Home

  •   
         

  • Sindicatele din sectorul energetic cer ministrului Vosganian sa rezolve problemele din acest sector
    2010-04-06
    Liderii sindicatelor din energie se vor întâlni, luni, cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, pentru a încerca sa rezolve amiabil problemele legate de dotarea societatilor din domeniu, de vânzarea energiei electrice în mod transparent si de cresterea veniturilor salariatilor.
    Presedintele Federatiei Energetica, Ion Pisc, a declarat, joi (11 ianuarie), pentru MEDIAFAX, ca cele patru federatii din domeniu - Milenium III, Energetica, Termoelectrica si Univers - se vor întâlni, la începutul saptamânii viitoare, cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, în încercarea de a rezolva problemele din acest domeniu, astfel încât sa nu fie nevoiti sa recurga la greva anuntata pentru cea de-a doua jumatatea a lunii februarie, în situatia în care nu se ajunge la un acord.
    Astfel, sindicalistii îi cer ministrului Economiei si Comertului stabilirea unui program de dotare a societatilor din sectorul energetic, pentru îmbunatatirea calitatii si conditiilor de munca, elaborarea unui studiu de impact asupra sectorului, din perspectiva integrarii europene, în ceea ce priveste piata, privatizarea societatilor din domeniu si crearea unei pietei regionale de energie cu sediul la Bucuresti.
    Sindicalistii mai cer Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sa elaboreze o serie reglementari prin care producatorii de energie electrica sa fie obligati sa vânda energia produsa în mod transparent, prin oferta publica, "asigurându-i consumatorului si furnizorului de energie accesul nediscriminatoriu la întreaga cantitate de energie valorificata în piata libera", a spus Pisc.
    O alta solicitare a partii sindicale se refera la revizuirea de catre ANRE a criteriilor de acreditare a furnizorilor de energie electrica, "pentru a nu putea sa vânda energie oricine doreste", conform liderului sindical.
    Potrivit sursei citate, cei peste 60.000 de salariati din sectorul energetic cer majorarea salariilor cu aproximativ 30 la suta, pentru a se apropia de veniturile tarilor care au intrat recent în UE. Venitul mediu din acest domeniu este de 16 milioane de lei vechi, dupa cum afirma Pisc.
    Varujan Vosganian declara, la sfârsitul lunii decembrie, ca va interveni pe piata de energie, astfel încât populatia si firmele sa fie protejate, dupa ce compania Electrica nu a reusit sa cumpere de la bursa cantitatea necesara alimentarii marilor consumatori. "Voi interveni pe piata de energie electrica si voi lua o masura temporara, care sa protejeze consumatorii casnici si pe cei industriali", afirma Vosganian.
    Electrica a transmis, la 15 decembrie, bursei de electricitate opt anunturi pentru achizitia de energie, însa producatorii nu au dorit sa vânda la pretul propus de companie. Distribuitorul de energie a propus un pret situat între 140 si 145 de lei pe MWh, cu 15-20 de lei sub preturile la care au fost încheiate în ultimele doua luni contractele pe bursa de energie. Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a emis un ordin prin care producatorii si distribuitorii sunt obligati sa încheie, din toamna lui 2006, contractele pe piata bursiera.
    În cazul populatiei si a micilor consumatori, producatorii sunt obligati sa asigure distribuitorilor cantitatile necesare de energie, la un pret stabilit de catre ANRE.
    Compania Electrica a primit de la ANRE, în decembrie, informatiile referitoare la cantitatile care vor fi furnizate în 2007 pentru alimentarea cu energie a consumatorilor captivi (populatie si mici consumatori), iar mai multi producatori si-au amânat ofertele la bursa pentru luna ianuarie. Electrica mai are în administrare patru societati de distributie a energiei, dupa ce în ultimii doi ani patru filiale au intrat în proprietatea unor companii straine.
    (MEDIAFAX)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri