Home

  •   
         

  • COMUNICAT de PRESĂ

    (Bucuresti, 14 august 2019)

    OPCOM - Proiecte lansate sau aflate in proces de implementare in cel de-al 19-lea an de functionare

    Un an de functionare in care OPCOM, pe langa activitatea operativa zilnica de organizare si administrare a pietelor centralizate de energie precum si de supraveghere si raportare, a fost implicat in proiecte avand ca scop sustinerea dezvoltarii pietei de energie din Romania in plan national si european, in beneficiul participantilor la piata si, nu in ultimul rand, al consumatorilor finali.

    Proiectul Pietei pentru Ziua Urmatoare de Gaze Naturale, cu primele tranzactii stabilite pe platforma pusa la dispozitie de OPCOM, precum si asigurarea pentru participantii la piata a unor mecanisme de tranzactionare specifice pentru pietele produselor standardizate pentru livrarea gazelor naturale pe termene medii si lungi, reprezinta obiective implementate, a caror maturitate este de asteptat sa se acumuleze gradual, in ritmul sustinut de participantii la piata. Proiectul pietei intrazilnice de gaze naturale a trecut prin etapele de dezvoltare in conformitate cu cerintele Autoritatii competente, implementarea si lansarea acestei piete fiind asteptate pentru perioada imediat urmatoare. Un orizont de tranzactionare caracterizat de lichiditate in toate mediile europene de tranzactionare a gazelor naturale si de asteptat sa serveasca in aceeasi masura si intereselor participantilor la piata de gaze naturale din Romania, intr-un context caracterizat de necesitatile in crestere ale participantilor la piata de a-si ajusta pozitiile si diminua astfel dezechilibrele in mod economic.

    In zona energiei electrice, Piata centralizata pentru energie electrica din surse regenerabile sustinuta prin certificate verzi a trecut, de asemenea, prin fazele de proiectare, dezvoltare si implementare, lansarea in productie fiind asteptata pana la finalul acestei noi perioade aniversare a OPCOM. Tot in aceasta perioada s-a derulat si proiectul de implementare a prevederilor Ordinului ANRE nr.31/31.01.2018 privind aprobarea Regulamentului de functionare si de decontare a pietei de echilibrare si a Regulamentului de calcul si de decontare a dezechilibrelor PRE.

    De asemenea, continuandu-si parcursul european si contribuind activ la implementarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si intrazilnice de energie electrica, OPCOM a derulat activitati in cadrul proiectelor regionale si europene, detalii privind evolutiile inregistrate fiind permanent aduse la cunostinta participantilor prin informarile privind realizarile semnificative in dezvoltarea si implementarea Core FB MC, Interim Coupling, XBID, implicarea activa a participantilor la piata fiind prevazuta intr-o prima etapa pentru toamna anului 2019 pe orizontul piata intrazilnica, respectiv in 2020 pe orizontul piata pentru ziua urmatoare. 

    In zona certificatelor verzi, anul 2019 marcheaza momentul implementarii Pietei centralizate anonime spot de certificate verzi, cu primele sesiuni de tranzactionare si recorduri absolute care au depasit tranzactii lunare de peste 1 milion de certificate. 

    Nu in ultimul rand, un proiect aflat in proces de implementare in cel de-al 19-lea an de functionare este cel dedicat lansarii contractelor futures avand ca activ suport indici de pret stabiliti pe pietele de energie administrate, implicarea OPCOM din aceasta perspectiva fiind determinanta si sustinand dezvoltarea unei contraparti centrale in Romania, ca solutie viabila de garantare, compensare si decontare a tranzactiilor la termen si cu instrumente financiare derivate.

    De asemenea, corelat cu participarea sa in toate proiectele europene aflate in proces de implementare si avand ca scop crearea cuplarii unice a pietelor de energie electrica, OPCOM a desfasurat permanent activitati in coordonare cu alti operatori ai pietei de energie electrica desemnati in sensul prevederilor regulamentelor europene relevante in vederea asigurarii indeplinirii obiectivelor privind termenii, conditiile si metodologiile aferente cuplarii pietelor, informand permanent participantii la piata cu privire la evolutiile inregistrate.

    Raportarea REMIT ramane unul dintre obiectivele permanente ale OPCOM, acuratetea datelor si raportarea la timp a acestora fiind permanent in atentia noastra.

    Acestea sunt provocarile pe care le-am avut in acest an al existentei OPCOM, realizarile si evolutiile preconizate determinandu-ne sa ne uitam cu incredere spre viitorul pietei de energie din Romania, al participantilor la piata si, nu in ultimul rand, al OPCOM, din perspectiva rolului sau determinant in piata de energie nationala si pan-europeana.

    Un gand de apreciere pentru colaboratorii din tara si din strainate, pentru participantii la piata si pentru personalul societatii care a contribuit la lansarea proiectelor mentionate, precum si la activitatile de dezvoltare si implementare ale proiectelor a caror punere in productie este preconizata pentru finalul anului 2019 si ulterior, pentru perioada 2020-2021.

                       *
                     *  *


    Pe scurt: Pietele administrate de OPCOM    
         
    Energie electrica    
    Volum total tranzactionat (August 2018-Iulie 2019) 75.030 GWh
    Pret (August 2018-Iulie 2019) 265,02 lei/MWh
    Valoare (August 2018-Iulie 2019) 19,88 mld. lei
         
    Certificate Verzi    
    Numar total tranzactionat (August 2018-Iulie 2019) 5.233 mii. CV
    Pret (August 2018-Iulie 2019) 136,03 lei/CV
    Valoare (August 2018-Iulie 2019) 0,71 mld. lei
         
    Gaze naturale    
    Volum total tranzactionat (August 2018-Iulie 2019) 11.164 GWh
    Pret (August 2018-Iulie 2019) 108,28 lei/MWh
    Valoare (August 2018-Iulie 2019) 1.208,86 mil. lei
         
    Participanti inregistrati la pietele administrate de OPCOM (Iulie 2019) 905  

     

     

    Despre OPCOM
    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata  unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 460 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.
    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.
    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

    COMUNICAT de PRESĂ 14.8.2019 


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    10/07/2024
    16/07/2024
    09/07/2024
    08/07/2024
    01/07/2024
    27/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024