Home

  •   
         

  • Turcia isi va conecta reteaua electrica la cea europeana in luna iunie - declara ENTSO-E
    2011-05-04

    Turcia urmeaza sa inceapa derularea schimburilor comerciale de capacitati cu Grecia si Bulgaria de la 1 iunie, a declarat miercuri (4 mai) ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).
    ENTSO-E a aprobat cea de-a treia faza a operatiunii de sincronizare a retelei turce cu sistemul european, dupa finalizarea cu succes, la inceputul acestui an, a celei de-a doua faze.
    S-a stabilit ca schimburile comerciale sa inceapa luna viitoare, cand vor fi transferati pana la 400 MW din Bulgaria si Grecia catre Turcia si 300 MW vor fi transferati în sens invers.
    O sursa apropiata TEIAS, operatorul de retea turc, a declarat ca inceperea derularii fluxurilor comerciale va coincide cu lansarea unei platforme pentru licitatii lunare, unde traderii vor putea licita pentru obtinerea de capacitati.
    Licitatiile transfrontaliere cu tarile vecine, Bulgaria si Grecia, vor fi efectuate sub umbrela European Central Allocation Office (a se vedea EDEM 03 decembrie 2010).
    Alocarile de capacitati vor putea fi crescute treptat, pana la limitele tehnice admisibile, cu conditia ca transferurile alocate anterior sa se fi efectuat cu succes.
    "Grupul regional ENTSO-E va continua sa monitorizeze cu atentie performantele sistemului electro-energetic turc, in special oscilatiile inter-zonale si modul de lucru al controlului secundar, in scopul evitarii oricarui impact negativ asupra sistemului regional si asupra intregului sistem european, concomitent cu obtinerea unor efecte pozitive asupra securitatii alimentarii cu energie electrica si asupra pietelor de energie electrica, care constituie, de fapt, motivatiile aceastei interconectari sincrone", spune ENTSO-E într-o declaraţie emisa catre presa.
    Operatia de sincronizare a inceput pe 18 septembrie, atunci cand sistemul turc a demarat perioada de proba a procesului de interconectare cu reteau sud-est europeana, prin intermediul unei linii de 400 kV de legatura cu Grecia si a doua linii de 400 kV de legatura cu Bulgaria (a se vedea EDEM 20 septembrie 2010).
    Primele două faze ale perioadei de proba au fost pur tehnice si nu au implicat tranzactii cu energie electrica.
    Turcia are in vedere, de asemenea, importul de energie electrica din Romania prin intermediul unui cablu submarin pe sub Marea Neagra. In iunie 2009, firma suedeza Vattenfall a semnat un acord cu operatorul de retea din România, Transelectrica, in vederea efectuarii unui studiu de fezabilitate pentru acest cablul submarin.
    Oficiali de la Ministerul de Externe roman au declarat recent presei locale ca societati suedeze ar putea fi interesate sa se implice pe deplin in acest proiect (a se vedea EDEM 19 aprilie 2011).

    Turcia si Iran

    Intr-o dezvoltare separata, ministrul turc a energiei, Taner Yildiz, a declarat presei locale, miercuri (4 mai), ca Ankara discuta cu Teheranul posibilitatea transferurilor de energie intre cele doua tari.
    ICIS Heren intelege ca exista deja schimburi de pana la 150 MW intre cele doua state. Potrivit presei locale, Turcia si Iran cauta acum sa creasca aceste transferuri la 500 MW.
    Se crede ca o companie turca si-a asigurat o afacere de export a 500 MW catre Siria. Aceasta putere va fi debitata spre Alep, in Siria, de la centrala hidroelectrica de 672 MW Birecik, din sudul Turciei.

    Yilidz a declarat presei locale ca Turcia analizeaza posibilitatea realizarii de transferuri de energie electrica cu tarile vecine Azerbaidjan, Rusia si Turkmenistan. ICIS Heren nu a putut confirma aceasta informatie.
    In continuare, ENTSO-E trebuie sa clarifice daca propriile linii directoare permit stabilirea de schimburi de energie cu tarile non-UE.

    (RAPOARTE ICIS HEREN - EDEM 15083 / 04 mai 2011)

    Back to index
    Opcom Announcements
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    02/12/2024
    13/11/2024