Home

  •   
         

  • COMUNICAT DE PRESĂ

    PRIN IMPLEMENTAREA ROLULUI DE CONTRAPARTE, LA TREI ANI DE LA LANSAREA NOII PLATFORME DE TRANZACTIONARE, VENIM MULT MAI APROAPE DE CLIENTII NOSTRI

    (Bucuresti, 03 iulie 2008) Cu trei ani in urma, noua platforma de tranzactionare a fost lansata in baza “Proiectului Pietei de Energie Electrica”, ca rezultat al cooperarii tuturor entitatilor responsabile din Romania si a sustinerii depline a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

    Dupa 1 iulie 2008 ultima bariera impiedicand OPCOM sa actioneze ca bursa de energie electrica a fost inlaturata. Asa numita “decontare bilaterala” a functionat prea mult timp chiar daca OPCOM nu a fost niciodata multumit cu aceasta. Acesta a fost doar un substitut pentru decontarea centrala care este cea adevarata. El a fost acceptat pentru a nu fi impiedicata dezvoltarea tranzactionarii pana la realizarea unui acord privind rolul de contraparte. De asemenea procedura de suspendare a fost doar o parte a acestui substitut.

    Neplacerile vechiului sistem au fost:

    • Mecanismului anterior ii lipsea siguranta pentru ca platile nu erau garantate iar procedura de suspendare nu a reprezentat o solutie fiabila;
    • Numarul facturilor emise in piata a facut participantii sa risipeasca timp si efort in loc sa se concentreze asupra aspectelor fundamentale ale tranzactionarii;
    • Tranzactionarea nu a fost cu adevarat anonima pentru motive evidente.

    Impotriva dificultatilor decontarii bilaterale, interesul pentru tranzactionarea zilnica a crescut an de an ceea ce reprezinta o nota buna pentru piata si pentru participanti. Acesti participanti si aceasta piata meritau efortul sustinut al OPCOM pentru a implementa acest mecanism menit sa asigure realizarea nu numai a unei tranzactionari lichide dar si sigure.

    Rolul de contraparte al OPCOM inseamna simplu: din iulie 2008 nici un participant nu va mai factura altora, ci va avea un singur partener: OPCOM. Totusi, in spatele OPCOM se vor afla ca si pana acum vanzatorii si cumparatorii din fiecare ora. Ca si pana acum, pretul va fi stabilit transparent si corelarea orara a ofertelor agregate va fi publicata. Fluxul financiar va urma prevederile reglementarilor BNR in baza instrumentului bancar direct debit si a ordinelor de plata pe Internet. Aceste mecanisme sunt utilizate curent in alte piete, nefiind inventate de OPCOM. Dar oportunitatea oferita de sectorul electroenergetic a favorizat dezvoltarea instrumentului in sistemul bancar romanesc, fapt evident si reprezentand un efect pozitiv suplimentar al implementarii mecanismului. Suntem recunoscatori sistemului bancar pentru cooperare si BCRŠ pentru eforturile deosebite in perioada implementarii si a lansarii mecanismului.

    Referitor la plati, chiar daca nu suntem de acord ca executarea garantiilor sa devina o obisnuinta, aceasta ultima alternativa ramane (acesta este nucleul mecanismului) sa fie utilizata daca participantii nu vor plati rapid si va fi transparenta pentru beneficiarul platii. OPCOM va suporta aceasta povara iar vanzatorii vor vedea doar banii venind in timp util. Acesta este beneficiul esential.

    Ne asteptam ca aceasta cota de piata satisfacatoare in jurul a 10% nu va descreste, dupa cum nici volumul orar in jur de 600 MWh nu va descreste deoarece aceasta este oportunitatea zilnica. Daca alaturam riscurile de neplata si de volum pe care tranzactionarea in PZU si rolul de contraparte al OPCOM il va acoperi, impreuna ne asteptam ca volumele din PZU sa creasca in detrimentul contractelor bilaterale. Este probabil prea mult sa speram ca vor fi reziliate unele contracte bilaterale pe termen lung doar pentru ca astazi PZU ofera un cadru mai fiabil decat ieri. Dar desigur de maine participantii vor gandi de doua ori inainte de a semna un contract bilateral.

    Pana acum am avut drept referinta doua numere: circa 100 participanti inregistrati fata de circa 60 participanti activi. Cota de piata de 10% este rezultatul participarii si meritul acestor 60 jucatori activi. Pana in acest moment aproape 80 au semnat noua conventie de participare. Ne asteptam ca noul mecanism nu va avea un rol semnificativ in stabilirea pretului deoarece relatia participantilor cu bancile nu a fost dezvoltata doar pentru piata pentru ziua urmatoare iar garantiile necesare sunt doar o piesa din puzzle-ul acordurilor de garantare intre participantii la piata de energie electrica si domeniul bancar.

    Consideram ca tranzactionarea pentru ziua urmatoare in Romania reprezinta un cadru stabil si pretul este mult mai stabil si mai rezonabil in comparatie cu cadrul regional. Modelul pietei nu este singura explicatie dar cu siguranta nu poate lipsi din lista motivelor. Garantiile necesare nu vor perturba participarea, lichiditatea si preturile.

    Ca o dovada pentru consideratiile de mai sus:

    • Volumul mediu orar al tranzactiilor in prima zi a noului mecanism a fost de 738 MW iar in a doua de 802 MW, in timp ce in ultima luna acesta a fost 555 MW.
    • Pretul mediu orar pentru 2 iulie este 66,65 EUR si pentru 3 iulie este de 65,82 EUR, in timp ce pentru 1 iulie acesta a fost 66,4 EUR; cel stabilit marti in saptamana anterioara este de 67,12 EUR. Pretul mediu orar in iulie 2007 a fost 67,39 EUR
    • Numarul participantilor activi in primele doua zile, cca 55 a fost aproape identic cu cel din ziua anterioara lansarii, ca de altfel si cu numarul participantilor in iunie.

    Am fost dezamagiti vazand lansarea intarziata o atat de lunga perioada. Suntem convinsi ca acum devenim mai credibili nu numai in tara dar si in cadru regional si european. Este cea mai buna modalitate de a sarbatori cei trei ani de la lansarea noii platforme de tranzactionare.

    COMUNICAT DE PRESA 03.07.2008 download PDF

    Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi S.C. OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    27/12/2024
    12/12/2024
    02/12/2024
    25/11/2024
    19/11/2024
    13/11/2024
    01/11/2024
    16/10/2024