Home

  •   
         

  • Rom�nia trimite CE planul de alocare a certificatelor de emisii de gaze
    2010-04-06
    Autoritatile de mediu vor transmite Comisiei Europene Planul de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, document care deschide posibilitatea comercializarii, inclusiv internationale, a unor astfel de certificate.
    Aceste certificate pot fi folosite pentru a acoperi poluarea produsa, dar, în conditiile în care, din diverse motive - retehnologizarea instalatiilor sau restrângerea activitatii, de exemplu -, o companie ajunge sa polueze mai putin, îsi poate vinde certificatele catre alte firme care vor avea astfel dreptul sa polueze mai mult.
    Transmitererea catre Comisia Europeana a Planului National de Alocare a certivicatelor de emisii de de gaze cu efect de sera (PNA) a fost aprobata în sedinta de miercuri (8 noiembrie) a Guvernului, incluzând si o rezerva de 8 la suta pentru noii intrati pe piata, în perioada 2008-2012.
    PNA este documentul prin care se stabileste numarul total de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) care se aloca la nivel national, la nivel de sectoare si la nivelul fiecarei instalatii. Totodata, acesa este primul pas în implementarea Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, instituita printr-o Directiva a CE si transpusa în legislatia nationala prin Hotarârea de Guvern 780/2006.
    PNA pentru anul 2007 si pentru perioada 2008-2012 a fost elaborat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si va fi transmis într-un singur document. La nivel national au fost identificate ca intrând sub prevederile Schemei de comercializare 250 de instalatii, dintre care sase pe biomasa, acestea având dretul sa emita un numar de tone de dioxid de carbon egal cu numarul de certificate alocate. Operatorii care administreaza instalatiile îsi vor putea regla necesitatile de productie si prin cumpararea sau vânzarea de certificate de emisii, în baza plafonului stabilit prin PNA.
    Schema de comercializare se aplica sectoarelor care au cele mai multe emisii de gaze cu efect de sera (energetic - inclusiv rafinariile, metalurgie feroasa, industria mineralelor, celuloza si hârtie.
    Plafonul national de emisii prevazut în PNA pentru 2007 este de 84,2 milioane de tone de CO2, iar plafonul mediu anual pentru perioada 2008-2012 este de 97,5 milioane de tone de CO2. PNA prevede ca, pentru aceasta perioada, 8 la suta din numarul total de certificate sa fie rezerva pentru noii intrati pe piata, cei care fac alte investitii sau extind vechile capacitati.
    PNA se bazeaza pe strategiile si prognozele furnizate de Ministerul Economiei si Comertului.
    În statele membre ale Uniunii Europeane, implementarea schemei de tranzactionare a certificatelor de emisii a fost realizata înca din 2005.
    Realizarea schemei de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera face parte din obligatiile de mediu pe care România si le-a asumat în Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.
    Acest mecanism este gândit ca un instrument de implementare a Protocolului de la Kyoto, pe care România l-a ratificat în 2001.
    Potrivit unui raport al Bancii Mondiale din primavara acestui an, piata mondiala a emisiilor de dioxid de carbon a crescut de 10 ori în 2005, atingând nivelul de 11 miliarde de dolari, pe fondul adoptarii de catre UE a schemei de comert cu dioxid de carbon.
    Cantitatea totala de emisii de dioxid de carbon vânduta, sub forma certificatelor de emisii, a fost de 374 milioane de tone, de trei ori peste nivelul din anul precedent.
    Statele în curs de dezvoltare au contribuit, anul trecut, cu peste  50% la reducerile emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit raportului.
    Piata din UE, lansata în anul 2005, a fost evaluata la 8,2 miliarde de dolari la finele anului, echivalentul a 322 milioane de tone de dioxid de carbon.
    Principalii cumparatori de certificate emise în afara UE au fost Japonia, Marea Britanie, Italia si Olanda. Statele care au vândute cele mai multe astfel de certificate au fost China si Brazilia.
    (MEDIAFAX)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri