Home

  •   
         

  • Reglementatorii europeni vizeaza prevederea in REMIT a infintarii pasapoartelor de tranzactionare
    2011-11-28

    Conform Consiliului European al Reglementatorilor in domeniul Energiei (CEER), lansarea unei pasaport la nivelul UE pentru tranzactionarea angro a energiei electrice si gazelor naturale ar trebui sa fie luata in considerare la o viitoare revizuire a noului Regulament UE privind Integritatea si Transparenta Pietei de Energie (REMIT).
    Acest lucru ar putea reinvia ideea unei licente unice europene de pentru trading, care nu a supravietuit in textul final al REMIT.
    CEER a publicat recomandarea sa finala privind pasaportul de tranzactionare la nivelul UE in lumina adoptarii noului regulament REMIT, care este de asteptat sa intre in vigoare in luna decembrie.
    Asociatia doreste ca autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei sa elibereze pasapoarte care sa poata fi apoi folosite pentru tranzactionare in intreaga Europă, indiferent de regimurile specifice de acces la tranzactionare din fiecare tara.
    Aceasta ar fi cea mai buna modalitate pentru a sparge barierele de intrare, pentru a reduce birocratia si pentru a oferi „conditii egale de joc” pentru toti traderii de energie, a spus CEER.

    Prevederile actuale ale REMIT
    Aceasta recomandare depaseste prevederile incluse in prezent in REMIT.
    In conformitate cu prevederile REMIT, Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) va fi responsabila pentru infintarea si actualizarea continua a unei baze de date care sa includa toate companiile de tranzactionare active pe piata angro europeana.
    Acest lucru va ajuta la supravegherea pietei de catre reglementatori, dar nu va face mai usoara intrarea companiilor pe noi piete.
    Cu toate acestea, CEER a declarat, prin intermediul Considerentul 21, ca are in vedere introducerea in viitor in cadrul REMIT a infiintarii pasapoartelor la nivelul UE.
    Acest considerent solicita Comisiei Europene, ACER-ului si autoritatilor nationale de reglementare ca, la un an de la infiintarea bazei de date pentru companiile de tranzactionare, sa faca o revizuire a REMIT si sa prevada noi instrumente pentru a "spori transparenta generala si integritatea pietelor angro de energie electrica si pentru a asigura, la nivelul Uniunii, conditii de concurenta echitabile pentru participantii la piata".
    CEER a declarat ca, in cadrul acestei revizuiri, ar trebui sa fie luata in considerare introducerea pasaportului de tranzactionare.

    Puncte-cheie

    Documentul evidentiaza cinci recomandari cheie pentru reglementarea comertului angro:

    1. Toate companiile de tranzactionare care sunt active pe piata trebuie sa fie cunoscute de autoritati, datele furnizate incluzand numele companiei, domeniul sau de activitate si actionariatul.
    2. Toate persoanele care conduc companii de tranzactionare trebuie sa fie obligate sa furnizeze anumite informatii autobiografice, ca de exemplu, cazierul lor judiciar.
    3. Daca exista o taxa pentru obtinerea unei licente de tranzactionare, valoarea acesteia trebui sa fie bazata pe costuri.
    4. Procedura de obtinere si durata maxima a unei licente de tranzactionare trebuie sa fie standardizata in intreaga Europa.
    5. Companiile de tranzactionare trebuie sa demonstreze ca au capacitatea tehnica, financiara si organizatorica necesara pentru a indeplini toate cerintele prevazute in reglementarile/liniile directoare referitoare la energie.

    Etapele urmatoare
    CEER a atras atentia ca pasaportul va trebui introdus numai dupa ce ACER va fi pregatita sa-si indeplineasca sarcinile de monitorizare prevazute in REMIT si ca trebuie luate in considerare si prevederile relevante ale Directivei privind Pieţele Instrumentelor Financiare (MiFID).
    CEER actioneaza ca o organizatie de lobby pentru reglementatorii europeni in domeniul energiei, in timp ce ACER pune in aplicare reglementarile existente.

    (RAPOARTELE ICIS Heren - EDEM 15229/28 noiembrie 2011)

    Back to index
    Opcom Announcements
    13/11/2024
    01/11/2024
    01/10/2024
    02/09/2024
    01/08/2024
    01/07/2024
    14/06/2024
    03/06/2024
    Opcom Press Releases