Home

  •   
         

  • Bulgaria va adopta toate noile reglementari privind echilibrarea pana la mijlocul lunii aprilie
    2013-03-26

    Bulgaria va adopta toate reglementarile necesare pentru inceperea functionarii pietei de echilibrare de energie electrica a tarii pana la 15 aprilie, a declarat marti (26 martie) Asen Vasilev, ministrul interimar al energiei din aceasta tara.
    Potrivit unui trader, piata de echilibrare ar putea fi lansata in mod oficial de la 1 mai, dar au mai ramas incertitudini care ar mai trebui in prealabil clarificate: "De exemplu, noi incearcam in continuare sa aflam daca [in calitate de trader] este necesar sa avem un grup responsabil cu echilibrarea pentru a putea tranzita energia electrica."
    Aceasta este una dintre cele sapte masuri propuse pentru a fi implementate imediat, in incercarea de a stabiliza sectorul de energie electrica al tarii.
    Conform celor spuse de Vailiev, intrarea in functiune a pietei de echilibrare va constitui primul pas spre liberalizarea pietei de energie electrica.
    El a explicat ca, pana in prezent, compania de utilitati detinuta de stat NEK si, prin extensie, toti consumatorii finali au platit pentru dezechilibrele din sistem - o situatie care, a spus ministrul, urmeaza sa se schimbe.
    Va fi necesar ca reglementatorul bulgar in domeniul energiei, DKER, sa recalculeze nivelul controversatelor tarife de export, in scopul stimularii exporturilor de energie electrica. Toate institutiile implicate vor lucra pentru asigurarea mecanismelor necesare pentru eliminarea restrictiilor aferente exporturilor de energie electrica spre Turcia.
    Capacitatea transfrotaliera disponibila pe granita turco-bulgara este limitata in prezent la 266 MW, deoarece transferurile de energie electrica sunt in continuare efectuate intr-un regim de testare, dar este de asteptat ca volumele vehiculate sa creasca, dupa ce Turcia isi va finaliza testele de conectare la zona sincrona europeana (a se vedea EDEM 16 noiembrie 2012 și 16 ianuarie 2013).

    Alte masuri
    Circa 40% din producatorii eolieni si solari de energie electrica nu reusesc sa furnizeze operatorului de retea date privind productia lor in timp real si, ca urmare, acestora li se va refuza temporar accesul la retea.
    Lipsa de date în timp real a provocat grave dificultati in gestionarea sistemului electro-energetic, in special în perioadele de supraproductie, a spus Vasilev.
    In plus, vor exista schimbari asupra modului in care energia electrica produsa in cogenerare va fi achizitionata de catre NEK.
    In momentul de fata, producatorii in cogenerare isi vand productia, in proportie de 100%, lui NEK, la tarife preferentiale, si apoi cumpara inapoi de la NEK cantitatile necesare pentru a-si acoperi propriile necesitati.
    Aceasta practica a condus la acumularea suplimentara a unor cheltuieli, totalizand de 50 milioane leva (25,5 milioane €), care sunt platite de catre consumatoriii finali.
    "Acest lucru este împotriva directivelor UE. NEK ar trebui sa cumpere numai excesul de productie de la aceste centrale electrice, nu intreaga lor productie", a remarcat Vasilev.
    O alta masura propusa, impusa de cererea redusa de energie electrica, ar fi reducerea disponibilitatii in rezerva rece la 840 MW fata de 1,04 GW cat este in prezent. In plus, furnizorii rezervei reci vor trebui sa fie alesi in urma unor licitatii publice.
    Unele componente ale tarifului de export sunt concepute pentru a compensa cheltuielile pentru achizitionarea energiei electrice produse in cogenerare și a rezervei reci.
    Ca o masura finala, DKER ar trebui sa propuna un nou mecanism de aprobare a pretului reglementat la care NEK cumpara energia electrica si apoi o ofera furnizorilor consumatorilor finali. Pretul existent nu se bazeaza pe productia cea mai ieftina posibila.
    "Sectorul energetic este ineficient. Capacitatea instalata [12GW] este de aproximativ doua ori si jumatate mai mare decat cererea din tara [4,7GW] si cea de export [300 MW maxim]. Acestea sunt doar masurile necesare pe termen scurt si nu vor rezolva toate problemele din sectorul energetic, dar vor pune in miscare procesul", a spus ministrul energiei.

    Scepticism
    "Nu stiu ce sa cred. Pe de o parte, suna un pic ca o rezolvare de azi pe maine. Pe
    de alta parte insa exista obligatia indeplinirii angajamentelor fata de UE ", a spus un trader bulgar.
    "Cand ai fost de atatea ori dezamagit, inveti sa nu iti faci prea mari sperante, mai ales atunci cand vine vorba de decizii politice", a remarcat un alt trader.
    "Exista cel putin intentia unei schimbari pozitive", a adaugat un al treilea trader.
    Anterior, in aceasta luna, noul guvern interimar a promis ca va depune eforturi pentru asigurarea unei mai mari transparente in sectorul energetic al tarii, in urma protestelelor impotriva facturilor mari la energia electrica pentru consumatorii finali, proteste care au condus la demisia guvernului precedent (a se vedea EDEM 14 martie 2013).
    Traderii de energie electrica si-au exprimat, la randul lor, ingrijorarea ca incertitudinea politica din Bulgaria ar putea intarzia si mai mult deschiderea pietei de energie electrica din aceasta tara.
    (ICIS HEREN RAPOARTELE - EDEM 17060 / 26 MARTIE 2013)


    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    12/12/2024
    02/12/2024