Hidroelectrica va prelua obligatiile financiare ale Termoelectrica pentru creditele externe subîmprumutate si/sau garantate de catre stat.
    Societate pe actiuni cu capital integral de stat aflata sub autoritatea MEC, Termoelectrica este structurata în trei filiale - Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, patru sucursale de exploatare - Paroseni, Doicesti, Borzesti si Braila, o sucursala de valorificari active si 12 societati de reparatii si servicii.
    Dupa transferarea la consiliile locale a 24 de centrale electrice de termoficare în anul 2002, Termoelectrica a asigurat alimentarea cu caldura si apa calda în Bucuresti, Constanta, Galati, Deva si Valea Jiului. Din punct de vedere al vechimii grupurilor de productie, peste 80% au fost instalate în perioada 1970-1980 si, în absenta programelor de modernizare, au o fiabilitate redusa.
    Termoelectrica a acumulat pierderi din activitatea de baza, determinate în principal de faptul ca, functionând într-un regim reglementat, preturile de preluare a energiei electrice si termice au fost sub costurile normale de productie, tinând cont de vechimea instalatiilor.
    Astfel, compania a înregistrat în perioada 1999 - septembrie 2006, un volum cumulat de pierderi directe de 2,67 miliarde de lei si un profit rezonabil nerealizat în valoare de circa 1,5 miliarde lei.
    În toamna anului trecut, Consiliul Concurentei si-a dat avizul pentru stergerea unor datorii de 3,35 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), suma reprezentând 91% din valoarea solicitata ca ajutor de stat de MEC pentru Termoelectrica.
    Initial, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie, a prezentat Consiliului notificarea unui ajutor de stat pentru Termoelectrica în valoare de 3,69 miliarde de lei.
    La rândul sau, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat, la jumatatea lunii ianuarie, ca Termoelectrica trebuie restructurata prin includerea într-un complex energetic sau divizarea si distribuirea termocentralelor catre autoritatile locale sau catre alte companii.
    (MEDIAFAX)

    Back to index
    Opcom Announcements
    10/07/2024
    16/07/2024
    09/07/2024
    08/07/2024
    01/07/2024
    27/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024