Home

  •   
         

  • Serbia redirectioneaza fluxurile transfrontaliere pentru a asigura alimentarea cu energie electrica
    2012-02-14
    In conformitate cu un nou ordin dat de guvernul sarb, compania de electricitate de stat din aceasta tara, Elektroprivreda Srbije (EPS), a primit acces prioritar la toate capacitatile de transport transfrontalier, deoarece in Serbia se patreaza in continuare starea de urgenta, iar preturile continua sa inregistreze valori faorte ridicate pe piata spot de energie electrica.
    Guvernul a dat ordin operatorului de transport si de sistem Elektromreza Srbije sa directioneze toate capacitatile transfrontaliere catre EPS, intr-o incercare de a mentine alimentarea cu energie a consumatorilor casnici, Serbia facand mari eforturi pentru a face fata cresterii foarte puternice a cererii de energie electrica.
    Inchiderea sau reducerea capacitatilor transfrontaliere ale retelelor de energie electrica din tarile vecine vor limita, in continuare, importurile de energie electrica disponibile pentru EPS.
    Ordinul este valabil pentru intervalul 11-29 februarie, a anuntat guvernul sarb sambata (11 februarie).
    Masura suspenda restul pietei sarbe de la accesul la capacitatile nete transfrontaliere. Fluxurile de tranzit nu vor fi blocate.
    Guvernul a propus aceasta masura deoarece temperaturile extrem de scazute au condus la cresterea cererii de energie electrica, in timp ce precipitatiile abundente au provocat dificultati in asigurarea productiei de energie electrica.
    Conform anuntului de mai sus, celelate optiuni posibile pentru a creste productia de energie electrica din Serbia au fost epuizate.
    Cu toate acestea, o problema ar putea totusi sa se rezolve. Livrarile de carbune de la minele Kolubara, care au fost perturbate datorita temperaturilor scazute, au fost partial restabilite, a declarat EPS duminica (12 februarie).
    Consumul de energie electrica a scazut cu 50 GWh duminica (12 februarie), in urma apelurilor facute de guvern catre populatie de a economisi energia electrica, a adăugat EPS. Aceasta echivaleaza cu in jur o treime din valorile record ale cererii de energie electrica inregistrate recent.
    Pentru a reduce in continuare consumul, ziua de 17 februarie va fi zi nelucratoare in Serbia, iar pentru zilele de 13 si 14 februarie s-a facut recomandarea pentru autoritati si pentru societatile comerciale sa-si reduca la minim sau sa-si suspende activitatea. EPS a oprit, de asemenea, alimentarea consumatorilor industriali.
    Vremea foarte rece dn regiunea Balcanica a fortat si Macedonia sa-si reduca capacitatea de export. Reducerile au fost introduse de luni (13 februarie) si vor dura pana la sfarsitul lunii, a declarat duminică (12 februarie) guvernul macedonean.
    In Serbia se mentine in continuare starea de urgenta, declarata pe data de 5 februarie, ca urmare a conditiilor meteorologice severe (a se vedea EDEM 06 februarie 2012).
    Cererea de energie electrica a atins, pe 9 februarie, valoarea record de 162 GWh. Criza de energie electrica din Serbia s-a adancit dupa ce Bulgaria a oprit complet, vineri (10 februarie), exporturile de energie electrica pentru o perioada nedefinita, iar Romania si-a redus, samabata (11 Februarie), capacitatea de export. In ambele cazuri, masurile luate s-au datorat cresterii consumului ca urmare a valului de frig (a se vedea EDEM 09 februarie 2012 şi EDEM 10 februarie 2012).
    Drept urmare, preturile de pe piata spot din Serbia au crescut, energia in banda (baseload) pentru Weekend si pentru Saptamana nr.7 situandu-se, ambele, vineri (10 februarie) la inchiderea pietei la un pret de 123,00 €/MWh, dupa ce la deschiderea pietei pretul fusese de 125,00 €/MWh - acestea fiind cele mai mari preţuri de inchidere inregistrate de ICIS Heren pentru piata din Serbia.
    (RAPOARTELE ICIS Heren - EDEM 16030 / 13 februarie 2012)

    Back to index
    Opcom Announcements
    13/11/2024
    01/11/2024
    01/10/2024
    02/09/2024
    01/08/2024
    01/07/2024
    14/06/2024
    03/06/2024
    Opcom Press Releases