Home

  •   
         

  • Iunie 2010 marchează încheierea a cinci ani de la lansarea Noii Platforme de Tranzactionare.
    București, 14 iulie 2010
    In urma cu cinci ani comunitatea energetica din Romania a salutat lansarea “Noii Platforme de Tranzactionare“ , un ansamblu menit sa transforme fundamental mecanismele de tranzactionare pe piata angro de energie electrica din Romania, prin introducerea conceptului “multi-piata“. Noua Platforma de Tranzactionare reprezinta totalitatea reglementarilor, procedurilor si instructiunilor emise precum si sistemele informatice stabilite in scopul realizarii tranzactiilor. Cu 18 luni inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prin decizia politica a Guvernului, sub coordonarea Ministerului Economiei si prin elaborarea si adoptarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, regulile noii piete definite de Codul pietei angro de energie electrica asigurau conformitatea pietei din Romania cu modelul european stabilit prin directiva.

    Procesul, care a implicat principalele entitati din piata de energie electrica din Romania, s-a bucurat din plin de sustinerea finantatorilor Comisia Europeana si Banca Mondiala, a consultantilor Red Electrica de Espana, Kema Consulting, Nord Pool Consulting si a furnizorului IT AREVA T&D. Dezvoltarile ulterioare au fost sustinute de firma de consultanta Atos Origin si de furnizorul IT NASDAQ OMX.

    Opcom SA multumeste pe aceasta cale tuturor celor care au contribuit la lansarea noii platforme si extinderea ulterioara a facilitatilor pentru deosebita contributie avuta la dezvoltarea pietei din Romania.

    Noile mecanisme introduse pe piata angro de energie electrica din Romania la inceputul celui de al doilea semestru al anului 2005 au separat contractele bilaterale de tranzactiile pietei spot, aceasta capatand numele de piata pentru ziua urmatoare. Intalnirea cererii cu oferta se realizeaza in cadrul unei licitatii inchise desfasurata zilnic, prin conditii simetrice de participare pentru vanzatori si cumparatori, decontarea tranzactiilor fiind independenta de realizarile zilei de livrare. Eventualele dezechilibre ce au loc in aceasta zi sunt compensate de participarea obligatorie a producatorilor la echilibrarea sistemului, decontarea realizandu-se in baza ofertelor facute cu o zi inainte in piata de echilibrare a carei decontare financiara, ca si cea a dezechilibrelor este realizata de Opcom SA.

    In cei cinci ani de functionare, piata pentru ziua urmatoare a asigurat fara intrerupere pretul spot orar pentru toate cele 43.824 intervale orare, raspunzand totodata necesitatii participantilor de a-si echilibra portofoliul. Aceasta a condus la cresterea numarului de participanti de la 76 inregistrati la incheierea primelor 12 luni la 102 la 30 iunie 2010. Dintre acestia, in anul 2009 au fost activi 85. Participarea internationala este o dovada in plus a credibilitatii mediului de tranzactionare spot oferit de Opcom SA: dintre cei 102 participanti, 24 sunt traderi din afara Romaniei.

    Rolul de contraparte asumat de Opcom SA in urma cu 2 ani asigura inlaturarea riscului de contraparte pentru participanti si plata obligatiilor / incasarea drepturilor intr-un termen de 2 zile. Valoarea rezultatului a fost subliniata de conditiile specifice ultimului an, in care atat avantajele platilor rapide cat si riscul de volum ce insoteste tranzactiile pe termen lung au reorientat in mare masura participantii spre tranzactii pe orizont de timp scurt. Nu mai putin de 621 milioane Euro au reprezentat valoarea tranzactiilor intre 30 iunie 2008 si 30 iunie 2010 pentru care mecanismul proiectat de Opcom SA a asigurat o fluiditate fara precedent a platilor pentru tranzactiile cu energie electrica pe piata din Romania.

