Home

  •   
         

  • TEIAS are nevoie de o perioada de proba de inca un an inainte de a trece la schimburi de energie complete cu UErealizarii pietei interne a energie in 2014
    2013-10-03

    Este de asteptat ca perioada de proba a procesului de interconectare a Turciei cu reteaua europeana de energie electrica sa fie prelungita cu pana la inca un an, pentru a permite operatorului de retea turc TEIAS sa rezolve o serie de probleme tehnice, de securitate si de gestionare a fluxurilor de date, spune ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) intr-o declaratie emisa joi (19 septembrie).
    Lui TEIAS i se va cere sa opereze sistemul in conformitate cu cerintele impuse de cel de-al treilea pachet UE privind energia, care prevad in mod obligatoriu existenta unor fluxuri de date transparente.
    OTS-ul turc va trebui, de asemenea, sa imbunatateasca infrastructura, sa efectueze o serie de lucrari tehnice care includ incheierea realizarii de convertoare de tensiune în sud-estul Turciei si implementarea analizelor de securitate on-line.
    Cerintele vor fi incluse într-un contract obligatoriu pe termen lung pe care TEIAS urmeaza sa-l semneze luna viitoare.
    "Va fi luata apoi o decizie finala privind functionarea permanenta sincrona", spune ENTSO-E, autoritatea care supravegheaza procesul de interconectare, in comunicatul mentionat.
    "Pentru a atinge aceste etape, in conditiile celui mai clar cadru contractual posibil, se propune o extindere formala cu inca un an a perioadei de proba. ENTSO-E a scris catre TEIAS, subliniind in mod oficial acesti pasi de urmat", spune ENTSO-E.
    O purtatoare de cuvant de la ENTSO-E a declarat ca aceasta prelungire de un an ar putea fi redusa la sase luni.
    ENTSO-E, autoritatea care supravegheaza procesul de interconectare, a declarat ca o auto-evaluare de risc finala a conformitatii cu standardele grupului regional ENTSO-E pentru Europa continentala va fi prezentata la o reuniune care va avea loc pe 16 octombrie.
    Turcia a inceput procesul de interconectare cu sistemul european in septembrie 2010.
    Perioada de proba a inclus trei etape, dintre care doua au fost incheiate cu succes pana in iunie 2011.
    In cea de-a treia si ultima etapa, au fost stabilite fluxuri comerciale limitate de energie electrica intre Turcia si Bulgaria si Grecia, care au permis companiilor active din regiune sa efectueze tranzactii transfrontaliere.
    In aceasta vara TEIAS a crescut capacitatea transfrotaliera, in urma rezultatelor pozitive raportate in cadrul acestei a treia etape a perioadei de proba (a se vedea EDEM 23 iulie 2013).
    Inainte de crestere, Turcia importa 400 MW din Bulgaria si Grecia, iar dupa crestere importurile de energie electrica ale Turciei au ajuns, in aceasta vara, la 550 MW. Totodata, Turcia a crescut exporturile sale catre Bulgaria si Grecia, de la 300 MW la 412 MW.
    Doua treimi din fluxurile de import si de export sunt directionate dispre si inspre Bulgaria, iar o treime dinspre si inaspre Grecia.
    Conform unui scenariu prevazut de TEIAS, pana la incheierea perioadei de proba a procesului de interconectare, fluxurile transfrontaliere vor putea fi crescute la 1 GW.
    Traderii activi in regiune si-au aratat in mod repetat aprecierea fata de compania TEIAS pentru operatiunile sale transparente si pentru gestionarea licitatiilor lunare transfrontaliere cu Bulgaria si Grecia, cerand ca si pentru interconexiunile Turciei cu alte tari din afara UE sa aplice aceleasi reguli si aceesi transparenta (a se vedea EDEM 16 noiembrie 2012).
    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17182 / 19 SEPTEMBRIE 2013)


    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024