Home

  •   
         

  • Fitch: Reglementarile impun conditii dificile pentru unele companii de utilitati din centrul Europei
    2010-04-06
    Reglementarile sectorului energetic din centrul Europei, în special din Slovacia, România si Bulgaria, se dovedesc dificile pentru unele companii de utilitati, pe fondul majorarii preturilor la distributia de electricitate si a costurilor la importurile din Rusia, potrivit Fitch Ratings.
    "Multi furnizori de electricitate si gaze din centrul Europei se confrunta cu opozitia autoritatilor de reglementare, sau în unele cazuri direct a guvernului, în luarea masurilor de a transfera majorarea  preturilor la distributia de electricitate si la gaze naturale catre clientii de retail", a declarat Arkadiusz Wicik, directorul Fitch pentru Energie, Utilitati si Reglementari, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.
    Autoritatile de reglementare sau guvernele încearca astfel sa controleze accelerarea inflatiei si sa mentina puterea de cumparare a consumatorilor, considera reprezentantul Fitch.
    Calificativele acordate datoriilor furnizorilor de utilitati vor fi afectate în sens negativ de actiunile autoritatilor, întrucât aceste companii livreaza în principal catre gospodarii. De asemenea, aceste actiuni au loc într-un moment în care unii furnizori se confrunta deja cu pierderi pe acest segment de piata.
    Reglementarile si impactul pe care acestea le au asupra companiilor variaza în mod considerabil în statele din centrul Europei.
    De exemplu, unii furnizori de gaze din România au raportat pierderi, întrucât tarifele impuse clientilor de retail "nu au reflectat în totalitate costurile". De asemenea, majorarea preturilor la electricitate aprobata de autoritatile din Bulgaria nu acopera în totalitate costurile furnizorilor de energie.
    Cehia are unul dintre cele mai transparente sisteme de reglementare, ceea ce se reflecta în ratingurile acordate CEZ, liderul pe piata locala de profil.
    Totusi, unele companii de utilitati au o capacitate mai mare de absorbtie a impactului pe care îl au reglementarile asupra ratingurilor acordate de agentiile de profil, întrucât dispun de venituri si fonduri din operatiuni mai diversificate. Unele grupuri au propriile operatiuni de explorare si productie de hidrocarburi, altele de furnizare de gaze.
    "Clientii de retail din centrul Europei ai companiilor de utilitati au observat în ultimii câtiva ani majorarea preturilor, întrucât tarifele au început sa creasca pentru a reflecta avansul costurilor, dupa o perioada în care acestea au fost mentinute în mod artificial la un nivel scazut, în anii `90"
    Tarifele impuse consumatorilor au crescut si din cauza înlaturarii subventiilor pentru alte segmente, în special pentru clientii corporate si cei industriali, precum si a majorarii preturilor la distributia de electricitate, la petrol si gaze naturale începând din 2005.
    Fitch mentioneaza ca preturile record înregistrate la petrol în luna iulie se vor reflecta doar în majorarea preturilor gazelor importate din Rusia în trimestrul al treilea din 2008 si primele trei luni ale anului viitor.
    În România, ultima majorare a preturilor gazelor furnizate populatiei a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut în medie cu 12,5%. Unele companii au anuntat atunci ca majorarea nu acopera cheltuielile si ca vor cere Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) o noua crestere începând cu 1 octombrie 2008.
    E.ON Gaz România si Distrigaz Sud au solicitat, miercuri, ANRE  majorarea preturilor gazelor naturale furnizate populatiei cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie, cererile urmând sa fie analizate de institutie. (MEDIAFAX) Alexandra Chelu

    Back to index
    Opcom Announcements
    02/12/2024
    13/11/2024
    01/11/2024
    01/10/2024
    02/09/2024
    01/08/2024
    01/07/2024
    14/06/2024