Home

  •   
         

  • Notă de comunicare

    25 noiembrie 2021: Amânarea datei de lansare a proiectului de cuplare a pieței pe bază de fluxuri de la sfârșitul lunii februarie 2022

    Părțile SDAC regretă să informeze participanții la piață că lansarea cuplării pieței pe bază de fluxuri (FB MC), planificată în prezent pentru sfârșitul lunii februarie 2022, va fi amânată.

    Dependențele externe au întârziat începerea la timp a primei faze a testelor comune de integrare în Core. În plus, problemele tehnice întâlnite în primele săptămâni ale testelor de integrare comune necesită extinderea fazei de testare pentru a asigura robustețea sistemelor. Se pregătesc remedieri pentru a începe retestarea necesară. Părțile implicate în proiect lucrează din greu pentru a minimiza întârzierea. Datorită complexității ridicate a sistemelor și alinierii necesare cu părțile externe, așteptările actuale sunt ca lansarea să aibă loc în trimestrul II 2022.

    Având în vedere aceste circumstanțe, părțile implicate în proiectul Core au pregătit o planificare actualizată a testelor și o foaie de parcurs a Core FB MC, optimizând programul de testare pentru a reduce cât mai mult posibil amânarea lansării Core FB MC.

    Noua dată de lansare depinde în mare măsură de progresul în continuare al planificării testelor și de alinierea cu părțile externe (de exemplu, SDAC) pentru lansarea în funcționare cu sisteme fiabile și robuste. Părțile implicate în proiectul Core vor informa toate părțile interesate cu privire la noua dată de lansare, de îndată ce aceasta este aliniată și confirmată de toate părțile implicate. Grupul Consultativ Core va fi informat pe 29 noiembrie în detaliu cu privire la actualizare. Cu toate acestea, părțile din cadrul proiectului comun Core pot confirma deja că rularea paralelă externă, așa cum a fost efectuată astăzi, va fi continuată.

    *******

    Despre SDAC

    SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

    Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontaliera pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă

    Pentru informații suplimentare despre SDAC accesați:
    http://www.nemo-committee.eu/sdac
    https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/

     

    Despre proiectul cuplării pe bază de fluxuri a pieței pentru ziua următoare în întreaga Regiune Core (Core CCR)

    Proiectul de cuplare a pieței pe bază de fluxuri (Core FB MC) promovează dezvoltarea și implementarea unei cuplări bazate pe fluxuri a pieței pentru ziua următoare în întreaga Regiune Core (Core CCR) în cadrul proiectului de cuplare unică a piețelor pentru ziua următoare (SDAC). Core CCR acoperă granițele dintre zonele de ofertare ale următoarelor state membre ale UE: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

    Canale de comunicare:
    Întrebări legate de proiectul Core FB MC în general și (de publicare) a intrărilor Core Flow și a rezultatelor simulării cuplării pieței pot fi adresate pe forumul de întrebări și răspunsuri: http://coreforum.my-ems.net/

    Participanții la piață care vor dori să urmărească mai îndeaproape dezvoltarea proiectului sunt invitați să se alăture Grupului Consultativ Core (CCG), trimițând un e-mail la CoreCG@magnus.nl. Participanții Grupului Consultativ Core vor primi informații periodice și invitații la teleconferințe și întâlniri.

    *******

    Despre OPCOM

    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro

    Notă de comunicare 29.11.2021 



    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    12/12/2024
    02/12/2024
    25/11/2024
    19/11/2024
    13/11/2024
    01/11/2024
    16/10/2024
    01/10/2024