Home

  •   
         

  • Romania si Turcia readuc in actualitate proiectul interconexiunii de energie electrica
    2013-05-10



    Este de asteptat ca Romania si Turcia sa prezinte, pana la sfarsitul acestei luni, propuneri privind construirea unei interconexiuni de energie electrica care sa lege cele doua tari, se spune intr-o declaratie emisa vineri (10 mai) de ministerul energiei din Romania.
    Cele doua tari au readus in discutie posibilitatea efectuarii de exporturi romanesti catre Turcia, in urma unei intalniri, care a avut loc in aceasta saptamana in Turcia, intre ministrul turc al energiei Taner Yildiz si omologul sau roman Constantin Nita.
    "Este foarte important pentru Romania sa dezvolte o legatura directa cu Turcia in materie de fluxuri de energie electrica", a spus Nita. "Vom inainta ofertele posibile pana la sfarsitul acestei luni."
    Aceasta veste vine la doar cateva zile dupa ce ICIS a aratat ca, potrivit unui studiu realizat de specialistul turc in energie Burak Guler sub auspiciile Universitatii din Waterloo, Canada, Romania, Turcia si tarile sud-est europene ar putea economisi pana la 5,00 $/MWh (3,82 €/MWh) in costurile de productie in cazul in care ar crea un pool regional de energie (a se vedea EDEM 7 mai 2013).
    Romania si Turcia ar putea stabili fluxuri de energie electrica, pe ambele directii, cu capacitati care ar urma sa se situeze intre 600 MW si 1GW.
    Romania a pus pentru prima oara in discutie, acum 10 ani, ideea realizarii unui cablu submarin. Cu toate acestea, o serie de studii de fezabilitate efectuate, nu s-au materializat.
    La inceputul acestui an, Romania a declarat ca se asteapta sa exporte energie in Turcia incepand din anul 2017, atunci cand va fi pusa in fuctiune o centrala pe carbune de 600 MW la marele complex energetic de la Rovinari, din sudul Romaniei.
    Proiectul de 1 miliard de €, care va fi realizat in comun de Complexul Energetic Oltenia din Romania si de partenerul sau Huadian Engineering din China, este prevazut sa utilizeze resursele adiacente de carbune de la minele Rosia, Pinoasa si Rovinari (a se vedea EDEM 06 februarie 2013).
    Atunci cand a fost adus prima oara in discutie de catre operatorul roman de retea Transelectrica, proiectul de interconexiune a fost conceput sa includa un cablu submarin, care se lege provincia Dobrogea din estul Romaniei de zona masiv populata a Istanbulului din Turcia. Acest cablu ar fi avut o capacitate de 400 MW si o lungime de 300-400 km.
    Potrivit declaratiei emise vineri de ministerul roman al energiei, Romania inclina, in continuare, sa opteze pentru un astfel de cablu submarin.
    Dar surse din cadrul operatorului turc de retea TEIAS au declarat, anterior in acest an pentru ICIS, ca i-au in considerare realizarea unei linii aeriene prin Bulgaria, care ar putea avea o capacitate de pana la 1 GW si care ar oferi o mai mare flexibilitate, permitand tuturor celor trei tari sa ia parte la proiect.
    Intr-un interviu acordat ICIS in aceasta săptămana, Guler a declarat ca integrarea retelelor din regiune ar fi benefica nu numai pentru Romania, Turcia, Bulgaria si Grecia ci si pentru alte tari, precum Serbia și Ungaria, care au tranzitat recent energie catre Turcia prin tarile vecine din Balcani.

    (RAPOARTE ICIS HEREN - EDEM 17090 / 10 MAI 2013)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    12/12/2024
    02/12/2024