Home

  •   
         

  • OTS-ul bulgar restictioneaza productia de energie electrica pentru a echilibra sistemul
    2013-04-04

    ESO, operatorul sistemului de transport al energiei electrice (OTS) din Bulgaria, a restrictionat productia provenita de la toate tipurile de centrale electrice din tara pentru a putea realiza echilibrarea sistemului, a declarat, joi (4 aprilie), compania mentionata.
    Sub aceste restrictii, centralei nucleare Kozlodui, cu puterea de 2GW, i se permite sa functioneze la doar aproximativ jumatate din capacitatea sa. Productia unitatilor sale 5 si 6 a fost restictionata la 750 MW si respectiv 500 MW, a declarat joi operatorul centralei Kozlodui. Unitatile 1-4 ale acestei centrale nu mai produc, fiind scoase toatal din functiune.
    De asemenea, centralelor electrice in cogenerare li s-a cerut sa-si reduca productia la minim.
    Masurile au fost impuse din cauza cererii de energie electrica din tara aflata in continua scadere, a exporturilor reduse de energie si a cresterii productiei hidro, eoliane si solare .
    Este probabil ca impactul imediat asupra preturilor de pe pietele vecine sa fie limitat, au fost de parere joi traderii din regiune. Productia hidro din regiune poate furniza o cantitae de energie corespunzatoare, iar Bulgaria este utilizata doar ca o piata de tranzit, au spus acestia.
    Este pentru a doua oara cand operatorul de retea impune restrictii de productie. Prima oara, luna trecuta, au fost afectate numai centralele electrice pe carbune (a se vedea EDEM din 4 martie 2013).
    Potrivit datelor ESO, la 10:00, ora locala, incarcare sistemului bulgar era de 4,3 GW, in timp ce exporturile se ridicau la doar 250 MW. "Aceste masuri sunt temporare si vor fi impuse numai atunci cand este necesar", a declarat OTS-ul.
    Companiile de distributie EVN Bulgaria si CEZ Bulgaria au emis declaratii prin care spun ca au oprit joi, pentru anumite ore, o parte din centralele electrice bazate pe surse regenerabile conectate la sistemele lor.
    Asociatia Fotovoltaica Bulgara (BPVA) a transmis o scrisoare catre toate autoritatile competente prin care a protestat împotriva acestor restrictii.
    Intr-o declaratie oficiala emisa joi, BPVA a spus ca este nedrept sa se dea vina pe producatorii din surse regenerabile pentru dezechilibrele din sistem si ca restrictionarea productiei din surse regenerabile este impotriva directivelor UE, care prevad acordarea accesului prioritar la retea pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile.
    Saptamana trecuta, ministrul interimar al energiei din Bulgaria, Asen Vasilev, a declarat ca 40% din producatorii eolieni si solari nu reusesc sa furnizeze in timp real operatorului de retea date privind de productia lor, ceea ce face foarte dificila gestionarea retelei de energie electrica. Drept rezultat, a spus el, urmeaza ca acestor producatori sa le fie refuzat temporar accesul la retea (a se vedea EDEM 26 martie 2013).

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17065 / 4 APRILIE 2013)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024