Home

  •   
         

  • Certificatele EUA furate ar putea fi retranzacţionate din registrele Germaniei şi Marii Britanii
    2011-02-03

    Un oficial al registrului ceh a afirmat că Germania si Marea Britanie nu vor bloca certificatele de emisii (EUA) furate despre care se presupune că sunt ţinute în conturile registrelor lor, odată ce acestea se redeschid vineri dimineaţă (4 februarie). Acest lucru înseamnă că certificatele EUA furate ar putea reintra pe piaţă începând cu vineri.
    Oficialul ceh a confirmat că o parte din certificatele furate din conturile registrului ceh sunt în prezent în Marea Britanie şi Germania. "Dar în acest moment ei nu sunt în măsură să le blocheze," a declarat într-un e-mail, Jiri Stastny, președinte al OTE, care opereaza registrul ceh.
    Registrul german a refuzat să confirme acest lucru, dar a subliniat că legea germană prevede că proprietarii au dreptul să retranzacţioneze orice în conturile lor. Registrul Marii Britanii nu face comentarii cu privire la acuzaţiile provenite de la alte registre.
    OTE a declarat Comisiei Europene, Marii Britanii şi Germaniei, că este "total împotriva” redeschiderii registrelor germane şi britanice programate pentru vineri dimineața (a se vedea articolul separat), şi de asemenea, poliţia cehă doreşte ca registrele să rămână închise.
    Cu toate acestea, Comisia Europeană este lipsită de prerogative în vederea împiedicării companiilor să vândă certificatele EUA furate. Dacă aceasta este sau nu o infracţiune, depinde de legislaţia naţională să o definească.
    Un oficial a declarat pentru ICIS Heren că: "Nu există măsuri [pentru a recupera certificatele] aplicabile pe termen scurt - se aplică legislaţia naţională". Acest lucru înseamnă că registrele se pot redeschide odată ce au dovedit că sunt echipate pentru a se apăra de atacurile viitoare ale hacker-ilor, indiferent dacă aceștia deţin în prezent certificate furate.
    Aceasta înseamnă că recuperarea certificatelor va depinde de legislaţia Germaniei şi cea a Marii Britanii în ceea ce priveşte răspunderea de a transfera activele furate, cumpărate cu bună credinţă - şi dacă cumpărătorii de bună credinţă sunt dispuşi să îşi asume riscurile legale de a le transfera mai departe.

    Germania
    Experți juridici au declarat pentru ICIS Heren că legea germană privind tranzacționarea emisiilor oferă un grad foarte înalt de protecție pentru cumpărătorii de bună credință. Legea stipulează, în mod simplu, că orice transfer de certificate EUA într-un cont de registru trebuie să fie valid.
    ”În principiu, în cazul în care cumperi de la cineva care este înregistrat ca deținător al unui certificat EUA în cadrul registrului german, transferul de proprietate este valid și ești liber să îl tranzacționezi sau să îl păstrezi. Cu toate acestea, detaliile juridice pentru persoane care acționează cu rea credință – pentru că au furat ceva – ar putea necesita mai multe clarificări,” a afirmat Matthias Lang, partener al firmei de avocatură Bird & Bird din Dusseldorf, Germania.
    Julia Pfeil, avocat al firmei Baker & McKenzie, a explicat că, deși legea germană privind tranzacționarea emisiilor oferă un grad foarte ridicat de protecție pentru transferurile de certificate EUA, încă mai poate fi găsită o cale, prin intermediul instanțelor, pentru a se reintra în posesia certificatelor sustrase.
    ”Dacă se ajunge în instanță, un judecător poate decide că ai achiziționat certificatele EUA cu intenții incorecte, ceea ce în practică înseamnă că trebuie să înapoiezi ceea ce ai obținut,” a mai spus Pfeil. ”Acest tip de verdict este dat de la caz la caz și depinde de fiecare judecător – dacă un judecător consideră un astfel de comportament ca fiind ”imoral”, atunci el poate să anuleze tranzacția și să redea certificatele EUA [deținătorului inițial].
    Una din victimele furtului din registrul ceh, Blackstone Global Ventures, a declarat deja pentru ICIS Heren că va acționa în instanță dacă nu reintră în posesia certificatelor în integralitatea lor. Compania vizează mai degrabă operatorul registrului ceh, OTE, decât cumpărătorii de bună credință din Germania.

    Marea Britanie
    Conform legislației britanice, cumpărătorii de bună credință ai certificatelor EUA furate se supun mai multor riscuri decât în Germania. Poate fi foarte dificil să demonstrezi șirul de tranzacții care a condus la intrarea în posesia certificatelor. Surse din interiorul unor firme de avocatură britanice declară că încă nici nu au început să analizeze modul în care companiile ar putea fi constrânse să dezvăluie aceste informații.
    Legea britanică ar putea chiar considera un delict vânzarea certificatelor cumpărate cu bună credință, în cazul în care cumpărătorul ar fi înștiințat cu privire la faptul că acestea au făcut obiectul furtului. ”Acest lucru te-ar putea acuza de infracțiune,” a afirmat o sursă juridică.
    Aceasta a mai explicat că legislația britanică robustă privind spălarea banilor urmărește să asigure faptul că guvernul poate interveni, indiferent de inventivitatea pe care ar putea să o demonstreze infractorii.
    Îndeplinirea angajamentelor în UE
    Deși legislația europeană nu acoperă răspunderea juridica în ceea ce privește retranzacționarea certificatelor EUA furate, aceasta prevede totuși care sunt certificatele eligibile pentru îndeplinirea angajamentelor.
    În cazul în care Comisia decide că certificatele EUA furate nu pot fi utilizate de către companii pentru îndeplinirea angajamentelor, indiferent de cât de multe tranzacții au fost efectuate după comiterea furtului, aceste certificate ar deveni complet lipsite de valoare.
    Până în prezent, nu există niciun semn care să indice faptul că acest lucru se întamplă deja la nivelul Comisiei. La momentul de față, aceste certificate EUA continuă să fie eligibile pentru îndeplinirea angajamentelor.

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDCM 6023 / 3 februarie 2011)

    Back to index
    Opcom Announcements
    14/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024
    29/05/2024
    15/05/2024
    02/05/2024
    24/04/2024
    01/04/2024