Home

  •   
         

  • Comunicat de presa (Bucuresti, 03/03/2022)

    Dinamica participarii la pietele de energie electrica administrate de OPCOM

    Pentru prima perioada a anului 2022 s-au inregistrat la una sau mai multe piete de energie electrica un numar de 7 companii, inclusiv in calitate de agregator sau consumator de energie electrica, la care se adauga un numar de 9 companii care si-au extins participarea pe alte piete de energie electrica administrate de OPCOM decat cele la care au fost inscrise in anul anterior, insumand astfel un numar de 23 de noi inregistrari la pietele de energie electrica administrate.

    Raportat la piete, situatia participantilor inregistrati la inceputul lunii martie se prezinta astfel:

    • Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) - 332;
    • Piata Intrazilnica (PI) - 146;
    • Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale de energie electrica-modalitatea de tranzactionare PCCB-LE-flex - 169;
    • Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale de energie electrica-modalitatea de tranzactionare PCCB-NC - 184;
    • Piata Centralizata cu negociere dubla continua a Contractelor Bilaterale de energie electrica (PC-OTC) - 82;
    • Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) - 15;
    • Piata de energie electrica pentru clientii finali mari (PMC) - 2;
    • Piata Centralizata pentru energia electrica din surse regenerabile sustinuta prin Certificate Verzi (PCE-ESRE-CV) - 144.

    In aceeasi perioada s-au inregistrat 19 iesiri de la ultima piata de energie electrica pe care erau inregistrati respectivii participanti, mai multe dintre acestea constituind rezultatul asocierii dintre doi sau mai multi producatori de energie electrica din surse regenerabile in cadrul entitatilor agregate, in vederea participarii impreuna la piata concurentiala, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in timp ce in alte situatii participantii au decis in favoarea utilizarii facilitatii de „agregare”, respectiv a functiei asociata calitatii de agregator, indeplinita de o persoana fizica sau juridica care combina sarcinile mai multor clienti sau energia electrica produsa de mai multe surse in vederea vanzarii, a cumpararii sau a licitarii pe orice piata de energie electrica.

    Alte situatii de retragere/revocare s-au datorat reorganizarilor (fuziuni, asocieri etc), neinlaturarii in termenele prevazute a cauzelor care au condus la suspendare, altor motive, si au fost realizate in ultima luna a anului 2021 - inceputul anului 2022, cu aplicare din luna ianuarie 2022.

    Totodata, 34 de participanti au decis sa-si mentina calitatea de participant inregistrat doar pe anumite piete de energie electrica, in conformitate cu intentiile proprii de tranzactionare in anul 2022.

    Dinamica completa a participarii la pietele de energie electrica administrate de OPCOM este disponibila permanent pe website-ul OPCOM si cuprinde atat informatii furnizate operativ privind situatia participantilor inregistrati, suspendati/retrasi/revocati de la pietele de energie electrica administrate de OPCOM, cat si situatii zilnice si lunare referitoare la aceste evolutii.

     

    *******

    Despre OPCOM

    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro

    Comunicat de presa 3.3.2022 


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024