Home

  •   
         

  • COMUNICAT de PRESĂ

    12 decembrie 2019

    În data de 11 decembrie 2019, la cinci ani de la lansarea cuplării pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare din România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia și la aproape o lună de la lansarea cu succes a funcționării în regim cuplat a pieței intrazilnice de energie electrică din România cu piețele din alte 20 de țări participante la proiectul european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic, respectiv Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia și Spania, OPCOM a obținut din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei prelungirea până la data de 20.12.2026 a nominalizării în calitate de Operator al pieței de energie electrică desemnat (OPEED), conform Regulamentului (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor

     

     

    Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM S.A. anunță desemnarea sa pentru următorii șapte ani de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei în calitate de „operator al pieței de energie electrică desemnat” (OPEED) să îndeplinească sarcini referitoare la cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice. Această desemnare, realizată prin Decizia nr. 2085/11.12.2019 a Președintelui ANRE urmează desemnării OPCOM realizată în 2015, prin Decizia nr. 2515/14.12.2015 a Președintelui ANRE, pentru exercitarea rolului de OPEED pentru o perioadă inițială de patru ani.
    OPCOM a exercitat în această perioadă inițială de funcționare ca OPEED, la un nivel înalt de performanță, rolul și responsabilitățile ce îi revin în conformitate cu legislația primară și secundară în vigoare aplicabilă pieței pentru ziua următoare și pieței intrazilnice, precum și cu regulamentele europene, metodologiile, termenii și condițiile stabilite la nivel european sau regional.
    Realizarea cu succes a activităților de dezvoltare, implementare și operare a pieței pentru ziua urmatoare și a pieței intrazilnice în regim cuplat, inclusiv activitatea de raportare și supraveghere a acestor piețe de energie electrică din România funcționând în cuplările unice ale piețelor pentru ziua următoare (SDAC, Single Day-Ahead Coupling) și intrazilnice (SIDC, Single Intra-Day Coupling) conform regulamentelor europene și exercitarea rolului de contraparte, inclusiv de decontare a tranzacțiilor stabilite pe piața pentru ziua următoare și intrazilnică de energie electrică, confirmă pe deplin faptul că OPCOM deține capacitatea, demonstrată practic în cei patru ani de desemnare inițială în calitate de OPEED, necesară îndeplinirii responsabilităților stabilite de Regulamentul (UE) 2015/1222 în vederea integrării pieței de energie electrică din România în cuplările unice ale piețelor de energie electrică pe cele două orizonturi de tranzacționare funcționând după reguli armonizate la nivel european.
    În 2020 și anii care vor urma, OPCOM va continua cu aceeași determinare participarea activă în proiectele europene în desfășurare; cu această ocazie menționăm doar câteva din provocările imediate: dezvoltarea și implementarea Interim Coupling, proiect care are ca scop cuplarea 4M MC și Multi-Regional Coupling (MRC), Proiectul de introducere a alocării implicite pe granița RO-BG, Proiectul Core FB MC prin care granițele Core CCR se vor cupla utilizând metodologia de calcul al capacității pe bază de fluxuri elaborată conform prevederilor CACM, continuarea dezvoltării soluției PCR ca soluție adoptată pentru îndeplinirea la nivel european a funcției de operator de cuplare a piețelor pe orizontul Piața pentru ziua următoare, alte activități de dezvoltare și diversificare a produselor, funcționalităților platformelor de tranzacționare operate și serviciilor oferite de OPCOM în procesul de tranzacționare pe piața pentru ziua următoare și piața intrazilnică de energie electrică din România funcționând integrat în SDAC și SIDC.
    În aceste demersuri importante, OPCOM își manifestă deplina încredere că așa cum au făcut-o întotdeauna, participanții la piață vor susține implicarea activă a OPCOM în beneficiul pieței și participanților la piață, iar toate celelalte părți implicate și autoritățile vor juca același rol determinant în procesul de conformare a României la prevederile europene cu relevanță pentru piața angro de energie electrică, în beneficiul consumatorului final.

    Despre OPCOM
    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata  unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 460 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.
    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.
    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

    COMUNICAT de PRESĂ 10.12.2019 


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    10/07/2024
    16/07/2024
    09/07/2024
    08/07/2024
    01/07/2024
    27/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024