Home

  •   
         

  • Bursa pentru ziua următoare din Bulgaria este (n.t. – în evoluție) conform planificării pentru realizarea termenului
    2015-07-14
    Activitatea la bursa de energie electrică pentru ziua următoare iminentă în Bulgaria se desfăşoară conform planificării cu lansarea aşteptată până la sfârşitul celui de al patrulea trimestru. Cu toate acestea, platforma planificată pentru tranzacţionare forward este probabil să întâmpine amânări, a declarat pentru ICIS conducătorul IBEX Konstantin Konstantinov.
    În aprilie IBEX a semnat un acord de cooperare cu bursa nordică Nord Pool Spot pentru lansarea platformei pentru ziua următoare până la sfârşitul acestui an (a se vedea EDEM 22 aprilie 2015).
    Nord Pool Spot va furniza sistemul de tranzacţionare şi va opera piaţa pentru ziua următoare ca furnizor de servicii.
    IBEX este considerată de entităţile implicate din industrie ca fiind un pas crucial către liberalizarea deplină, îmbunătăţirea lichidităţii şi integrarea pieţei de energie electrică bulgare cu restul Europei.
    Bursa planifică un atelier de lucru cu participanţii la piaţă în septembrie, a precizat Konstantinov. Testarea va fi realizată imediat înaintea lansării.
    “Avem mult sprijin din partea Bulgarian Energy Holding şi instituţiilor guvernamentale. Nu sunt întârzieri,” a afirmat Konstantinov.
    IBEX lucrează, totodată, împreună cu reglementatorul EWRC pentru efectuarea modificărilor necesare la regulile de tranzacţionare în timp util în vederea lansării.
    Bursa a aplicat pentru a deveni membră a Cuplării prin Preţ a Regiunilor (PCR) - iniţiativa a şapte burse europene de energie electrtică pentru dezvoltarea cuplării unice prin preţ şi alocarea capacităţii transfrontaliere pentru ziua următoare. Cuplarea pieţelor poate fi realizată prin intermediul PCR.
    Bulgaria va avea ca obiectiv alăturarea, în viitor, la iniţiativa Cuplării Multi-Regionale (MRC) la scară europeană, chiar dacă că nu este stabilită încă o cronologie pentru aceasta.
    Există deja o iniţiativă regională de cuplare a pieţelor – 4M – cuprinzând România vecină precum şi Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, aceasta fiind, de asemenea, de aşteptat să se alăture MRC la un anumit punct. Cu toate acestea, IBEX planifică să se alăture direct MRC mai curând decât să se conecteze mai întâi la 4M.

    Platforma forward întâziată
    IBEX planifică lansarea unei a doua platforme pentru tranzacţionare forward, care era aşteptată, iniţial, cel mai curând la sfârşitul trimestrului 2, dacă reuşeşte să securizeze lichiditatea prin atragerea de companii ca membri fondatori sau formatori de piaţă (a se vedea EDEM 24 februarie 2015).
    Cu toate acestea, activitatea este acum concentrată asupra platformei pentru ziua următoare, ceea ce a pus platforma pentru tranzacţionare forward deoparte deocamdată, conform lui Konstantinov.
    “Lucrăm, în prezent, la platforma pentru ziua următoare, cealaltă [platformă] merge mai încet. Totuşi, aspectul cel mai important este să fie furnizate finanţarea şi volumele de tranzacţionare necesare. Va fi lansată, probabil, imediat după platforma pentru ziua următoare,” a afirmat acesta.

    (Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 10134 / 14 iulie 2015; www.heren.com)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024