Home

  •   
         

  • Coreea de Sud, interesata sa investeasca �n reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
    2010-04-06

    Coreea de Sud, stat în care furnizarea de energie catre populatie tine de domeniul public, este interesata sa investeasca în România în domeniul energiei nucleare, în special în reactoarele de la Cernavoda.

    Anuntul a fost facut, miercuri (6 Septembrie), de presedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun si de omologul sau român, Traian Basescu, la finalul întâlnirii oficiale de la Palatul Cotroceni.

    Presedintele Roh Moo-Hyun a declarat ca recunoasterea cooperarii în domeniul tehnologiei nucleare va fi de folos celor doua state si ca tara sa este interesata de dezvoltarea relatiilor bilaterale în domeniu.

    Întrebat daca Coreea de Sud este interesata în a investi în centrala de la Cernavoda sau în alte locuri, Roh Moo-Hyun a raspuns: ”Permiteti-mi o întrebare, mai sunt si alte centrale nucleare în România? Bineînteles, Cernavoda este unul dintre proiectele care ne intereseaza”.

    El a precizat ca în Coreea de Sud, procesul de privatizare în domeniul energetic a fost foarte amplu, dar ca decizia luata a fost de a nu privatiza sectorul public al furnizarii energiei electrice, deoarece acesta functiona foarte bine si opera energie ieftina si la calitate foarte buna.

    "Va confruntati în România cu o situatie asemanatoare si poate ca aceasta ar putea fi o lectie pentru dumneavoastra. Vreau sa va spun ca aceasta firma publica care furnizeaza energie electrica, despre care va vorbeam, este posibil sa se ocupe si de proiectul reactoarelor nucleare din România si guvernul coreean va face tot posibilul pentru ca România sa obtina avantaje din acest proiect, iar ambele tari sa aiba beneficii comune", a spus presedintele Coreei.

    Presedintele Roh Moo-Hyun a precizat ca a hotarât, împreuna cu seful statului român, promovarea relatiilor de cooperare economica în domeniul comertului, al investitiilor, al tehnologiei nucleare si al celei informationale.

    La rândul sau, presedintele Basescu a precizat ca firma Korean Hydro and Nuclear Power a fost deja listata, alaturi de alte 12, în perspectiva constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

    ”Marele grup coreean Datsun a achizitionat IMGB, care are capacitatea de a construi, pe lânga masini grele, reactoare nucleare. Previzionam, astfel, o implicare serioasa a Coreei de Sud în constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda”, a spus Basescu.

    Întrebat în ce alte domenii se va dezvolta cooperarea româno-sud-coreeana si cât de rapid se poate rezolva problema acordarii de vize pentru coreeni în România, seful statului român a amintit ca la începutul anilor ’90, oamenii de afaceri sud-coreeni au fost primii care au avut curajul sa investeasca în România, în domeniul siderurgic, al automobilelor si în industria navala si este convins ca noi investitii se vor face în domeniul cercetarii si dezvoltarii.

    Basescu nu a dat un raspuns la întrebarea legata de acordarea vizelor pentru cetatenii sud-coreeni.

    În timpul vizitei la Palatul Cotroceni, cei doi sefi de stat au semnat "Declaratia Comuna de Prietenie, Parteneriat si Cooperare între România si Republica Coreea". Au fost semnate, de asemenea, doua protocoale între Guvernele celor doua tari privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor si privind cooperarea în domeniul Stiintei, Dezoltarii Tehnologice si Inovarii".

    Presedintele Basescu nu a fost multumit de calitatea traducerii din româna în engleza si din engleza în româna din timpul declatiilor de presa ale celor doi omologi, de la sfârsitul întâlnirii de la Cotroceni.

     (MEDIAFAX)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024