Home

  •   
         

  • UE indemnata sa realizeze integrarea in piata a surselor regenerabile
    2013-04-10

    Eurelectric, asociatia sectorului energiei electrice din Europa, a cerut Comisiei Europene sa ia "masuri mai ferme" pentru a integra sursele regenerabile în sistemul energetic si pentru a evita reglementarile nationale contradictorii care distorsioneaza piata de energie electrica.
    Aceste apeluri vin inaintea consiliului UE pe probleme de energie din luna iunie, la care statele UE vor conveni modalitatile de urmat pentru finalizarea pietei interne a energiei.
    Eurelectric avertizeaza ca politicile din mai multe tari ale UE - cum ar fi interventia asupra preturilor angro si a celor amanuntul, taxarea si abordarile nationale pentru stabilirea preturilor la carbon - pun in pericol integrarea intr-o piata unica europeana.
    "Ca urmare, rolul pietei se diminueaza si comportamentul participantilor la piata este tot mai mult determinat de masurile de reglementare sau de interventiile in piata", spune Eurelectric într-o declaratie.
    Aceasta asociatie a cerut Comisiei sa mareasca presiunea asupra statelor UE pentru ca acestea sa-si alinieze reglementarile nationale, care de multe ori "se suprapun si sunt in contradictie", privind o serie de subiecte, cum ar fi: schemele de sustinere a surselor regenerabile, taxele nationale pentru CO2 si preturile reglementate la consumatorii finali, pentru ca finalizarea, pana in anul 2014, a pietei interne a energiei sa poata fi asigurata.

    Acțiuni-cheie
    Eurelectric solicita acum Comisiei sa puna o serie de actiuni cheie in partea de sus a agendei la urmatoarea reuniune a Consiliului European privind energia.
    Aceste actiuni cheie includ aplicarea prevederilor celui de-al treilea pachet privind energia, prevederi care nu au fost puse inca in aplicare intr-o serie de tari (a se vedea EDEM 21 martie 2013).
    Integrarea pietelor regionale ar trebui sa fie, de asemenea, o prioritate. Eurelectric spune ca este ingrijorata ca intarzierea inregistrata in prezent in dezvoltarea proiectului pilot de integrare a regiunii nord-vest europene (NWE) vor mari provocarile generate de volumele din ce in ce mai mari de energie electrica produse cu intermitenta.
    Transmiterea cu usurinta a energiei electrice peste granite reprezinta o parte cheie a realizarii back-up-ului pentru productia de energie electrica din surse regenerabile aflata in continua expansiune.
    In luna ianuarie, Alberto Pototschnig, directorul Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei din cadrul UE, a declarat ca intarzierile inregistrate la proiectul de cuplare a pietelor pentru ziua urmatoare din zona NWE, cuplare prevazuta initial a fi lansata la inceputul acestui an, ar putea afecta realizarea planurilor integrare a pietei de energie electrica unice pana in 2014 (a se vedea EDEM 30 ianuarie 2013).
    Eurelectric doreste, de asemenea, sa fie eliminate de catre Comisie masurile care creaza distorsiuni ale pietei, cum ar fi tarifele reglementate si limitarile de pret (price caps), masuri care impiedica realizarea echilibrului dintre cerere si oferta.
    In acest context, operatorii de surse regenerabile ar trebui sa fie obligati sa-si asume responsabilitatea echilibrarii si sa vanda energia electrica pe piata, fara ca aceasta sa fie supra-compensata prin intermediul schemelor de sustinere.
    In noiembrie, Comisia a publicat o comunicare cu privire la modul in care trebuie sa se lucreze pentru realizarea pietei interne europene, avertizand ca "politicile aplicate la nivel national" ar putea pune in pericol obiectivul de integrare a pietei unice pana in anul 2014 (a se vedea EDEM 15 noiembrie 2012).
    Este de asteptat ca ministrii energiei din statele membre UE sa ajunga la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind piata interna a energiei la summit-ul programat pentru data de 7 iunie.

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 17069 / 10 APRILIE 2013)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    12/12/2024
    02/12/2024
    25/11/2024
    19/11/2024
    13/11/2024
    01/11/2024
    16/10/2024
    01/10/2024