Home

  •   
         

  • Comunicat de presă

    17 Iunie 2021. Lansarea cu succes a Interim Coupling: atingerea fazei durabile a SDAC
    Cuplarea piețelor pentru ziua următoare 4M MC este acum integrată în piața pan-europeană pentru ziua următoare de energie electrică

    Părțile proiectului Interim Coupling sunt încântate să anunțe lansarea cu succes a Interim Coupling. Pe 17 iunie 2021, pentru prima dată, capacitatea transfrontalieră pentru ziua următoare pe cele 6 noi frontiere (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT) a fost alocată implicit prin intermediul algoritmului Euphemia. Cuplarea prin preț implementată permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, generate de o coordonare mai strânsă între părțile interesate din piața de energie, maximizează bunăstarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

    Interim Coupling a fost anunțat în decembrie 2018, ca urmare a solicitării autorităților naționale de reglementare implicate (ANR) de a dezvolta în continuare integrarea regională a piețelor de energie electrică pentru ziua următoare. Proiectul a avut ca obiectiv cuplarea granițelor 4M MC (cuplarea piețelor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România) cu cuplarea multiregională (MRC) prin introducerea alocării implicite a capacității nete de transport (NTC) pe cele șase frontiere menționate anterior.

    Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării strânse dintre OPEED-urile din Interim Coupling (EPEX SPOT, EXAA, HUPX, Nord Pool EMCO, OKTE, OPCOM, OTE, TGE) și OTS -uri (50Hertz, APG, ČEPS, MAVIR, PSE, SEPS, Tennet DE, Transelectrica), împreună cu ANR-urile respective (ANRE, BNetzA, E-Control, ERU, MEKH, URE, URSO).

    Această cuplare a pieței bazată pe NTC este un pas important către realizarea SDAC. Următoarea etapă constă în introducerea metodei de calcul al capacității bazate pe fluxuri în cadrul proiectului Core FB MC, care este modelul țintă pentru cuplarea pieței pentru ziua următoare.



    Despre SDAC

    SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

    Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontaliera pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă

    Pentru informații suplimentare despre SDAC accesați:
    http://www.nemo-committee.eu/sdac
    https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/

    *******

    Despre OPCOM

    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd`s Register LRQA.

    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro

    COMUNICAT DE PRESĂ  17.06.2021 


    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024