    Analiza evoluţiei anuale a lichidităţii indică pentru perioada iulie 2005 - iunie 2010 o creştere continuă. An de an a crescut nu numai numarul participantilor inscrisi si participarea lor activa, dar si cantitatile tranzactionate si cota reprezentata de acestea din consumul national. Asistăm la aproape o dublare a volumului tranzacţiilor spot în al cincilea an de funcţionare faţă de anul de început iulie 2005 - iunie 2006: de la 3,6 TWh în primul an de funcţionare s-a ajuns la 6,9 TWh tranzactionati in perioada iulie 2009 – iunie 2010. Această cantitate aduce volumul tranzacţionat în cei cinci ani de funcţionare la 26,3 TWh. O crestere accelerata a lichiditatii a avut loc in ultimul semestru, cota de piata crescand de la valoarea medie de 12,64% in 2009 la valoarea medie de 14,74% in ultimele sase luni. In aceasta ultima perioada, de 24 ori a fost depasit pragul cotei de 18,00%, de 11 ori cel de 19%, de 5 ori cel de 21%, in 6.07.2010 inregistrandu-se cota de 22%.

    Pentru tranzactii pe termen mediu si lung, Opcom SA a oferit in aceasta perioada participantilor doua medii transparente: piata contractelor bilaterale atribuite prin licitatii publice, lansata in 8 decembrie 2005, oferind participantilor posibilitatea tranzactionarii pe termene atat mai mici de un an cat si mai mari, si piata contractelor bilaterale cu negociere continua, lansata in martie 2007, aceasta din urma permitand tranzactionarea electronica a contractelor de 1 MW cu livrare in baza, varf si gol, pentru intervale de o saptamana, o luna, un trimestru, un an.

    Lichiditatea a evoluat ascendent, de la o cota de piata de 2,41% in 2006 la 22,60% in 2009 in livrare, in timp ce numarul participantilor a crescut permanent, de la 79 la 31 decembrie 2006 la 103 la 30 iunie 2010, cu o semnificativa participare internationala. Pentru rafinarea mecanismelor de tranzactionare pe aceasta piete, ca si pentru abordarea unor termene de tranzactionare sub orizontul de timp al pietei pentru ziua urmatoare, Opcom SA se afla intr-un permanent proces de consultare cu autoritatea de reglementare si participantii la piata.

    In 15 decembrie 2009, o intalnire organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Opcom SA la sediul acestuia reunea pe cei mai activi investitori in domeniul sursei eoliene, din cadrul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, intr-o dezbatere privind strategia de sustinere a lansarii unei piete intra-zilnice de energie electrica. Punerea in functiune a Pietei Intra-zilnice va da satisfactie participantilor la piata care isi vor ajusta pozitiile pentru un orizont de timp de 24 ore iar consecinta imediata va fi diminuarea dezechilibrelor intre cerere si oferta in momentul dispecerizarii. Pentru micsorarea riscurilor de dezechilibru, Opcom SA a pregatit in anul 2009 un model al mecanismelor aplicabile primul semestru al anului 2010 fiind dedicat colaborarii cu grupul de produs, la intalnirile caruia participa de asemenea ANRE, Transelectrica, AFEER, AREE, IRE si COGEN, in vederea pregatirii regulamentului, conventiei si procedurii operationale pentru aceasta piata. La 1 iulie 2010 a inceput perioada de functionare experimentala a modelului propus si a sistemului informatic aferent.

    In 16 noiembrie 2005 cea dintai piata centralizata dedicata instrumentelor de mediu administrata de Opcom SA, piata centralizata a certificatelor verzi a oferit participantilor oportunitatea primei sesiuni de licitatie. Numarul certificatelor verzi tranzactionate a evoluat de la 20.939 in contul anului 2006 la 169.880 in contul anului 2009. Opcom SA este operatorul intregii piete a certificatelor verzi, indeplinind si rolul de administrator al registrului certificatelor verzi care inregistreaza atat tranzactiile bilaterale cat si pe cele centralizate. Numarul participantilor producatori a crescut de la 5 la 31 decembrie 2006 la 36 la 30 iunie 2010. In aceeasi perioada, numarul furnizorilor inscrisi a evoluat de la 56 la 67.

    Un al doilea mediu de tranzactionare pentru instrumente de piata destinate evitarii schimbarilor climatice a fost oferit de Opcom SA operatorilor detinand un cont intr-un registru al emisiilor de gaze cu efect de sera din cadrul Uniunii Europene prin lansarea la 1 iunie 2010 a Platformei de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera. Ca si eforturile pentru constructia pietei intra-zilnice, lansarea PTCE s-a bucurat de sprijinul permanent al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

    In toata aceasta perioada Opcom SA a participat la procesul general de evolutie europeana si mondiala, fiind afiliat la APEx, EuroPEX, EURELECTRIC, WEC.

    COMUNICAT de PRESĂ 14.07.2010


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi S.C. OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    12/12/2024
    02/12/2024