Mecanismul de taxare inversă pentru plata taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru tranzacţiile de energie a intrat în vigoare în Italia la 01 ianuarie, închizând o lacună din sistemul fiscal care a lăsat uşa deschisă fraudei fiscale în pieţele de energie electrică, gaze naturale şi emisii CO2.
Măsura a fost adoptată de Parlament la sfârşitul lunii decembrie ca parte a legii bugetului şi va fi în vigoare timp de patru ani.
Mecanismul de taxare inversă inversează responsabilitatea pentru înregistrarea TVA la bunuri şi servicii între vânzători şi cumpărători, responsabilitatea revenind cumpărătorilor.
Sistemul ajută la prevenirea fraudei tip carusel, care permite evaziunea cu TVA prin tranzacţii intermediare realizate prin companii fictive în interiorul statelor membre ale Uniunii Europene, care pot fi utilizate pentru solicitarea rambursării TVA.
Zece asociaţii din domeniul gazului şi energiei electrice au avertizat recent, într-o declaraţie comună, că agenţiile însărcinate cu aplicarea legii au raportat repetat semne ale unei penetrări majore a pieţelor de gaze şi energie electrică de către fraudatorii cu TVA care utilizează lacunele sistemului anterior (a se vedea EDEM 25 noiembrie 2014).
Asociaţiile au făcut apel pentru adoptarea uniformă a mecanismelor de taxare inversă în mod uniform la nivelul Uniunii Europene, în care Austria, Franţa, Germania, Olanda, România şi Marea Britanie le-au adoptat mai înainte.
Italia a analizat introducerea sistemului timp de câţiva ani în răspuns la un număr de scandaluri implicând piaţa sa de emisii CO2. Măsura a fost întârziată de câteva ori în trecut (a se vedea publicaţia EDCM 18 octombrie 2012).
Frauda cu TVA doar în sistemul de tranzacţionare a emisiilor CO2 din Uniunea Europeană a costat contribuabilii europeni 5 miliarde euro, conform estimărilor Europol.
(Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 19004 / 07 ianuarie 2015; www.heren.com) |