Home

  •   
         

  • Cerintele MiFID ar putea afecta tranzactionarea energiei
    2013-06-17

    Traderii de energie ar putea fi constransi de un termen limita strict pentru crearea unui sistem organizat de tranzactionare (OTF) si de cerinte legale noi de compensare in conformitate cu cea de-a doua versiune a Directivei privind Pietele de Instrumente Financiare (MiFID II) publicata luni (17 iunie).
    Aceste detalii au aparut dupa ce Consiliul European si Parlamentul European au convenit vineri (14 iunie) o propunere de text de regulament.
    MiFID II isi propune cresterea transparentei in gama vasta a instrumentelor financiare tranzactionate in Europa, inclusiv a produselor energetice si a marfurilor, si ar putea intra in vigoare in 2014 (a se vedea ultima publicatie ESGM din 26 octombrie 2012).
    Noua legislatie ar trebui sa cuprinda doua instrumente legale distincte, o directiva si un regulament.
    Impreuna, cele doua instrumente legale constituie cadrul juridic care va afecta societatile de investitii, pietele de energie reglementate si furnizorii de servicii de raportare a informatiilor.
    Consiliul European sub presedintia irlandeza devanseaza calendarul pentru a urgenta crearea unei noi categorii de OTF, extinsa de la un sistem multilateral de tranzactionare (MTF) definit conform MiFID I.
    OTF extinde numarul de produse care necesita compensare in conformitate cu regulamentul. Acesta presupune luarea in considerare si a tranzactiilor financiare care nu corespund specificatiilor de reglementare aplicabile locurilor de tranzactionare. Aceasta va include si tranzactiile financiare pentru produsele derivate pe marfuri.
    Pentru a implementa OTF-urile, companiile vor trebui sa aplice noile reguli de transparenta si sa respecte noile cerinte organizationale prevazute in MiFID II. Acestea cuprind sistemele de corelare a ordinelor si sistemele de compensare.
    Texul propus include, de asemenea normele de stabilire a criteriilor de clasificare a tranzactiilor extrabursiere (OTC) care fac subiectul obligatiei de compensare. Totusi, criteriul exact va trebui sa fie specificat in reglementarile UE aplicabile marfurilor.

    Opozitia traderilor

    Participantii la piata sunt ingrijorati cu privire la partea de tranzactionare supusa cerintelor de compensare in conformitate cu noua propunere.
    Un trader a declarat catre ICIS ca au existat temeri ca acest lucru ar putea avea impact asupra participantilor, acestia fiind obligati sa se supuna cerintelor de compensare, desi acest lucru nu va determina cresterea volumelor.
    Acest lucru este valabil in special pentru marile companii care au un interes scazut in ceea ce priveste compensarea. “Daca esti suficient de mare, astfel incat sa acorzi credite companiilor mai mici inseamna ca primesti o conditie favorabila de credit, pe care o pierzi datorita cerintelor de compensare”, relateaza traderul.
    Dezvoltarile preconizate se pot produce curand. Luni a avut loc o informare tehnica si o opinie cu caracter obligatoriu ar putea fi stabilita inainte ca presedintia irlandeza a Consiliului European sa se incheie la 30 iunie si Lituania sa preia presedintia.
    Intr-un nou raport cu privire la regulamentul financiar al UE publicat luni, furnizorul sistemului de tranzactionare Trayport a declarat ca MiFID II ar putea afecta puternic traderii de energie.

    (THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 17115 / 17 June 2013)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024