Home

 •   
       

 •  OPCOM: Documente de referinta

  Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate in crearea pietei interne a gazului si energiei electrica (2009)

  Rapoartele anuale de evaluare comparativa privind deschiderea pietelor energiei si gazelor, monitorizeaza inca din 2000, modul in care legislatia UE este pusa in aplicare si rezultatele sale practice in tarile Uniunii Europene. Datele pentru rapoarte sunt furnizate de grupul european al autoritatilor de de reglementare (ERGEG) si din investigatiile proprii ale Comisiei.

  Raportul Comisiei Europene este disponibil aici
  Anexa Tehnica la Raportul Comisiei Europene cu privire la piata interna de energie este disponibil aici
  RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ŞI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN
  Stadiul de creare a pieţei interne a gazelor şi energiei electrice , 15 Aprilie 2008, Bruxelles
  Relevanţa energiei pentru creştere şi competitivitate în Europa este în continuă creştere. Serviciile energetice de încredere şi la preţuri acceptabile atât pentru utilizatorii industriali, cât şi pentru cei casnici continuă să fie un factor-cheie pentru dezvoltarea socio-economică. O piaţă internă funcţională a energiei este esenţială în măsura în care răspunde tuturor celor trei provocări ale competitivităţii, durabiliăţii şi securităţii aprovizionării.
  Ultima etapă în direcţia unor pieţe competitive ale energiei a fost finalizată la 1 iulie 2007 odată cu deschiderea completă a pieţelor naţionale cu amănuntul. Din perspectivă juridică, toţi consumatorii europeni pot acum să-şi aleagă furnizorii şi să beneficieze de concurenţă.
  Cu toate acestea, prezentul raport arată că, în practică, integrarea pieţei este încă departe de a fi o reuşită. Cu foarte puţine excepţii, pieţele energiei electrice şi gazelor din UE rămân naţionale din punct de vedere economic, concurenţa fiind limitată.
  Prezentul raport subliniază faptul că problemele identificate de Comisie în Raportul de activitate pentru 2006-2007 şi în Raportul de investigaţie sectorială privind pieţele europene ale energiei electrice şi gazelor rămân în mare măsură aceleaşi. În cadrul legislaţiei existente nu se pot rezolva toate carenţele: sunt necesare măsuri legislative îmbunătăţite.
  Extras din Raportul Comisiei. Documentul este disponibil aici

  Anexa tehnică a Raportului este disponibilă aici
  Tratatul privind Comunitatea Energetica
  Comisia Comunitatii Europene, 16 Septembrie 2005, Bruxelles
  Consiliul European a adoptat in luna iunie 2003 la Salonic “Agenda de la Salonic pentru zona de vest a Balcanilor: in vederea integrarii in Uniunea Europeana” care are drept scop consolidarea relatiilor privilegiate intre Uniunea Europeana si zona de vest a Balcanilor si in cadrul careia Uniunea Europeana incurajeaza tarile din aceasta regiune sa adopte un acord comun cu obligativitate legala in vederea extinderii pietei de energie din Uniunea Europeana catre Sud-Estul Europei ...
  Extras din Propunerea privind Hotararea Consiliului referitoare la semnarea de catre Comunitatea Europeana a Tratatului privind Comunitatea Energetica
  Continuare ... (traducere neoficială)
  Documentul referitor la optiunile de piata pentru Piata de Electricitate din Sud-Estul Europei
  Comisia Europeana Directia Generala pentru Energie si Transport
  05 Decembrie 2005, Bruxelles

  Piata de Electricitate din Sud Estul Europei a fost subiectul a numeroase documente de discutie care vizau proiectul pietei din aceasta regiune. Cel mai mare numar de documente prezentau o viziune similara in ceea ce priveste piata viitoare. Principalele diferente constau in programul de implementare; unele dintre aceste propuneri sunt foarte ambitioase, iar altele cheama catre o abordare pragmatica de tipul pas-cu-pas ...
  Extras din document.
  Continuare ... (traducere neofocială)

  Opcom Anunţuri
  18/06/2024
  17/06/2024
  14/06/2024
  12/06/2024
  06/06/2024
  03/06/2024
  31/05/2024
  29/05/2024